![]() |
Snimanje 2 seta bubnjeva odjednom
Radimo novu autorsku pjesmu ovih dana i ideja je malo uloviti Motown zvuk, pogotovo bubanj i bas jer se radi o nekakvom soul-u. Počeli smo malo eksperimentirati sa snimanjem 2 seta bubnjeva u isto vrijeme i dobili neke izvrsne rezulatate, a naravno i neke probleme. Ne bi još kačio audio dok to ne legne kako treba, ali htio sam čuti da li je to netko do sada probavao, kakva su iskustva i slično. Faze smo uspješno riješili, sada treba natjerati bubanjre da sviraju kao jedan :) Uglavnom u trenutcima kad se poklope, bubanj zvuči božanstveno, pogotovo prijelazi. Malo je problem s kickom, ali smo za idući eksperiment odlučili probati bez njega na jednom setu, i bez duplih činela, znači samo ćemo duplati sner, tomove i indijaner. Zvuk šaljem prvom prilikom, a do tada jedna slika:
http://img706.imageshack.us/img706/6253/img5448g.jpg |
Re: Snimanje 2 seta bubnjeva odjednom
snimao sam live bend sa 2 bubnja i ispalo je katastrofa :ups:.
istina, bilo je to davno, ali sad kad gledam.. jbt., jedan drum kit je zajebano snimiti kako spada, a dva? e,ovako bi danas radio nakon ?to bi dobio odgovore na slijedaće: -koji je point u snimanju 2 druma odjednom (ako nije live act)? -dali su oba lead, ili je jedan vi?e istureniji a drugi malo iza? -koji su ostali instrumenti u aran?manu? 1.ako je point u vizualnoj komunikaciji, te dinamičkoj interakciji instrumentalista, osigurao bi ni?e gobose (bas trapove) oko obje baterije (kamena vuna velike gustoće umotana u tkaninu), s time da bi staklenim ili plexi pregradama osigurao vizual. (jednostavno rje?enje bi bilo na otpadu naći staro prozorsko krilo koje ima pante na sebi. masu zgrada u Zg-u koje su radjene do cca.1990-ih imale su takve prozore pa ih sada ljudi bacaju prilikom ugradnje novih PVC) 2.pitanje-lead/back. postavkom mikrofona tj. prirodnom EQ-om odrediti tko vi?e nosi pjesmu. npr; ritmičkoj bateriji bi bolje pripazio na low-end (kick close mic, ni?i ?tim) ako su oba lead, onda jo? vi?e pripaziti na ?tim jer to će im biti jedina distinkcija. 3.ako su te 2 baterije jedini instrumenti onda je mix mila majka, a ako nisu, onda si u dodatnoj banani.. |
Re: Snimanje 2 seta bubnjeva odjednom
Ideja je dobiti malo močniji zvuk bubnja, ?to se običnim copy-paste jednog bubnja i ne da dobiti. Ja sam malo čitao o nekim tehnikama koje su koristili u Motown-u tijekom 60ih i jedna od njih je i bila svirka sa 2 seta, ali to naravno podrazumijeva i vrhunske bubnjare. Jaka separacija među setovima me uopće ne zanima, dapače curenje zvuka mi je i dobrodo?lo. Ideja je da su oba bunja lead, tj. da sviraju identično na način da se ?to manje čuje da su dva bubnja. Ideja je i eksperiment, pa i ako ne kraju ne bude dobro nije neka frka jer nam je gu?t isprobavati nove tehnike i pone?to naučiti. Ostali instrumenti su: bas, el. gitara, klavir, glavni vokal i bekovi, znači ni?ta pretjerano natrpano.
Jučer smo po?telali bubnjeve da zvuče slično i dosta je niski ?tim. Ono ?to smo zaključili je da nema potrebe za duplim činelama i za duplim bas bubnjem jer ga je te?ko prezicno odsvirati (kratko traje), a da se iz jednog dobiti dobar zvuk. Faznih problema nemamo, a htjeli bi dobiti vi?e zvuk iz sobe nego sve jako blizu. Poučeni iskustvom od jučer, mo?da bi jedan set ozvučili Glynn Johns tehnikom i malo pribli?ili kick i sner, a iznad drugog seta (gdje bi bio sner, tomovi i indijaner) staviti jedan room OH i onda njega dozirati u zvuk. |
All times are GMT +1. The time now is 10:41 PM. |