Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Ubuntu (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=37770)

nesache 27-04-2011 11:47 AM

Ubuntu

Da li neko koristi linux Ubuntu operativni sistem za audio produkciju? Ako da kako da insaliram Cubase 5 na njega? Znam za alternativne programe ali Cubase je Cubase :)!

boggy 27-04-2011 12:18 PM

Re: Ubuntu

Oces da kazes da postoji Cubase 5 za linux? Nisam cuo da su ga napravili.

pozdrav

bogi

Filip_ 27-04-2011 12:58 PM

Hmmm...Cuh nesto o tome za ranije verzije...da preko Wine-a ( Free softver (nije emulator) preko koga se mogu instalirati Win aplikacije na Linux) moze raditi Cubase...ali znam (procitah negde) za verziju Sx2 Cubase-a da je radila ok tako, preko Wine-a, za dalje verzije i razvitak te tehnologije ne znam.

Alternativa je Ardour DAW slican Cubase-u, napravljen bas za Linux. Podrzava dosta toga (sve formate od Wav-a do Aiff-a, cak i video pa onda lici na Nuendo vise), cak mu je i GUI slican kao kod Cubase-a (Video sam ga, ali nisam imao vremena i da ga probam kako radi.)

Najbolje da se javi neko ko je bas to i probao licno u radu i prenese svoje utiske, mada mislim da je ovo preko Wine-a sa Cubase-om gnjavaza i da ne uspeva uvek 100%.

Pozz :D

boggy 27-04-2011 01:00 PM

Quote:

Originally Posted by Filip_ (Post 304772)
.......
Alternativa je Ardour DAW slican Cubase-u, napravljen bas za Linux. Podrzava dosta toga (sve formate od Wav-a do Aiff-a, cak i video pa onda lici na Nuendo vise), cak mu je i GUI slican kao kod Cubase-a (Video sam ga, ali nisam imao vremena i da ga probam kako radi.)
......

Za ardour znam da je bio nekada problem sa midi podrskom.... ne znam da li su to dodali.

pozdrav

bogi

Khan 27-04-2011 01:31 PM

Cubase u nekom xp emulatoru, mozda i radi, ali dge je tu dobitak, nemas nikakve koristi od linux-a.

boggy 27-04-2011 01:35 PM

Quote:

Originally Posted by Khan (Post 304775)
Cubase u nekom xp emulatoru, mozda i radi, ali dge je tu dobitak, nemas nikakve koristi od linux-a.

Ako se podigne virtuelni PC (VMWare, Oracle) na linuxu pa na njemu Windows XP onda stvarno nema smisla... pogotovo sto su performanse prilicno smanjene usled bilo kog emulatora. (wine ili sta god drugo)... a procesorske snage nikad dovoljno za audio primene.

U svakom slucaju linux je poprilican zalogaj za instalaciju i podesavanje/navikavanje tako da ako nemas nikakav konretan razlog za njegovo koriscenje... bolje ga zaobidji.

pozdrav

bogi

Hollow Mind 27-04-2011 02:39 PM

linux je namenjen pre svega programerima...ja imam ubuntu na staroj masini koju koristim samo za internet i imam instaliran samo google chrome.

boggy 27-04-2011 02:41 PM

Quote:

Originally Posted by Hollow Mind (Post 304783)
linux je namenjen pre svega programerima...

Po mom iskustvu, windows programeri se jako tesko navikavaju na njega, odnosno... cuo sam za to sto kazes... ali nije neko pravilo.

pozdrav

bogi

Khan 27-04-2011 10:48 PM

Ne znam da li se neko seca velike, tragicno propustene prilike... Negde u vreme Cubase VST 3.6~3.7, Steinberg je godinu dana pravio hipe, kako krecu od nule sa programom i rade ga za BeOS, tada popularan, vrlo user friendly i nevidjeno brz, audio latencija, midi sync, sve savrseno. Mogli smo prakticno da imamo Steinberg cubase OS. Onda je na kraju godine micro$$$oft Steinbergu tutno takvu lovu, da se sledeceg dana umesto par strana detaljnih najava, pojavio jedan red u malom fontu:" Steinberg odustaje od daljeg razvoja platforme."

kravadinka 28-04-2011 01:55 AM

Hvala nebesima za to tutkanje love, na sta bi licio taj OS sada ako im je DAW ovakav kakav jeste... :wink:

Ubuntu je sve samo ne komplikovan, problem je u vasim glavama gospodo, jer posmatrate stvari samo iz jednog ugla, zapravo odande odakle ste navikli. :wink:
Ako se vec razmislja o promeni, onda se ne moze ostati zadrt i zatvoren za ustupke, bar u nacinu razmisljanja za pocetak.

Trenutno imam Ubuntu i Ardour na njemu, nije dorastao ozbiljnim DAW programima na Win i OS X, ali je za pocetak veoma zanimljiv.
Harison MixBus je za osnovu dobio upravo Ardour.

Sam Ubuntu mnogo podseca na OS X u svom obracanju korisniku, sto mu je pozitivna strana, a kako je sada 10.6 kompatibilan sa 98% hardvera, nema potrebe juriti Linux...

All times are GMT +1. The time now is 06:33 AM.