Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Cubase 5 audiomixdown (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=32942)

Dexxy 22-02-2010 01:12 AM

Cubase 5 audiomixdown

Evo ovih dana sam radio na nekom projektu i radovao se opciji koja je nova u Cubase 5. I rekoh da je upotrebim...ali ...

Kada hocu da exportujem kanale posebno...znaci Vst, Audio, Group...itd, desava se to da mi sve kanale stavlja u stereo (i one koji su mono..vokali, bass i ostalo).

Kako da namestim da mi exportuje onakve kanale kakvi u stvari jesu u projektu. Ako je mono-mono, stereo-stereo? Probao sam sa split ali to mi je posle razmisljanje i puno kanala...

Pozz

OFF 22-02-2010 01:57 AM

Re: Cubase 5 audiomixdown

nisam siguran, ali mislim da ih samo tako prikazuje graficki, a da su u stvari mono..... pogledacu bash ujutro

Dexxy 22-02-2010 02:08 AM

To mi nije palo napamet da pogledam. Prikazuje stereo sigurno i ja cu ujutru da pogledam hm.. Ako je tako malo im je to glupo. Importovacu kanale u PT pa da vidim da li su mono.

alavuk 22-02-2010 07:00 AM

pa kad je vec tako olaksano sigurno te ne mrzi da cekiras kanale koji su stereo pa poseban render tako i za mono ,s'obzirom da je export automatizovan ... i jel si exportovao chanel batch export ? ??? ako jesi onda ih renderuje bas kakvi su ne vezano za mono/stereo konfiguraciju

kejkz 22-02-2010 08:39 AM

Ali pazi, ako su kanali rutirani na grupu, oni pri prolasku kroz nju prestaju biti mono. Jedino sto mi pada na pamet je da napravis poseban mono izlaz iz cubase-a, mozda to upali, ako nista drugo.

Dexxy 22-02-2010 11:03 AM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 272205)
nisam siguran, ali mislim da ih samo tako prikazuje graficki, a da su u stvari mono..... pogledacu bash ujutro

Stereo su kanali, nije samo graficki.

Quote:

Originally Posted by alavuk (Post 272213)
pa kad je vec tako olaksano sigurno te ne mrzi da cekiras kanale koji su stereo pa poseban render tako i za mono ,s'obzirom da je export automatizovan ... i jel si exportovao chanel batch export ? ??? ako jesi onda ih renderuje bas kakvi su ne vezano za mono/stereo konfiguraciju

Exportovao sam Channel Batch Export, i on sve stavlja u stereo kanale.

Jan 24-02-2010 08:06 PM

Reci mi ovako, jel ti je cilj da sacuvas neprocesirane kanale cele kakve jesu od zajednickog pocetka pa do kraja?
Ili pak oces procesirane da ih snimis svaki razlicito.
Ako oces da ih sacuvas neprocesirane kakve jesu (mono ili stereo ala consolidate u Pro toolsu), mozes to uraditi i u Cubase-u, postoji opcija:
1. Range tool-om selektuj sve od pocetka (od 0) pa do kraja.
2. U Audio meniju selektuj Bounce and Replace Events
3. U File meniju selektuj Save Project to New Folder i svi fajlovi iste duzine ce ti biti u Audio folderu novonastalog projekta. Obavezno chekiraj "Remove Unused Media" prilikom save-iranja.

A ako pak hoces procesirane da ih eksportujes sve jedan po jedan, verovatno su ljudi racunali da ako si recimo mono traku sendovao na reverb koji je stereo fx da ceo izlaz vise nije mono nego je stereo itd, a takodje svaka traka prolazi kros Stereo Bus, tako da vise nije mono nego je stereo :)...

Ili kao sto kejkz rece, napravi mono master kanal.
Ako imas nesto na masteru (neki kompresor recimo), onda ne vidim poentu eksportovanja procesiranih fajlova jedan po jedan (jer ce kompresija drugacije da se ponasa na svakoj pojedinacno od svih traka odjednom, drugaciji sound ce da izadje, kad se sve sabere ponovo nece biti isto), a ako nemas nista na masteru, napravi jos jedan master mono kanal. sve stereo kanale rutuj na stereo master, a sve mono kanale rutuj na mono, onda uzmi batch export kroz stereo master, pa batch eksport kroz mono, i imaces i stereo i mono procesirane kanale.
Al opet ako su ti mono kanali sendovani na neki reverb ne bi trebalo kao mono da ih eksportujes.

zmaj 25-02-2010 05:10 PM

Kao sto rece gore neko, kada ti mono kanali udju na grupu, izlaz sa grupe je stereo...

Bockie 25-02-2010 05:29 PM

Quote:

Originally Posted by zmaj (Post 272492)
Kao sto rece gore neko, kada ti mono kanali udju na grupu, izlaz sa grupe je stereo...

Yep!

U PT je cak kad insertujes stereo efekat,citav kanal postao stereo...

newbieOP 26-02-2010 02:14 AM

Mo?e jedno pitanje vezano za Cubase 5 kad je već otvoren thread:

U prija?njim verzijama na koje sam naučen,( SX#), kada bih desnim klikom mi?a stisnuo na midi ili audio traku, pojavilo se brdo stvari za obradu ( kvantizacija, transpose, plugins, process, blabla), a sada mi se samo pojavi strelica, ?kare i sve one stvari koje su mi gore u toolbaru .Ne znam gdje mogu po?timati ovo da bude po starom kako sam naučen, sada za obradu moram ići gore pod MIDI ili audio...
Da li se netko susreo s ovim ? vjerojatno se negdje mo?e jer je ovo default postavka...

I jo? jedno- kako vratiti trasnsport bar ( inače sa F!) ako sam ga slučajno pomaknuo prema dole dok mi je smetao pri radu s nekom trakom?:D

All times are GMT +1. The time now is 03:57 PM.