![]() |
Odabir opreme..
Ono ?to me je oduvek kopkalo je na osnovu kojih kriterijuma se bira oprema za jedan mastering studio?
Jasne su mi osnovne postavke i sve to,nego racimo vi?e neki detalj tipa: za?to npr. Massive Passive a ne GML...ili kompresori,monitori i tako... Kako ste znali da ba? to ?elite? jeste li već probali to sve ili samo na osnovu nekih pretpostavki (mada bi ovo bilo skroz rizično obzirom na cene uređaja)? Spominjao si lanac koji sam po sebi daje određen efekat,pa me interesuje kako ste do?li ba? to tog niza? Da li su samo nijense u pitranju? ili se tra?i najsvestranija oprema koja mo?e pokriti sve muzičke pravce? nadam se da nisam dosadan...:D |
Re: Odabir opreme..
Quote:
1. licni ukus 2. customer service koji nude te firme ciju opremu zelis da imas u studiju. ...prvo da obrazlozim to o licnom ukusu... kao pocetnik ( kao i u svakom poslu) je jako tesko znati sta zelis a sta ne. tako da je to neko vreme koje mora da prodje u gradjenju licnog stava prema tome kako zelis da zvucis neizbezno i ako nemas dobre mogucnosti da probas puno opreme moze jako dugo da potraje. moras puno da radis i s iskustvom ce vec da se slika stvori kako NE zelis da zvucis. na osnovu toga ces i da kupujes svoju opremu. ja sam misljenja da NIJE bitno koliko para kosta tvoja oprema i da ljudi NE dolaze u studijo radi opreme nego radi konacnog rezultata i tvog odnosa prema klijentima. tako da je u principu sve jedno da li massive passive ili GML. ..tebi treba to da radi i da ti pomogne da dodjes do toga sta zelis da cujes. ...customer service... ako imas komercijalni studio koji radi 24/7 i moras da ispostujes "deadlines" onda ne smes da si dozvolis da ti nesto crkne u studiju i ti nemas mogucnost da to sredis narednih 2 meseca. tu pricu odmah zaboravi i zatvaraj studijo. kao sto i provaljujes, cak i ako mi se neka sprava svidja za poludit a nisam siguran da li mi servis nudi to sto mi treba ne cu da je kupim. pre cu da uzmem alternativu koja me zadovoljava ako mi ta alternativa nudi bolji servis. igrom slucaja, imao sam prilike da testiram jako puno razlicite opreme u svom studiju u kojem radim tako da sam vremenom dosao do toga sta zelim. koji konvertor, koja pojacala, koji monitori... moras sve da probas. nikad ne kupuj na slepo, cak ni ako imas visak para...jer mozda i najbolja sprava nece tebi da radi u tvom studiju. Quote:
ista prica vazi za kablove za struju, speaker kablove itd... sve je povezano u nerazdvojivu celinu i moras na sve da mislis. :D pa dalje...ako pomesas kablove opet imas neki drug zvuk itd itd :wink: ja "svoj" lanac nemam iz tog razloga sto nisam sam u studiju i delim studijo sa nevenom i mirom pa smo se nalazili na sredini :wink:, tako da su svi zadovoljni. ja imam neke stvari koje njih dvojica ne koriste, oni opet nesto sto ja ne koristim tako da sveko dodje na svoje. najvaznije je da si prepoznatljiv. oprema koja moze da pokrije sve vrste muzike ne postoji...trazis to sto tebi omogucava da dodjes do toga sta si si zamislio. pozzz |
Kada vec pominjes kablove.
