Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   Isplativost muzickog studija danas!!!! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36506)

quake2 15-01-2011 01:33 PM

Isplativost muzickog studija danas!!!!

Posto se ova tema uglavnom kao offtopic vec duze vreme provlaci kroz razne druge,resih da je otvorim ovde, pa da na za to predvidjenom mestu diskutujemo o tome ko danas od nasih ljudi moze pristojno da zivi od studiskih radnji, i tako damo smernicu mladim narastajima koji tome teze.Ko i zasto redovno dobija "velike" poslove a ostali ih dobijaju jednom ili nijednom?Ko i zasto moze opusteno da kupuje outboard a ko mora vise da gleda u strujno brojilo nego u VU metre i zasto?Iznesite iskljucivo VASA iskustva jer ova tema ne treba da bude mesto za prozivke,ako hocete nekoga da pohvalite,mislim da je to skroz ok.Recite,koje sprave treba kupovati da bi se napredovalo u biznisu ili koje ne treba kupovati,sta treba prodati od onoga sto je kupljeno i zasto?Napisite dali pored odgovornosti prema sebi i svojim porodicama osecate i odgovornost prema kolegama studiskim muzicarima ili mislite da bi i oni trebali da se mase kompjutera jer je "rentabilniji".Kao sto sam naglasio na pocetku,ja ne iniciram ovu temu,to su vec uradili drugi clanovi....samo hocu da na jednom mestu sazmemo utiske i ne kvarimo vise ostale teme.Izvolite gospodo profesionalci,konacno tema u kojoj mozete da otvorite dusu do kraja.

DaBear 15-01-2011 02:01 PM

Re: Isplativost muzickog studija danas!!!!

dobra ideja za temu, ali sumnjam da ce se mnogo nasih vlasnika studija oglasiti i ispovediti lepo...
Ja mogu da vam kazem kako je ovde (bilo, a i ) sad...

Prvo, Ja nikad nisam iznajmljivao studio (u Londonu), ali je uvek oko mene bilo ljudi koji jesu. Najbolji pokazatelj je da se SSL studio u zadnjem kompleksu u kome sam bio zatvorio. Vlasnik sada izdaje tu veliku PRAZNU sobu, akusticni sredjenu i sa velikim Genelecima (ugradjeni u zid) i kaze da mu ze vise isplati tako. SSL i outboard je prodao i stavio pare na stranu,,,Pre nije mogao da izvuce ?300 za dan u SSL sobi, max 7 dana mesecno !! Znaci, mora sve vreme sa cima, da zove, da moli disko kuce da posalju nekoga,,,a oni samo cekaju da ubijaju cene..
Troskovi su veliki (renta, struja, razne dazbine kojekome, osoblje, voda, kafa, caj itd...) ne isplati se.

Verovatno se secate mog posta o uporedjenju vodoinstalatera i vlasnika studija u Londonu. Vodoinstalater zaradi dnevno i po ?500-600, alatom od ?300, a studio da bi naplatio ?500 na dan (bruto, pre troskova) treba da potrosi bar ?100.000 na opremu i prostorije. Ko ce pre da isplati ulozene pare?
Odgovore na dopisnicama ili razglednicama....

Ukoliko je studio mali i u njemu radi neko ko zna i ima uspeha u co-produkciji ili sta vec - ljudi ce da dodju zbog njega, a ne zbog opreme koju ima. Svi uglavnom slusaju sta je izaslo iz studija, a ne gledaju slike. Ti ljudi ubrzo postanu prodicenti ili freelance snimatelji...

Kod nas...ima ljudi koji se bave studijskim poslom, i ne znaju nista drugo da rade i to im je sve. Bolje studio nego bez posla ili na nekom glupom poslu kao konobar itd...sve zavisi od coveka.
Ja sam i ovde upoznao gomili njih koje samo zanima koliko si sati proveo u studiju. Rade NAJSPORIJE sto umeju, razvlace, nikad se ne zavrsi session (a mozda i ne umeju pa zato razvlace, da klijent ostane bez para), ima ih raznih.

Meni licno je smaranje. Kao mali sam se naradio po raznim studijima i rupama po Beogradu, gde su me svakojaki kreteni smorili za ceo zivot. nemam vise strpljenja da slusam ljude koji neznaju da rade / sviraju / pevaju a ocekuju od svemocnog studija da to ispadne kao svetski hit!!! Nema tih para...

