Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Test preampa (6kom) (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36662)

OFF 24-01-2011 11:06 PM

Test preampa (6kom)

Dragi drugari,
evo ga jedan test 6 mikrofonskih preampa. Nije radjen preterano studiozno, ali su neki osnovni kriterijumi zadovoljeni (POLOZAJ U ODNOSU NA MIC pre svega, kao i nivo signala koji je na svim testovima blizak)
Pred vama je 12 usnimaka vokala, koji je sniman sa 6 razlicitih preampa, 13 fajl je matrica za isti, tako da mozete slusati na suvo, u matrici, mixati, dodavati reverb......
Matrica je nastala za potrebe novogodisnjeg programa, lokalni tezga bend je svirao uzivo kod mene u studiju..... pevano kako je pevano, sve iz prve, za test, ostalo dooosta falsha, ali to nije tema... matrica nije definitivno mixana, ali za ovu situaciju je dovoljno frekvencijski, dinamicki i prostorno izmaltretirana
Elem, zasto 6 preampa a 12 fajlova?
2 preampa su modovana, pa sam snimio original i modifikaciju. Druga dva su snimana u razlicitom gain rezimu (jedan na cak 3 nacina), jedan je sniman i sa ukljucenim filtrom koji radi nesto (nije bitno sta, ali se cuje). Preampi se veoma razlikuju po klasi i ceni..... Znaci, sve je clean, bez icega izmedju preampa i a/d, i bez ikakvog plugina na vokalu...... namerno sam ostavio i malu pauzu pre svakog pevanja, ima i tusta da se cuje (sem lupkanja o stalak za mic). Mikrofon je Violet Amethyst

Cilj testa nije da se razotkriju neke drevne mistifikacije, nego da ljudi mogu da cuju razlicite sprave kako razlicito zvuce, i da vide razlike kod modifikacije preampa....... i vide da li im te razlike vrede onoliko koliko ih placaju kupujuci ili modujci

Evo linka, 320kbps mp3, ako zelite i 24bit wav mogu da okacim

http://www.sendspace.com/file/1mppll

slusajt, pa cu napisati koji su preampi u igri, a kasnije i koji je koji

takodje, ko ima primedbu na nacin na koji je test uradjen, neka uradi svoj test koji je relevantan, laboratorijski precizan i sl...... mislim, da ne bude komentara nije isto pevano....naravno da nije......ko zeli da uje, i ima cime, ima i sta

Braca 24-01-2011 11:13 PM

Re: Test preampa (6kom)

A sto ti je mic Violet?

Jan 25-01-2011 02:44 AM

Samo me zanima, jel je Amethyst Standard ili Vintage?
Bas sam jurio semplove tih mikrofona, ovo mi dodje ko kec na deset :D
Jos samo da nekako cujem Gefell UMT70s i onda mogu da biram :S

OFF 25-01-2011 09:53 AM

Amet standard, ona malo svetlija varijanta:(. Ja bih sada verovatno uzeo Vintage, ali moze ovaj lepo da se umiri, nema problema sa sibilantima, zafali mu malo mesa nekad samo

Jan 25-01-2011 01:19 PM

Svaki mi je upotrebljiv.
Razlika izmedju Pre1 i Pre1 mod je sto je Pre1 je malo honkiji od nemodifikovanog i kao da ima manje dna

Pre 2 i Pre 2B
Pre 2 ima vise visokih i bass-a od Pre 2 B, a oboje imaju toga vise od Pre1, odnosno Pre1 je midlastiji. Sad, sta je tu dobro sta lose, ne bih znao da kazem :D

I to je dokle sam imao strpljenja da se analiticki postavim prema testu, zakljucak je da mi svi zvuce okej, i razlika je u boji, negde ima malo vise nekog zvona u visokim negde manje, ali definitivno mislim da dominira boja glasa pevacha, i karakter samog mikrofona u odnosu na karakter preampa :S

A sto se tice samog Amethyst Standard-a, ovi snimci mi se bas svidjaju, samo sto ja tragam za nesto tamnijim mikrofonom, ali za modernu produkciju, kapiram da bez previse eq-a lagano lepo legne u miks. Super je i ne bih se bunio da i njega na kraju uzmem :) Ali voleo bih da cujem i Vintage varijantu

OFF 25-01-2011 01:43 PM

Jan, hvala na izdvojenom vremenu....

Da napomenem, na testu su preampi koji kostaju od 20e (po kanalu) pa do nekih 800e .... znaci od neke najeftinije varijante, do neceg sto se smatra za ozbiljan studijski pre

boggy 25-01-2011 01:54 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 297381)
...........
takodje, ko ima primedbu na nacin na koji je test uradjen, neka uradi svoj test koji je relevantan, laboratorijski precizan i sl...... mislim, da ne bude komentara nije isto pevano....naravno da nije......ko zeli da uje, i ima cime, ima i sta

Ma zaguljeno je....
Mi smo na kraju malko modifikovane MPA3-jeve morali da testiramo preko splittera i jednog mikrofona, istovremeno... razlike su bile mizerne, pa je milimetarska razlika u poziciji drugog ili treceg (matched) mikrofona uticala na rezultat...

Sorry za OFF-topic :D

pozdrav

bogi

OFF 25-01-2011 02:00 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 297423)
Ma zaguljeno je....
Mi smo na kraju malko modifikovane MPA3-jeve morali da testiramo preko splittera i jednog mikrofona, istovremeno... razlike su bile mizerne, pa je milimetarska razlika u poziciji drugog ili treceg (matched) mikrofona uticala na rezultat...

Sorry za OFF-topic :D

pozdrav

bogi

Zato i kazem, ko nije radio test, ne zna koliko je tesko uraditi relevantan (sto ovaj ne pretenduje da bude):)

OFF 26-01-2011 08:46 PM

Evo i takmicara, od najeftinijeg:
SMpro PR8e (20e, po kanalu)
Behringer t1953 (oko 50)
Golden Age 73 (250-300)
Trident s20 (oko 350)
Api 512c (U LBu) ( oko 750, bez napajanja)
Avedis ma5 (U LBu) (oko 750, bez napajanja)

tomycrosound 27-01-2011 12:16 AM

preslu?avajuć samo vokal ovako na slu?alicama trudio sam se čut razliku, al ne mogu se pohvalit da sam ne?to konkretno čuo :-( Bubnio bih PRE3 ovako izabrao nasljepo kao meni najbolji, al bez nekog argumenta, samo mi se u tom trenutku učinio onako.. ne znam.
A sad jedan OT
po?to sam se igrao umiksavanja vokala na matricu, volio bih čut tu stvar zavr?enu kako zvuči..

All times are GMT +1. The time now is 08:15 AM.