![]() |
Pucketanje monitora
Ovaj problem imam vec neko duze vrijeme, vjerovatno nije toliko opasno za monitore cim su toliko vremena izdrzali :grin:.
Inace taj problem sa pucketanjem monitora imam svaki put u trenutku kada prekidac izgasi ventilator u wc-u. Vjerovatno se nalaze na istoj fazi pa kroz nju posalje nekakav shum koji se na monitorima pojavi kao neki 'klik', 'krc'.. :confused: Moze li se to nekako izbjeci, mozda s nekakvim kondezatorom paralelno sa ventilatorom ili nesto drugo? btw. uzemljenja nema jer su stare instalacije.. |
Re: Pucketanje monitora
Quote:
moze i nesto veci kondenzator a i za visi napon, probaj pa javi. Jedini drugi nacin je promeniti fazu za uticnice u stanu/kuci i maknuti se sa faze gde je ventilator... ili maknuti svetlo sa faze za uticnice (gde je verovatno vezan ventilator) pozdrav bogi |
Hmmm bese pre 4-5 meseci neki slican problem neko imao...meni prvo pada na pamet neki APC-ov Surge Arrest uredjaj (uredjaj pegla manje oscilacije u naponu, a paleci crvenu lampicu upozorava da zbog naponskih oscilacija treba ugasiti uredjaje). Ja imam stariji i slabiji model E10, vrsi posao odlicno. Mozda da probas neki malo jaci model. Mislim da su cenovno dosta prihvatljivi (nekih 20-30e, na netu i manje).
Pozz :D |
Uspio rjesiti problem sa kondezatorom 0,1microF/250V, a mozda bi bilo jos bolje da sam stavio neki sa vecim naponom, ali ovaj mi je bio pri ruci pa eto..
Zahvaljujem na savjetima :). |
Quote:
Quote:
pozdrav bogi |
Interesantno!
Čekaj, ako sam dobro shvatio to se onda znaći stavi između "žive" i "nule". To bi bila paralela, zar ne? Shvatio sam da treba biti što viši napon, a jel bitno kolika je vrijednost kondenzatora? Jel bi se to onda moglo tako staviti i na utičnici gdje je pojačalo od monitora da kompenzira neke dolazne peakove u mreži? Ne pucajte, lupam sad bez veze možda, samo na glas razmišljam pa reko... da pitam... Ja imam jednu čudnu situaciju. Povremeno mi isto tako zna pucnut u zvučnicima kada se upali svjetlo u wc-u u studiju, al je rasvjeta od wc-a na potpuno drugoj fazi. Trofazni je sistem i nema niti jedno rasvjetno tijelo na toj fazi na kojoj je audio oprema. Al ovo ipak povremeno pucne. Totalno nejasno! |
1 Attachment(s)
Quote:
prekidac ne ide izmedju nule i faze nego se prekida faza do potrosaca. pozdrav bogi p.s. evo uploadoavo sam semu da bude jasnije: |
All times are GMT +1. The time now is 02:33 PM. |