Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Pravna Pitanja (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=120)
-   -   Sta je potrebno za osnivanje muzicke izdavacke kuce? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27751)

alen 22-05-2009 08:10 AM

Sta je potrebno za osnivanje muzicke izdavacke kuce?

Pozdrav,

Dali je mozda ko upoznat gde bi mogao da se obratim za pravne savete za registraciju i otvaranje izdavacke kuce u Srbiji(osnivacka prava,pod kojim oblikom delatnosti se to vodi,kakva je veza sa SOKOJ-om itd.)?
Ima li neko iskustava ili kakvih saznanja o ovoj temi?

Hvala

Alen

Braca 22-05-2009 12:52 PM

Re: Sta je potrebno za osnivanje muzicke izdavacke kuce?

Kako se hvali Mladja Dinkic to je sada jednostavan proces i sve se zavrsava na jednom salteru i to kod Agencije za privredne registre, predpostavljam da ima kancelarija i u N Sadu, jer je ima u Nisu. Delatnost ne znam napamet, ali sve delatnosti se nalaze u Zakonu o klasifikaciji delatnosti. Kao izdavcka kuca ti ne moras da budes u vezi sa SOKOJEM, osim ako ne zelis da svoja izdanja stitis, tj autore itd.

dawid 23-05-2009 02:10 PM

Hvala na odgovoru.Hteo bih ipak upravo to,kako da bendu olaksam celu pricu,znaci sve,snimanje projekta,stampanje,izdavanje i zastitu dela kod SOKOJ-a.Moracu se prosetati do Dinkicevih pa videti sta i kako....Poz

Braca 23-05-2009 02:36 PM

Ne mors ni da se prosetas do njih, sve imas na sajtu
http://www.apr.gov.rs/
Ne treba neka pamet, imas model, imas takse, ziro racune sve, obrasce popunis predas sa taksama
Ako to nekoga interesuje ja mogu jos ponesto da napisem, ali mislim da je to smaranje za vecinu umetnika i ljudi sa foruma. Mada svima preporucujem consulting u vezi toga, jer covek zbog neznanja u danasnje vreme nadrlja!

zlobisha 23-05-2009 03:24 PM

Neće? moći mnogo da pomogne? bendu tako. Jer ti kao nova kuća nema? lanac distribucije, a radnje neće da rade sa tobom. Najvi?e diskova će? prodati na promocijama...
Mada ko zna, mo?da ti bude? imao vi?e sreće...
Pozdrav! :)

awacs 23-05-2009 05:37 PM

Quote:

Originally Posted by zlobisha (Post 246733)
Nećeš moći mnogo da pomogneš bendu tako. Jer ti kao nova kuća nemaš lanac distribucije, a radnje neće da rade sa tobom. Najviše diskova ćeš prodati na promocijama...

Baš tako. Inače se verovatno ni Z. Čolić A.K.A. Čola ni Z. Đukić A.K.A. Đule ne bi baktali sa Telekomom A.K.A. mt:s.

Najlakše je pokrenuti label, najteže je dati mu smisao postojanja. Najpametnije je dogovoriti se sa drugarom koji radi u marketingu (na primer) nekog osiguravajućeg društva da ubedi gazde kako bi im se isplatilo da uvaljuju CD-e uz polisu osiguranja. Sve drugo je igranje ili simulacija biznisa.

Pozdrav

dawid 23-05-2009 06:04 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 246739)
Baš tako. Inače se verovatno ni Z. Čolić A.K.A. Čola ni Z. Đukić A.K.A. Đule ne bi baktali sa Telekomom A.K.A. mt:s.

Najlakše je pokrenuti label, najteže je dati mu smisao postojanja. Najpametnije je dogovoriti se sa drugarom koji radi u marketingu (na primer) nekog osiguravajućeg društva da ubedi gazde kako bi im se isplatilo da uvaljuju CD-e uz polisu osiguranja. Sve drugo je igranje ili simulacija biznisa.

Pozdrav

Mozda sa proizvodjacima prashka da ide uz prashak. Vracamo se korenima :D

awacs 23-05-2009 06:20 PM

Quote:

Originally Posted by dawid (Post 246742)
Mozda sa proizvodjacima prashka da ide uz prashak. Vracamo se korenima :D

Pa da :) Su?tina muzičkog izdava?tva je praćenje distribucije i naplata iste, nema tu neke velike misterije. Načini naplate su nebitni :)

Pozdrav

Braca 23-05-2009 07:15 PM

Hm, prilicno obeshrabrujuce, ja se ne bih bas slozio sa vama, da li ce oni dobro poslovati to je druga prica, to zavisi od puno faktora, ali ako imaju dobar biznis plan, dobre ideje, mogu nesto da naprave, nece se obogatiti, ali se tim radom moze nesto napraviti. Znam da su kontra argumenti na vasoj strani, ali treba pokusati, jer se nikad ne zna, a lako je obeshrabriti!

awacs 23-05-2009 07:53 PM

Quote:

Originally Posted by Braca (Post 246747)
da li ce oni dobro poslovati to je druga prica, to zavisi od puno faktora, ali ako imaju dobar biznis plan, dobre ideje, mogu nesto da naprave, nece se obogatiti, ali se tim radom moze nesto napraviti. Znam da su kontra argumenti na vasoj strani, ali treba pokusati, jer se nikad ne zna, a lako je obeshrabriti!

Nisam imao nameru da ikoga obeshrabrim, već da naglasim važnost distribucije (kao i Zlobisha, uostalom). Sad, ako je neko gadljiv na sklapanje poznanstava i prijateljsko-poslovnih odnosa sa proizvođačima deterdženata i prodavcima usluga različitih vrsta - to je druga stvar.

I ti sam kažeš da je dobar biznis plan važan. Po meni (a ne znači da sam u pravu) biznis plan bilo kog muzičkog izdavača bi trebalo da uključuje i sledeću stavku: "pronaći distributera nekog traženog proizvoda uz koji će biti plasirano muzičko izdanje XYZ". To nekada nije bilo nužno, ali danas jeste. Nažalost. Ili na sreću.

Pozdrav

All times are GMT +1. The time now is 07:45 AM.