![]() |
mo?da
Pro?itao sam dosta stvari na ovom forumu i ima stvarno dobrih odgovora i ljudi ?eljnih pomo?i nekome ali na?alost ima i onih koji ne ?ele shvatiti da se masa pitanja postavlja od strane po?etnika ili pak onih naprednijih koji su igrom slu?aja negdje zapeli. Nekad su to neke sitnice koje na?alost predstavljaju nerije?iv problem. No takve sitnice nisu razlog za ne?iju sprdnju i ironiju.Ako ima volje i vremena pomogni ako ne ne.Nikom ni?ta. Neke banalnosti nekad dovedu stanje do nerije?ivosti a tek jedan klik dovoljan je da se stvar rije?i na zadovoljstvo onog ko je tra?io pomo? ali i nekog dobronamjernika ko je ?elio pomo?i.
Evo jedan primjer koji nema veze s DAW-om i sl.stvarima vezanim za ovaj forum ali ima veze s ovim ?to govorim. Moja mala stvarnu u?i i zna. Pa tako i informatiku. Do?e jednom ku?i i pla?e kako je kompjuteri ne vole. ???? Ka?e sve napravi kako treba a rije?enje ne ispadne kako treba tj uop?e ga nema. Da bi dokazala u?iteljici da zna zamolila ju je da sjedne za komp a moja mala joj je govorila ?to treba i u?iteljica je sve upisivala i odre?ivala kako joj je mala rekla. Finale-radi-mala ponovi sama sve i----ne radi??? Nerije?iv problem ili? kod ku?e isto ona mi govori ja radim i sve radi . Proba sama -ne radi Da li je komp ne voli il ?to. Ne . I ja i u?iteljica nesvijesno tj.rutinski na kraju smo kliknuli lijevim klikom i "zaokru?ili" projekt a mala je direktno i?la na projekciju Nadam se da ste shvatili ?to sam htio re?i. Nekome je rutina a nekome je nepremostiv problem. No je li taj netko onda za otpad. A neki postovi stvarno tako govore. Znam treba imat strpljenja s takvima me?u koje i ja spadam ali.... Nije li to i bit ovakvih mjesta... Bit?e sad do?o je ju?e a ve? je po?eo sr... Ne nikako nemam takve namjere |
Re: mo?da
Ma opu?teno :)
Ljudi se nekada malo isfuraju na početnička pitanja jer sam forum je prebogat obja?njenjima, tutorijalima, recenzijama i td. i td. pa se stiče osjećaj da novajalija ?eli "na preskok" da rije?i situaciju tako ?to ne ?eli prethodno sam malo da istra?i materiju nego odmah ide na pitanja. Apsolutno ne samatram da si ti takav (niti bilo koga napadam), fino i kulturno si pojasnio o čemu je riječ :) Ja se naravno sla?em da ipak prvo treba proučiti sve ?to se nalazi na forumu vezano za tra?enu materiju, pa kada zapne udri sa pitanjima ma koliko jednostavna se ona činila :) All the best. |
Ma sla?em se ali ima jedna stvar . Evo primjer ?itam o kompresiji i nastoji prona?i sve vezano uz to ali nigdje ne na?em ?emu to zapravo slu?i. Badava 100 obja?njenja ako ne zna? u biti ?to time dobiva? . Sbe bok nisam dobio link od Bockyja vezano za dinamiku.
Ne znam jesam li bio razumljiv. I na yt mogu na?i tutorial koliko god ne baratam engleskim, ali ako ne znam ?to tra?im onda je to nemogu?a misija |
pa uglavnom se ljudi spontano podsmevaju pitanjima koja imaju baš očigledna rešenja, ili su već hiljadu puta objašnjena, ili je extremno lako naći odgovor na iste. I ne mislim da je to mnogo loše, jer će možda to nekog naterati da promeni način razmišljanja, i sam krene da otkriva stvari, što je suštinski i najbolji način da nešto razume i usvoji. Tako to važi i za tvoju priču o kompresorima, sedni, vrti , analiziraj šta se dešava, pa ćeš već naći neku primenu.
Ili jednostavno ukucaj search na rumskom ili google, naći ćeš kilograme dobrih objašnjenja. Ali to uradi sam, pa neće niko doći u iskušenje da ti se podsmeva, a ljudi su zlobni po prirodi. |
Jedna je stvar sasvim sigurna a to je da nitko od vas ni njih ne?e ili ?e jako te?ko pogoditi ?to ja ?elim. I definitivno samo ja znam kako ?elim da mi ne?to zvu?i. No isto tako je istina da to mo?da i nije po pravilima struke a ta pravila sam i osobno isprobao. Radio sam s toncem koji zna posao i onakav grubi mix sa pode?avanjem ja?ine kanala bio je ono ?to i kako sam zamislio . Na finalnom mixu nisam bio bili su ostali ?lanovi benda. Bilo bi bezobrazno od mene kad bih rekao da ?ovjek nije znao posao i da ga nije korektno odradio. Ali isto tako ta stvar vi?e nije bila ta stvar.I kad sam je kroz mnogo godina preslu?ao na jednoj staroj kaseti koju mi je tonac nasnimio na samom snimanju moje se mi?ljenje ni mamo nije promijenilo.
