![]() |
U vezi instrumenata za testiranje hardware-a
Posto bi hteo da pocnem da se bavim popravljanjem kompjutera i sad, u vezi software-a dosta toga znam, mislim glavne stvari podizanje, sistema, u vezi bios-a, raznorazna podesavanja, driveri ... itd, a meni je potrebno neko strucno misljenje u vezi hardware-a znaci kako da znam kad je u pitanju kvar, procesora, rama, graficke i toga, da li postoje neki instrumenti za proveravanja toga i ako moze neko da mi da imena tih instrumentova ili linkove gde se mogu kupiti.
Hvala unapred ;) |
Re: U vezi instrumenata za testiranje hardware-a
Druze, cestitam prvi post, hardveras je prilicno ozbiljno zanimanje, predlazem kao prvi korak ozbiljan kurs za PC servis. To je dobar nacin ucenja 'uzivo', imas priliku da probas svasta i razvijes njuh i sluh za hardware. Teorija se lako skupi po netu, ali bez ljute prakse i srafcigera, malo teze, bojim se. Poz.
|
Ne znam da li jos uvek imaju PCI kartice koje izbace error kod kada se ubodu u plocu ...
Ako zelis da se bavis time, potrebna su ti dva kompletna racunara iz oba klana i par generacija (naravno ne sve, samo ploca i procesor) koje se trenutno koriste i onda kada uzmes racunar koji ne radi, izmenjas mu delove dok ne proradi, kada nadjes koji deo pravi problem zamenis ga i to je to ... Treba imati nekog iskusnijeg servisera kao ispomoc, kod koga mozes poneti plocu recimo ili graficku, neko ko zna da zameni kondenzatore na ploci i u sustini je bolji sa elektronikom od tebe, a imas i internet, vise nista nije tajna tako da sto kaze covek, srafciger u ruke i udri ... Sto se tice teorije koliko se secam ima i pdfova na srpskom jeziku veznaih za servisiranje racunara, takodje udri po google i wikiju nauci sve skracenice i sta znace i cemu sluze i nauci generacije racunara i sta ide sa cime i sta je bolje i sta je gore i sta je dovoljno a sta je previse ... Nauci sve o starijim racunarima, jer ako znas stare znaces i nove, dok obrnuto moze da bude slucaj a i ne mora. |
Evo rekose ljudi sve...Znaci sam rad rad i rad!
|
Hvala vam na tim savetima, kao sto ste napomenuli treba srafciger u ruke i rad, naravno podrzavam to, ali pre samih popravki kondezatora i ostalih komponenti zeleo bih da imam neko startno znanje neke jednostavne cake kako moze da se proveri da li radi ili ne neki deo u racunaru a da nije princip zamenjivanje delova, ja sam sve stvari generalno u vezi sistema sam naucio, pa tako zelim i hardware, pa bih bio zahvalan ako mozete da mi posaljete neke tutorijale u vezi servisiranja hardware-a, kao sto ste ranije pomenuli kurs, iskreno da vam kazem nemam priliku niti para da placam neke kurseve takodje nemam nikog pored sebe koji se razume u servisiranje zato sam i pronasao ovaj forum, i ocekujem da me strucniji ljudi poguraju u odredjen pravac, naravno da treba praksa, ali ako ne znas sta radis, praksa nije toliko bitna, treba mi neko startno znanje koje cu kasnije obogatiti . Hvala vam ;)
|
All times are GMT +1. The time now is 12:24 AM. |