Uvek ce neko moci da zivi (prezivljava) od toga, ali To nije biznis koji se razgranava, pa da za pet godina imate 10 studija (kao prodavnica na primer, ili fabrika)...da ste se obezbedili za buducnost, itd..
Tehnologija napreduje, sve je jeftinije iz dana u dan, muzika je vec postala beslatna i ono malo njih koji mogu da izfinansiraju neki veci projekat ce imati sve teze uslove u buducnosti.

Neki dan sam isao u Funky Junk (europe pro audio) da uzmem nesto sa popravke. Najveci dealer polovne opreme u Evropi, sa radionicom, servisom, studiom i prodavnicom...u tri lepe, u nekom bezveznom delu grada...likovi koji rade tamo svi izgledaju kao klosari! Oronuli, crno ispod ociju i noktiju, neobrijani freakovi, sa dugim kosama, svi uglavnom stariji od 45 ili 50...Kazu, napeto je...ali neznaju sta bi drugo radili.
A i nekolicina vlasnika manjih studija koje sam upoznao i kod nas a i ovde - isto izgleda!
E pa ne bih bas zeleo da izgledam tako u 50 godina...

Ja bi se skoncentrisao na pisanje pesama i produkciju, jer tu mozda i moze nesto da se zaradi. Usluzne delatnosti, sve teze i teze....

Dule A 15-01-2011 07:22 PM

zanimljivo mi je to "isplativost" u naslovu. direktno implicira (mada nije to jedina isplativost....ali platiti, isplatiti....) na NOVAC

po mom misljenju

- na kraju smo ere proizvodjackog drustva i pred propascu monetarnog sistema

refleksije na muziku

1. ima svih ALATA za proizvodnju muzike i covecanstvu su vise-manje dostupni
2. prosao je kratak istorijski period u kom je muzika bila jako vazna.... nije vazna vise ..... toliko....
3. muzici sad nedostaje uglavnom SUSTINA

-razlog zbog kog je neka ovovremenska muzika nastala sve redje
je izraz/odraz dushe umetnika u reakciji na vreme i svet koji ga
cini i okruzuje, u vidu muzickog dela ( da ne kazem da je savremeni beogradski razlog za nastanak 80-odsto mediookupirajucje muzike "da imam neku svoju da mi skoci cena u kafani")

(Ja svoj posao posmatram kao primenjenu muziku. primenjujem muzicka znanja u nekakvim organizacijama/kombinacijama u kojima je ono (znanje) upotrebljivo i gledam da u tome uzivam koliko mogu. Svakako, nisam zaboravio koliko volim da sviram i kreiram muziku, pa to neretko i radim ali... retko taj deo muzickog bica dolazi u kontakt sa ljudima kojima naplacujem muzicko znanje....zivim od neke upotrebe muzickih vestina u proizvodnji nekakvih hibrida koji bi negde u nazivu imali i muzika....)

po mom misljenju
u godinama koje nas ocekuju
"privatno vlasnistvo" nekakve tehnike-prostorije u kojoj se muzika moze snimiti.... na veliku zalost, uz gotovo mitolosko tugovanje za "studiom" u koji mi kad smo mladi kao "idemo da snimamo"...... bice to stvar prepustena zaljubljenicima. nikako potreba sveta.
tehniku svi imaju.
bolju nego bitlsi.
to sto je duh covecanstva u krizi.... to je druga stvar.... necemo u offtopic.
dakle, studio? kao profesija?
ode to......

(da se pogresno ne razumemo, zaljubljenici mogu cuvati stvar i vekovima :))))) nadajmo se je l' )

a svakako ne mislim da bi se SUSTINA tokova mogla promeniti ono ako bi ljudi kupili neke sprave ili druge prodali ili ovo ili ono.....
monetarna ekonomija i sistemi potrosackog drustva su presudili nekim stvarima i to je to......

pozitivna energija vezana za muziku.... cini mi se ....
oduvek je i lezala.... U MUZICI

ljudi bi mogli da se malo podsecaju na druzenje, neocekivana zezanja, svirku, muzicka okupljanja.... ili... na kraju krajeva ako su nas vec do te mere i otudjili da se retko nalazimo da sviramo... onda makar umesto google searcha za nekakvom spravom... preporucujem da odvrnete pojacalo ili sta god da svirate... malo zasvirate... i uzivate..... jos nam niko nije isterao svirku iz prstiju i srca....

DaBear 15-01-2011 07:50 PM

:mase: 100% se slazem

Bockie 15-01-2011 09:10 PM

U principu se slazem sa vecim delom recenog, ali mislim da je mozda malo prenaglasena potonja propast studija.