No stuka govori svoje i neka pravila postoje. I pravila ali i alati kojima treba poslo?iti ta pravila. No to je tek jedan mali dio posla . Sve ostalo je individualno, no onaj mali dio ipak treba postojati. U tom malom dijelu krije se bezbroj pitanja pa tako i mojih. I vjerojatno bih bio najsretniji da ne moram nikoga ni?ta pitati ni ikome dosa?ivati. |
evo iz licnog iskustva kad sam ischitavao forum i pre nego da se registrujem nailazio sam na "ne-dobronamerne" postove gde su stalni clanovi ove nove pokusavali da upute na nesto ali su lose bili shvaceni... ali jedno mogu da tvrdim a to je: svako ko je normalno pitao, objasnio pri upitu sta tacno zeli, objasnio sta je sve pokusao i gde je sve pitao a nije dobio resenje - taj je ovde sigurno dobio dobronameran korektan odgovor ! ... svi ostali "klinci" u ovom poslu koji misle da drze sve znanje ovog posla u shaci, a udje sa pitanjem tipa ej ljudi kako da mutiram kanal ajd hitno! su sigurno u pocetku bili ignorisani, pa upuceni da prvo makar pokusaju da sami dodju do resenja (mozda i uz pomoc Google-a, wiki...); kad im je i to tesko, normalno da ce se dici i kuke i motike protiv njih :wink:. mislim da mali broj clanova ovde shvata ko su i sta su ti stalni clanovi koji odavno pomazu novijima, jer ti ljudi to znanje nisu zaradili glupim arogantnim pitanjima vec godinama u muzici i hitovima iza sebe... ja znam da cu makar uvek imati zahvalnosti i postovanje prema njima, jer iz tih njihovih (vasih) postova sam bogami nabrao debelo znanje...
i novijim clanovima kazem: ischitavajte ovaj forum sto vise nece vam skoditi |
smao bih molio da se mog post ne shva?a krivo
svaka pa i najmanja pomo? ima moju veliku zahvalu i postovi nisu namjera provokacije il ne?to sl ve? sasvim suprotno a to je da nekad jedan zarez mo?e sasvim promijeniti kontekst |
Ko hoce da bude individualan i ima svoj zvuk - taj mora da se potrudi sam (jer drugi ljudi ljudi ne znaju kakvom zvuku on stremi)!
Neke osnovne stvari se daju pokupiti na internetu / forumima itd..ALI setite se da interneta i foruma nije bilo pre..internet i forumi su relativno nova stvar!! Ko je pomagao / savetovao mlade producente?? NIKO !! Sednu ljudi sami i "drndaju vunu". Pustis muziku, analiziras, NATERAS SE da probas da shvatis sta je sve tu u toj produkciji koju slusas..kako su dobili neke efekte (NE KOJI SU VST koristili!!) itd... Danas ti barne treba pravi studio - sve se to da simulirati i nauciti na kompjuteru i software0u (za male pare i puno vremena!!) Svako ima razliciti pristup..neko samo okrece dugmice dok mu ne zazvuci.neko odmah u glavi razdvaja freqvencije i decibele itd... neko svemu prilazi artisticki a neko na "naucnoj" bazi... Kako neko moze da objasni kako nesto radi samo recima?? MORA DA SE SEDNE ISPRED KOMPJUTERA I PROBA< PROBA< PROBA>>>>do besvesti !! |
A neki i iz neznanja dodju do svog zvuka. Ja sam se zgrazavao sa zvukom gitare Dzoni Stulica, a jos vise sa njegovim glasom jer sam u to vreme svirao svetske hard rock hitove i obozavao Toto. Na stranu njegovi tekstovi koji su stvarno umetnicko delo... Sad je taj rastimani zvuk i polunarodnjacko pevanje Dzonija, postalo kod nas kultno, a hard rock vise niko ne moze da smisli, i niko se vise i ne seca Band Company i ostalih tata.:cry:
|
mnogi veliki bendovi zapo?eli su od nule. Dva akorda i valjalo se ne?to za ?ime je poludjela cijela planeta. Npr Ramonsi.
Evo i primjer dok sam ja svirao po svadbama za lovu, a malo ?e??e za svoju du?u, nekoliko frendova se skupilo i krenu?e svirat. Ni jedan nije znao ni kako se gitara dr?i a kamoli ne?to vi?e. Danas pra?e covere sve u 16. No mislim da je to skrenuto s teme Svakako je to?no da individualni pristup i puno rada jedini mogu dati dobre rezultate. No neke se norme moraju po?tovati....Ili mo?da ne??? U biti ni sam vi?e neznam. Dok s jedne strane ljudi kao ?to su npr producenti pri?aju o nekakvim stvarima koje se trebaju po?tivati, ?injenica je da u principu danas uspiju samo oni koji ne po?tuju nikakva pravila jer samo tako postaju orginalni... |
All times are GMT +1. The time now is 04:28 PM. |