Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Najbrzi nacin za automatizaciju sibilanata (Cubendo) (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=37868)

Jan 07-05-2011 05:23 PM

Najbrzi nacin za automatizaciju sibilanata (Cubendo)

Naime, pokusavam da automatizujem neke "es"-ve za neku traku sta radim, radije nego da koristim desser ili sidechain kompresiju.
I sad, do sad sam smislio 3 nacina za to:

1. Da crtam automatizaciju klasicno, ali onda mi automatizacija preuzima fader.
2. Da crtam olovkom po volume envelopi na samom eventu u projektu (dobro resenje ali mnogo poteza rukom za jedan ess, vrlo mi je neprakticno kako ta olovka "radi"), mozda ovaj nacin moze nekako brze i drugacije da funkcionise?
3. Meni najlaksi i najbrzi nacin, secnem "sss" "makazama" i samo strelicom spustim volume na dole. Ali me posle nervira sto mi se event pretvori u milion delica.
4. I eventualno 4. da u samom editoru selektujem "SS" i idem na gain stisam...

Jel postoji neki jos laksi nacin, da sam ga prevideo ? Davno nisam radio u Pro Tools-u, ali cini mi se da u PT-u to sve ide mnogo brze :S

Everbeatz 07-05-2011 06:22 PM

Re: Najbrzi nacin za automatizaciju sibilanata (Cubendo)

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 305420)
3. Meni najlaksi i najbrzi nacin, secnem "sss" "makazama" i samo strelicom spustim volume na dole. Ali me posle nervira sto mi se event pretvori u milion delica.

To i posle toga uradis bounce

Jan 07-05-2011 06:25 PM

Quote:

Originally Posted by Everlast (Post 305422)
To i posle toga uradis bounce

Ma jasno za bounce-ovanje, al sta ako mi se ne svidi to sto sam uradio kasnije?

Surfer 07-05-2011 06:44 PM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 305423)
Ma jasno za bounce-ovanje, al sta ako mi se ne svidi to sto sam uradio kasnije?

Ja ništa ne bouncam, samo kao ti režem i spuštam volume.
Ako i konsolidiraš, a ne svidi ti se, ostaviš original, keep original, pa opet konsolidiraš

Jan 07-05-2011 06:51 PM

Quote:

Originally Posted by Surfer (Post 305424)
Ja ni?ta ne bouncam, samo kao ti re?em i spu?tam volume.
Ako i konsolidira?, a ne svidi ti se, ostavi? original, keep original, pa opet konsolidira?

Ima smisla.
Ali definitivno rezanje i spustanje volume-a je najbrzi nacin

Dule A 07-05-2011 07:19 PM

ja izvedem istu operaciju seckanja ali onda uredno spustim sibilante na traku ispod (kopiranu vokal traku)
korist je visestruka, stisavam celu i popravim na par mesta.
Druga korisna stvar je sto se send za sibilante time odvojio i ako nekom diley-u ili reverbu sibilanti manje prijaju, manje ih sendujem....
Zgodno je kad pozelim wet vokal a pritom svetli prostor...... Ess ovi mogu manje da fiduju fx....
Treca korist je sto nekako veoma jasno se vide sibilanti u numeri lakse se hvataju za smanjivanje pojacavanje, ne mora se mnogo zumirati i odzumiravaaaaatiiiiiii

Jan 07-05-2011 07:32 PM

Quote:

Originally Posted by Dule A (Post 305430)
ja izvedem istu operaciju seckanja ali onda uredno spustim sibilante na traku ispod (kopiranu vokal traku)
korist je visestruka, stisavam celu i popravim na par mesta.
Druga korisna stvar je sto se send za sibilante time odvojio i ako nekom diley-u ili reverbu sibilanti manje prijaju, manje ih sendujem....
Zgodno je kad pozelim wet vokal a pritom svetli prostor...... Ess ovi mogu manje da fiduju fx....
Treca korist je sto nekako veoma jasno se vide sibilanti u numeri lakse se hvataju za smanjivanje pojacavanje, ne mora se mnogo zumirati i odzumiravaaaaatiiiiiii

O tom pristupu sam takodje razmisljao! Znaci i to rade ljudi :D

Bockie 07-05-2011 09:30 PM

NIKAD ne koristim de-essere....!!!! Nikad ni zasta....!!!!

ALI:

Dupliraj traku...
Na taj duplirani kanal izoluj (ekvalizacijiom) deo gde su sibilanti ( da ih "dobijes" u punoj snazi, oduzimanjem ostalih, a ne dodavanjem frekvencija...), i dodaj lagani gate koji ce propustati samo najjace sssss-ove...
Obrni fazu na tom kanalu, i "reglerom" podesi koliko ce "smanjivati" "izvorni" kanal....!

Jan 07-05-2011 11:04 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 305440)
NIKAD ne koristim de-essere....!!!! Nikad ni zasta....!!!!

ALI:

Dupliraj traku...
Na taj duplirani kanal izoluj (ekvalizacijiom) deo gde su sibilanti ( da ih "dobijes" u punoj snazi, oduzimanjem ostalih, a ne dodavanjem frekvencija...), i dodaj lagani gate koji ce propustati samo najjace sssss-ove...
Obrni fazu na tom kanalu, i "reglerom" podesi koliko ce "smanjivati" "izvorni" kanal....!

bravo, nikad mi nije na pamet pala takva matematika, moracu da pokusam

Arthur 07-05-2011 11:23 PM

ja sam se do sad ipak još uvek mučio sa RDeeserom, i to na nekim bizarnim setinzima. Poneka uradi od jaja, ponekad bude još gore. Radio sam i to sa seckanjem i spuštanjem, ali i sa posebnom trakom na koju sam primenjivao ekvalizaciju posebnu.

All times are GMT +1. The time now is 05:23 PM.