Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Computer Hardware (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=83)
-   -   USB/FW+multy core+W7 RESENJE (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40782)

Khan 06-03-2012 06:49 PM

USB/FW+multy core+W7 RESENJE

Puno thread-ova sa FW, USB mukama i problematicnim misterioznim preopterecenjima procesora, pa stavljam ovo odvojeno, pretpostavljam da puno ljudi ovde vec zna, ali da ponovimo gradivo.>>
Elem, vrlo kritican DAW tweak, Oo.bavezan.>>
Resava problem fantomskih CPU peak-ova i neravnomerno rasporedjenog opterecenja CPU-ova, (jezgara), sto dovodi do totalnog, nezeljenog r'n'r na FW i USB baziranim DAW stanicama. (u stvari, tbf-a)>>
Odnosi se samo na W7 (32* i 64*) i samo na sisteme sa dva i/ili vise fizickih ili logickih jezgara. (bolji i5, svi i7)>>
Uputstvo:>>

1. Otvoriti Regedit>>

2. Naci key 0cc5b647-c1df-4637-891a-dec35c318583>>

3. Unutar njega "Value max" verovatno pise 64, promeniti u 0 (nula). Value min takodje mora da bude 0, verovatno vec jeste, to je def.>>

4. Ovih key-eva ima vise, ponoviti proces trazenja (F3), uraditi isto koliko god puta je potrebno.>>

5. Ugasiti masinu totalno. (hladni restart.)>>

6. To je to.>>

Naravno, nije resenje za sve, treba lepo odabrati komponente, drzati drver-e updated i uraditi sve ostale tweak-ove za sistem kao i biti generalno pozitivan u vezi sa zivotom i ovom profesijom u Srbiji.

Poz

psionic 06-03-2012 09:21 PM

Re: USB/FW+multy core+W7 RESENJE

1 Attachment(s)
Naravno - famozno parkiranje jezgara (core parking), ali ovo se odnosi samo na novije OSove od XPa, cini mi se... EDIT: Aha, vec si napomenuo...

Imam elegantan programcic koji sam radi ovo, tj. "patchuje" reg bazu da ne bi morali rucno... Prikazuje i trenutni status. Ne znam samo da li je ovde dozvoljen upload ? Freeware je u pitanju... Extract u folder, pa pokrenuti .exe

Haxli 06-03-2012 10:39 PM

Sve ovo ima veze za ushtedom struje i podeshavanjima u biosu?
tj javlja se kao posledica opcija namenjenih za ushtede struje
kada jezgra ne rade nishta - odnosno, "nemaju potrebe da rade pa se gase"...
ili sam se ja neshto zestoko istripovao... :confused:

Zar to ne moze u W7 da se sredi iz power options-a... ?

psionic 06-03-2012 10:42 PM

Quote:

Originally Posted by Haxli (Post 324591)
Sve ovo ima veze za ushtedom struje i podeshavanjima u biosu?
tj javlja se kao posledica opcija namenjenih za ushtede struje
kada jezgra ne rade nishta - odnosno, "nemaju potrebe da rade pa se gase"...
ili sam se ja neshto zestoko istripovao... :confused:

Zar to ne moze u W7 da se sredi iz power options-a... ?

Ma ovo konkretno ne moze, tj moze da se eventualno obori treshold kada se desava da se jezgra parkiraju, ali mislim da je low-level funkcija samog OSa. Net je pun informacija o ovom (ozloglasenom) fenomenu...

http://forum.cakewalk.com/tm.aspx?m=1861804&mpage=2

Ovde recimo naglabaju nesto o tome do u sitna crevca, ali se svodi na isto... Cak je neko nesto pisao kako da se reg patch implementira u powersaving profil, ali mrzelo me da citam, ovaj program mi je tako praktican da... ono :)

Poenta je da u principu sam proces parkinga stvara gliceve, tj sve to fino radi u teoriji, ali dok se desava to switchovanje procesa ili cega vec, nastaju ti pikovi u CPU i slicni problemi. Ne znam ima li to veze sa C1E, C2E funkcijama u BIOSu, ili je sve to vezano za sam management Windowsa, eto - koga ne mrzi, nek malo istrazi, pa nek javi :D Ja samo znam da sve to treba poubijati, jer svaki taj prelazak na visi/nizi stepen prenosa izaziva nepotrebno glichovanje i zakucavanje polu-stabilnih drajvera raznih audio interfejsa.

Uostalom pokreni programchich pa proveri status svojih jezgara...

dacko 07-03-2012 12:06 AM

@psionic

Downloadovao sam ovo programče, ali mi sada nije jasno ?ta dalje?

?ta znači kada je status parked, a ?ta znači kada je unparked?

Takođe imam procesor koji ima 4 jezgra, a u ovom programčetu vidim samo 0,1,2 i sva ta tri su mi parked. :confused:

Haxli 07-03-2012 10:07 AM

Nemam vremena da se sad vishe uvlachim u tematiku, a ni win7 da bi chackao dok chitam...
Mada mislim da i nema potrebe... zakljuchak je prost: da sve to ima veze sa ushtedom struje.
Nishta vishe... zauzece ode na 70% ali ne budu sva jezgra aktivna... to traje
dok se nejavi potreba za aktivacijom ostalih jezgara koja nisu aktivna zbog ushtede struje...

* najprostije recheno...

Ako ti glichevi prave problem sa usb/fw spravama onda je to reshenje...
onda zakucajte da sve radi stalno... ima josh nekih reshenja al izgleda da je taj
programchich najednostavnije :)

Generalno sve se svodi na izmene u power options, samo shto nisu vidljive tek tako
pa mora na drugi nachin da se dodje do njih... ;)

Khan 07-03-2012 01:23 PM

Pa, nije bas ista stvar, zaoptimizovanje makine za DAW, potrebno je uraditi i jedno i drugo. Reg hack, bilo manuelno ili sa prog. koji je psionic prilozio, odnosi se samo na core parking...

dacko 07-03-2012 01:27 PM

?ta konkretno znači kada je core parked a ?ta kada je unparked?

I u slučaju audia ?ta je preporučljivo?

awacs 07-03-2012 01:54 PM

Quote:

Originally Posted by dacko (Post 324634)
?ta konkretno znači kada je core parked a ?ta kada je unparked?

Parked = neaktivan
Unparked = aktivan

Odnosno, ako sistem provali da neki zadatak mo?e da uradi sa manje jezgara, "parkiraće" ona koja su mu "nepotrebna". Zarad manje potro?nje struje, kako ka?u.

Quote:

Originally Posted by dacko (Post 324634)
I u slučaju audia ?ta je preporučljivo?

Nemoj da ?tedi? struju. Kao ?to su Psionic i Haxli već objasnili.

Pozdrav,

Vasa

Haxli 07-03-2012 02:46 PM

Quote:

Originally Posted by Khan (Post 324633)
Pa, nije bas ista stvar, zaoptimizovanje makine za DAW, potrebno je uraditi i jedno i drugo. Reg hack, bilo manuelno ili sa prog. koji je psionic prilozio, odnosi se samo na core parking...

Sorry nisam te ispratio... koje drugo ?

Podeshavanja u biosu su po defoult-u nameshtena na shtednju koliko je meni poznato...
Tako da sve onda pada na ovu jednu izmenu... ;)

Ako u biosu nije podeshena "shtednja" onda nema nishta ni od pikinga, samim tim
nema ni shta da se podeshava... ;)

Ishod u oba sluchaja je isti, samo je pitanje nachina sa kojim dolazimo do njega... :D

All times are GMT +1. The time now is 09:48 PM.