U svom studiju sam se odlucio na Mogami kablove, snake i patchbay. Znaci ceo audio lanac je sastavljen od dobrih kablova. Pre neki dan dodao sam novi preamp i nisam imao Mogami kabl da ga povezem vec obicne kablove koje sam sam pravio. Tada mi pala na pamet ideja da uradim A/B test cisto radi zabave. Umesto Mogami kablova stavio sam sve home made kablove, i testirao kako snimanje tako i slusanje. Iskreno ja nisam siguran da li sam cuo razliku. Posle toga sam doveo par prijatelja (isto muzicari) koji nisu mogli da kazu nikakvu razliku. Studio mi je akusticki dizajniran. E sad, pitanje je da li ti mislis da je isplativo kupovati skupe kablove, kada i ovako ljudi koji slusaju mixeve kod kuce imaju jos gore uslove slusanja (kablove, akustiku itd) i nemaju "trenirano" uvo za slusanje kao inzenjeri i muzicari. Isto tako ako mozes da pojasnis koju ti razliku cujes medju kablovima. Hvala na vremenu. |
Quote:
naravno pod uslovom da ostatak tvoje opreme moze da isprati kvalitetu kabla. ako razmisljas pragmaticno najisplatljivije je da ulozis pare u dobre kablove...posto je sve osltalo lako da se dokupi i promeni, a kablovi su manje vise fixni i moras da rasturis studio da bi menjao kablove. test A/B je uvek tricky...pitanje je da li se slusa razlika ili "sta bolje zvuci". razlika je kod dobrog i loseg kabla cujna (i to jako cujna) ali sta je bolj ili losije, e to ovisi o gomili drugih stvari ukljucujuci i licni ukus. razlika izmedju dobrog i loseg kabla se najlakse registruje u "brzini" slike. s losim kablom najcesce imas osecaj da ti visoki ili basevi kasne. ili da ti bas nije "tight". stereo slika je uza i "3D" efekat je manji ili uopste ne postoji. evo npr vovox je kabel koji ima dosta srebra u sebi i to rezultira (za mene) time da su visoki malo "metalni". meni se to recimo ne svidja...ali na drugoj strani se ponekad desi da "sve svira lepo, ali fali mrvica visokih, a ako probam sa eq-em onda se sve pokvari" pa u tom slucaju zamenis patch kablove (uzmes vovox) i resio si problem. :wink: pozdrav |
Quote:
Bobane, Hvala na odgovoru. Ubedio si me da sutra narucim nekoliko razlicitih high end kablova i DOBRO poslusam koji mi se najvise svidjaju. Pozdrav. |
xxx
|
Quote:
|
Mozda je Off topic ali kad spomenuste kablove, moze li neko bar okvirno da sortira kablove po kvalitetu (proel, klotz, mogami...)?
Interesuju me kablovi za mikrofone, povezivanje zvucna kartica - monitor kontroler - monitori (balansirani), za instrumente i ostale stvari koje se mogu naci u jednom lancu (pretpojacala, kompresori itd.). Ako neko ima preporuku neka slobodno napise i odredjene modele kablova. |
Quote:
tesko je sortirati top kablove po kvalitetu. svi su jednako dobri. ovisi sta ti treba...ili drugim recima sta zelis da cujes. |
Znam i ja to ali me interesuju kablovi koji su dostupni velikoj vecini ljudi koji su ovde na forumu, dakle ljudi koji poseduju manja studija ili, kao sto je u najvecem broju slucajeva, im je soba u stanu (ili kuci) neka vrsta studija i trenutno ne mogu da priuste takvu vrstu kablova. A mislim da i ostatak opreme u tim uslovima uglavnom nije na nivou na kom bi bilo isplativo dati tolike pare za kablove, ili mozda gresim!?
Najkonkretnija pitanja su: 1. koji kablovi su preporuka za manji studio, dakle ne high-end nivo vec neka srednja kategorija? 2. Postoje li kablovi koji nisu preskupi a da se kvalitetom (tacnije zvukom) razlikuju od kablova koje standardno kupujemo u prodavnicama koje su nam dostupne (Artist, Mitros, SkyMusic...)? 3. Posto u Bg-u imaju da se kupe Mogami kablovi i znam da ih dosta ovdasnjih forumasa koristi, kakav je njihov kvalitet? Hvala na odgovorima! |
All times are GMT +1. The time now is 09:29 PM. |