![]() |
Mirakul - Bass
Quote:
Da li nam mozes nesto reci o snimanju basa za Mirakul - koja bas gitara, lanac za DI, da li je bilo pojacala, mikrofoni na kutiji i sl - kao i nekim bazicnim zahvatima prilikom mixa? Taj zvuk u slici je jako velik, nizak, a opet gust i cujan na manjim kutijama, bukvalno nosi na sebi kompletan bubanj i bend :-) Hvala puno i hvala na odazivu za ovaj forum! Pozdrav! |
Re: Dobrodo?'o Nik?a :)
Pino je donio dvije gitare:
Music Man StingRay fretless '79, i Moon Larry Graham signature, normalni bas s pragovima, oba s 4 zice. Isli smo direktno u Tubetech CL 1B - i to je to. Plus Janez (Janez Krizaj, sound engineer u studiju Metro, i moj prvi izbor kad je sound u pitanju, cak i pored slavnih engleza s kojima sam imao cast raditi). On je svako vece sve sto smo snimali tokom dana provlacio kroz Fender Bassman (re-amping). Snimao je s ribbon Beyer Dynamic i s EV RE20. To je kasnije koristeno vrlo tiho, ali donese harmonike i kolorit. Bubanj i bas su snimani na traku (2", 24 ch) i odmah navece prebacivani u ProTools, prije nego traka pokaze svoje slabosti (opadanje visokih, "preslusavanje" zbog namotavanja i utjecaja namagnetiziranih dijelova medjusobno) U miksu s basom nije radjeno nista!!! S bubnjem skoro nista! Eto zasto ja volim Janeza... Ima jos par stvari koje treba napomenuti: - Pino ne mijenja zice nikad - na snimanje su dolazili nasi frendovi basisti iz ZG (Prexi iz Parnog valjka i Kreso iz Crvene jabuke) i nisu se mogli nacuditi tom detalju, zice su bile tako stare da bi neko sa slabijim imunitetom dobio sepsu da samo dodirne gitaru :-)) ali je sustain bio kao da je zica nova novcata - na fretless basu koristi Rotosound Roundwound zice, a na onom s pragovima su Flatwound ("brusene") zice - gitare su bile podstimane (umjesto stima EADG, najcesce DGCF, a u par pjesama jos nize, C#F#HE) - Pino ipak, kao i svi, svoj sound nosi u prstu, u nacinu kako i gdje okida zicu (basisti cesto sviraju desnom rukom preblizu "bridge-u" i cude se sto im je sound "tanak"...) Eto, ako moze koristiti... p.s. jos imam i ljubomorno cuvam derivat Mirakula - cd samo bubanj i bas, "unprocessed", prava referenca za "zdrav sound" |
vrh
a meni se smiju kad ne mijenjam žice :))))) ps: jedva čekam da čujem taj "raw" |
Hvala puno na opsirnom odgovoru! ;-)
|
Quote:
|
Re: Mirakul - Bass
U Nashvilleu većina session basista dolazi sa 5-6 gitara na snimanje,Stingray,Sadowsky,Lakland,Fender, uglavnom 5 žica, sa novim žicama, flat wound, stare žice, svoj flight case sa DI box,neve 1073 i obično CL1B, direkt. Nakon što odslušaju pjesmu odabiru kombinaciju gitare i žice za koju misle da bi bila najbolja za pjesmu i snimaju u jednom do dva take-a. U miksu procesinga uglavnom NEMA.
Top session muzičari nisu samo vrhunski svirači nego imaju gotov sound. Prijatelj mi upravo u Njemačkoj miksa album na kojem sviraju Bob Moore, Brent Mason i Lloyd Green. Opisao mi je kako izgleda miks. "This is not mixing, it's balancing". 8-) Siguran sam da je kolegi Nikši Paladino bio vrijedan svakog eura na snimanju Mirakula i to ne samo zbog kreativnog doprinosa. Ono što je najbolje kod top muzičara kao što je Paladino je to da uopće nisu skupi, jer kad uračunaš da nisi izgubio vrijeme na traženje zvuka, editiranje snimljenog materijala i miksanje, tih 500 Eura ili koliko već po pjesmi koje si njima platio, bi inače potrošio na studio ili na liječenje živaca u obližnjoj klinici. Jel tako kolega Nikša? P.S. Ne moram ni napominjati da je najbolji session muzičar u HR i šire upravo kolega Nikša Bratoš.:wink: |
vrhunski kvalitetno gostovanje, zasad :)
|
Quote:
|
...mmmm...Kremissimo...
:grin: Cika Niksha, ajd opet ono - kako ste slikali bubanj? |
E, ovo je gost! Svaka vam cast Niksa!
|
All times are GMT +1. The time now is 05:20 AM. |