Kao i sa bendovima, postoje mali i veliki bendovi, mozemo to reci i manje ili vise popularni ,kako god....
Uvek ce postojati manje i vise popularni bendovi, ili izvodjaci, uvek, i logican sled je da ce uvek biti potrebe za malim i vecim studijima. Sad, kako se tehnologija smanjuje, bice i mali i veliki studiji manji,(ne mislim samo na fizicke karakteristike) ali poenta je tu.
Npr:
Ako je neko slikao prvi album u podrumu sa diktafonom i napravio posle toga milion poseta na YT, logicno je da ce moci da napuni posle toga neku ozbiljniju dvoranu, a zatim je logicno da nece snimati drugi album diktafonom.
Ovo kazem primera radi, nadam se da ne shvatate bukvalno...

Drugi segmenat je trzite opreme. Nisam primetio masovan prestanak proizvodnje uredjaja. Evo NAMM je u toku... More svega...
Posao je u krizi, muzika je u debeloj krizi,sve je u krizi... Kriza je. Ali ne i propast.

Mislim da treba biti obazriv, ali nikako da se treba potpuno zatvoriti. Treba dobro promisljati i pametno nabavljati opremu. Dakako smanjiti potrosnju na svim poljima, isto tako komade opreme koje palite jednom mesecno, odmah na dobos... Bez puno emocija, idemo dalje. Ide - ide, ne ide - ne ide...
Pre dva meseca M box mini je bio 250e.. Sad ga prodam za 140... Tras.. Maltene upola...Jbg.
Evo nabavih PT 9... Imam jos jedno slikanje uskoro, pa cu da ga testiram... Idemo dalje...

Slazem se da se prica svodi na pojedinca koji zna ili ne zna posao, i to ce uvek odredjivati perspektivu u poslu... Ali mislim da bas nije toliko crnilo, sivo je...:hm:

quake2 15-01-2011 09:20 PM

Quote:

Originally Posted by Dule A (Post 296410)
zanimljivo mi je to "isplativost" u naslovu. direktno implicira (mada nije to jedina isplativost....ali platiti, isplatiti....) na NOVAC

...tako je NOVAC.Dosta smo gusili druge teme pricama o KESHU,ova je otvorena da se direktno o tome ispricaju svi koji za time imaju potrebu a na svim ostalim cemo nadam se o umetnosti,zanatu,muzici,alatu...Puno hvala tebi i DaBear-u sto ste uzeli ucesca u razgovoru i koliko kontam imamo dva glasa koja kazu da se kada je novac u pitanju studio danas ne isplati posedovati.Idemo dalje.....mozda ima i onih koji misle drugacije?...mozda i nema?....

quake2 15-01-2011 09:27 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 296418)
U principu se slazem sa vecim delom recenog, ali mislim da je mozda malo prenaglasena potonja propast studija.

Kao i sa bendovima, postoje mali i veliki bendovi, mozemo to reci i manje ili vise popularni ,kako god....
Uvek ce postojati manje i vise popularni bendovi, ili izvodjaci, uvek, i logican sled je da ce uvek biti potrebe za malim i vecim studijima. Sad, kako se tehnologija smanjuje, bice i mali i veliki studiji manji,(ne mislim samo na fizicke karakteristike) ali poenta je tu.
Npr:
Ako je neko slikao prvi album u podrumu sa diktafonom i napravio posle toga milion poseta na YT, logicno je da ce moci da napuni posle toga neku ozbiljniju dvoranu, a zatim je logicno da nece snimati drugi album diktafonom.
Ovo kazem primera radi, nadam se da ne shvatate bukvalno...

Drugi segmenat je trzite opreme. Nisam primetio masovan prestanak proizvodnje uredjaja. Evo NAMM je u toku... More svega...
Posao je u krizi, muzika je u debeloj krizi,sve je u krizi... Kriza je. Ali ne i propast.

Mislim da treba biti obazriv, ali nikako da se treba potpuno zatvoriti. Treba dobro promisljati i pametno nabavljati opremu. Dakako smanjiti potrosnju na svim poljima, isto tako komade opreme koje palite jednom mesecno, odmah na dobos... Bez puno emocija, idemo dalje. Ide - ide, ne ide - ne ide...
Pre dva meseca M box mini je bio 250e.. Sad ga prodam za 140... Tras.. Maltene upola...Jbg.
Evo nabavih PT 9... Imam jos jedno slikanje uskoro, pa cu da ga testiram... Idemo dalje...

