Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Snimanje - tehnicko pitanje (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27520)

Bockie 07-05-2009 09:28 AM

Snimanje - tehnicko pitanje

Pozdrav,

Lupam lobanju zadnjih dana oko problematike u samom snimanju...:

Naime, poznato je da razlicite aplikacije (Nuendo,Pro tools,Logic) imaju razlicit zvuk ili farbu u reprodukciji snimaka. Ne govorim o nekim posebnim set-up-ima gde je neki hardver zaduzen za zvuk a program samo kontroler vec same (golishave) aplikacije koje snimaju i pustaju zvuk!

Dakle, postoji li razlika medju programima u samom usnimavanju?
Postoji li uticaj na sam zvuk tokom snimanja?
Znam da u reprodukciji ima,ali kada bi uzeli recimo Nuendo ili Pro tools kao produkcioni program, da li bi bilo razlike u snimcima (farbi) iz drugih aplikacija? Naravno mislim "na suvo" dakle samo poredjani kanali bez produkcijskih alata...
Zna li neko nesto na ovu temu?
Hvala...

Maiv 07-05-2009 12:16 PM

Re: Snimanje - tehnicko pitanje

Pa ne bi trebalo biti, a ako i ima, razlika je minorna u odnosu na mic, preamp i ad konverter. Bezveze razbijas glavu s tim :wink:

awacs 07-05-2009 01:13 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 245115)
Dakle, postoji li razlika medju programima u samom usnimavanju? Postoji li uticaj na sam zvuk tokom snimanja?
Znam da u reprodukciji ima,ali kada bi uzeli recimo Nuendo ili Pro tools kao produkcioni program, da li bi bilo razlike u snimcima (farbi) iz drugih aplikacija? Naravno mislim "na suvo" dakle samo poredjani kanali bez produkcijskih alata...
Zna li neko nesto na ovu temu?

Obzirom na to da su kodovi svih "pro" aplikacija zatvoreni te?ko da iko mo?e sa sigurno?ću da tvrdi bilo ?ta. Jedini način da se to proveri bio bi da se ne?to sinhrono snimi u dve aplikacije, a potom u nekoj trećoj obrnu polariteti i vidi ?ta se de?ava. Opet, ta akcija je zapravo nemoguća :cry:

Moja diletantska pretpostavka je da različito zvučanje istih fajlova u različitim programima dolazi od internog re?ima rada svake aplikacije. Tojest, ako radi? u 24bit re?imu, softver interno radi sa većim brojem bitova koji su mu (ako ni zbog čega drugog) potrebni zarad bolje rezolucije pri kontroli jačine kanala. Čak i kada su sve Volume kontrole na "0". Ovo pak podrazumeva dithering pri izlazu, a razlike se pojavljuju zbog različite logike pri ditherovanju... Valjda :confused:

Sve ovo ?to sam se nas..o nema veze sa usnimavanjem (a verovatno ni sa mozgom), pa ti ba? i nije od neke pomoći, ali mo?da ovo sledeće jeste:

Kada se odluči? za aplikaciju u kojoj će? miksati sve to postaje neva?no - radiće? sa onim zvukom kojim raspola?e?, pa će? ga ionako korigovati s obzirom na to ?ta čuje? u toj aplikaciji, jel' da? Dakle, ?to ka?e Maiv - opusti se.

Pozdrav

Arthur 07-05-2009 01:20 PM

pri usnimavanju nema razlike između aplikacija, samo pri reprodukciji, i to najčešće kao posledica različitog dithering mehanizma kao i politike fixed ili floating point sabiranja.

Bockie 07-05-2009 01:32 PM

Hvala ljudi,sve to pitah da vidim da li ima smisla da se drndam sa instaliranjem logic-a koji bih koristio samo za usnimavanje...
Problem je sto Pro tools koji mi radi brutalno necu da menjam za mix,a opet mi je preskupo da sipam u 16 inputa za pro tools...
Ovako lepo snimam u Nuendo i mix u P.T. i to je to,
hvala jos jednom!

lesha 07-05-2009 01:41 PM

a lepo ja kazem, ali nece covek da slusa..

All times are GMT +1. The time now is 01:50 PM.