Slazem se da se prica svodi na pojedinca koji zna ili ne zna posao, i to ce uvek odredjivati perspektivu u poslu... Ali mislim da bas nije toliko crnilo, sivo je...:hm:

O Cika Boki,gde da smestim tvoj glas?Ili jesi ili nisi:)...

Arthur 15-01-2011 10:50 PM

Teško da se išta danas na ovu temu isplati. Spadam u grupu od nekolicine momaka u Beogradu koji imaju svoj studio, od kojeg žive i dalje ulažu u njega, ali teško da to ima veze sa samim studiom. 99% poslova koje rade takvi studiji su tu zbog vlasnika i naših ličnih poznanstava, i klijentelu teško da detaljno zanima šta tačno od opreme poseduju i koji su uopšte tehnički uslovi. Poslova ima dosta, i to u zadnje vreme sve više, a taj trend primećujem i kod konkurencije. U klijentelu, barem u mom studiju, 90% spadaju ljudi koji se muzikom bave iz hobija, u smislu da od nje ne žive i ne hrane decu. Svi oni imaju neke dnevne poslove, a iz puke ljubavi i entuzijazma pišu pesme, oformljuju bendove i troše novac na studio. Ovo važi čak i za neke VEOMA poznate bendove, koje kad bolje upoznate, skontate da zapravo niko u bendu ne živi od toga. Jedan manji procenat čine studentarije i ostala omladina koja na ovaj ili onaj način skupi novac i plati studio, opet bez ikakve ideje da će joj se taj novac u bilo kojoj meri vratiti. Više kao pitanje prestiža ili ispunjavanja sopstvenog sna. Tek jako mali procenat čine bendovi koji zapravo sav novac koji su uložili u snimanje materijala zarade od sviranja, ili ga mogu od svirki otplatiti.
Šta budućnost nosi, ne znam, meni nikad i nije bio plan da imam svoj studio i da brinem vlasničke brige jer to ne umem i ne želim. Želeo sam oduvek samo da se bavim snimanjem i produciranjem muzike, a splet okolnosti me je doveo u ovu poziciju, gde je to jedino moguće u sopstvenoj organizaciji. I dan danas sam veoma spreman da dignem sidro i prihvatim iole pristojno plaćen posao u tuđem studiju ili nekoj većoj produkciji, gde bi moj novac bio SAMO moj, i ne bi razmišljao o troškovima, otplaćivanju dugova ili daljem ulaganju u studio.
Nekoliko puta mi je bio nuđen posao po televizijama, produkcijama i sl, sa uglavnom lošijim platama nego li što ja u svom studiju svakodnevnim radom zaradim, prosečno. Ovo prosečno znači, da se retko koji mesec prođe ispod 500e neto, a ume da se popne i na više od 2k, ovisno o samom dealu i sezoni. Radimo sve, usnimavamo cele albume, od bubnja do vokala, editujemo, cele albume ili samo pojedinačne singlove, mixamo i tuđe usnimke, editujemo za tuđe mixeve i sl. Sve ima svoju cenu, koja je veoma pristupačna kada se pogleda na dnevnom nivou, a meni eto nudi takve proseke kakve sam gore naveo. U opremu ulažem konstantno, kupujem i biram pažljivo SVAKU komponentu, skoro ništa ne kupujem isključivo na preporuku, uvek testiram i analiziram detaljno. Ono što trenutno ne mogu da priuštim, pokušavam da pozajmim, imam pristojno velik krug ljudi sa kojima razmenjujem opremu, ali i to pokušavam da svedem na najmanju meru, tako da ono što često zajmim, ipak gledam da kupim, pa makar se zadužio. Pošto pod istim krovom imam čak 2 nezavisna studijska prostora, sa 2 režije i 2 gluvaća, od skora imam i par ljudi koji dolaze po pozivu i dobijaju dnevnice da bi usnimavali i editovali stvari u jednom studiju, dok ja u drugom snimam ili mixam nešto 3će. Dnevnice nisu velike, ali nije velika cena studija, tako da se svi razumemo i podržavamo. Odatle i onaj oglas za šegrte, jer mi je potrebno ljudstvo da bi ceo sistem funkcionisao, a jaaako malo ozbiljnih momaka sa iole pristojnim kapacitetom i motivacijom se uopšte dole i pojavilo. Meni je lično cilj da malko razgraničim poslove koje želim da produciram, i ličnim imenom potpisujem, i ove koje doživljavam kao obične studijske usluge. Trenutno nemam dovoljno ljudi i vremena da bi to u potpunosti uspeo, i zato neki meni dragi projekti i bendovi trpe, i čekaju jer ja odrađujem druge šljake koje mi plaćaju troškove i hrane porodicu.
Do sad sam u opremu uložio između 5 i 10k eura, i nastaviću i dalje, koliko god mi rang cena koje naplaćujem to omogućuje - a cene se kreću između 60 i 100e po radnom danu, retko kad više. U to ime, malko mi je out of proportion da kupujem preampe i konvertere od nekoliko hiljada eura. Plus što studio još uvek nema iole pristojan enterijer i neke elementarne uslove, i nalazi se u podzemnom atomskom skloništu. PRimera radi, do pre 2 meseca, na manjem gluvaću, tojest vocal booth-u, nije bilo kvake ni pristojne brave, koja košta možda 3k dinara, al sam zato istog meseca uložio 900e u dva različita vokalna mikrofona namenjena tom vocal boothu. Ni u akustiku ne stižem da uložim nešto mnogo novca, tako da su uglavnom prisutna priručna štap i kanap rešenja, koja ipak rade posao u nekoj meri, zbog čega se ja malko više oznojim.
Toliko za sad o nekim mojim iskustvima. Pisaću još ako se nečeg vrednog pomena setim, a ko ima neka pitanja može i tako.
evo i kompletnog spiska opreme i poslova za 2011, za sad u toku.

http://www.facebook.com/note.php?not...68263589864927

http://www.facebook.com/note.php?not...83307245027228

ponavljam, sve ovo bih napustio i prihvatio posao sa manje glavobolje u tuđem studiju i organizaciji, jer sam po prirodi jako lenj i neorganizovna i kad mi se prepusti da ja sam sebi gazdujem, život mi postane pakao.

Surfer 16-01-2011 08:49 AM

Muzički studio više nije isplativ posao niti je posao u koji će ući ljudi koji imaju smisla za business i žele zaraditi novac.
Studio otvaraju ljudi kojima je to ljubav i koji nemaju smisla za business jer da ga imaju ne bi nikad otvorili studio.

Do prije 5-6 godina ljudi koji su bili vlasnici nekretnina u kojima su otvorili studio su se barem mogli tješiti činjenicom da nemaju velike overhead-a zbog najma,
a mogli su se i veseliti aprecijacijom vrijednosti same nekretnine.

Međutim, sad je i tome došao kraj jer si vlasnik business-a koji odumire i to promatraš iz nekretnine kojoj cijena pada iz dana u dan.

Sprave nisu niti garancija niti razlog zašto će netko platiti dan studija.
Najveći razlog popularnosti nekog studija mogu biti ljudi koji tamo rade ili je studio preporučen od nekoga tko je tamo radio.

Bez ljudi koji su na neki način povezani sa studiom,bilo da su to producenti ili inženjeri, sam studio kao nekakva građevina puna opreme nema nikakve perspektive zato što opremu danas ionako imaju svi i zato što današnjim klijentima stvari koje su nekad značile sve, danas više ne znače ništa.

Surfer 16-01-2011 10:04 AM

Quote:

Originally Posted by Dule A (Post 296410)
[I]

po mom misljenju

- na kraju smo ere proizvodjackog drustva i pred propascu monetarnog sistema

monetarna ekonomija i sistemi potrošačkog društva

Odluči se šta je.
Postoje samo potrošačko društvo i monetarni sistem.
Proizvođačko društvo i monetarna ekonomija ne postoje.

Ali to ionako nema veze sa propašću muzičke industrije i muzičkih studija.
I tekstilna industrija i auto industrija i IT industrija i muzička industrija su u potpuno istoj situaciji ako pričamo o eventualnoj propasti monetarnog susutava i potrošačkog društva jer ovise o tom istom potrošaču i dio su tog istog monetarnog sustava.

Pa kako to da IT industrija još uvijek raste zavidnim stopama i Apple prodaje zillion Iphonea više nego zadnji put a muzička industrija propada?

Dakle, to nema veze za tim.

Ali imaš pravo u vezi jedne stvari a to je da muzika više nije bitna kao medij u istoj mjeri kao prije.
Danas postoje drugi mediji zabave koji su jednostavno zasjenili medij slušanja glazbe,, a to su npr. igranje komp. igrica ili surfanje Internetom.

A druga stvar koja ima ogroman utjecaj na propast muzike i studija je činjenica da se muziku može ukrasti na vrlo lak i bezbolan način.

Kad bi bilo moguće na lak i bezbolan način ukrasti novi Iphone ili Imac i Apple bi ubrzo propao.

All times are GMT +1. The time now is 09:12 PM.