![]() |
Snimanje - tehnicko pitanje
Pozdrav,
Lupam lobanju zadnjih dana oko problematike u samom snimanju...: Naime, poznato je da razlicite aplikacije (Nuendo,Pro tools,Logic) imaju razlicit zvuk ili farbu u reprodukciji snimaka. Ne govorim o nekim posebnim set-up-ima gde je neki hardver zaduzen za zvuk a program samo kontroler vec same (golishave) aplikacije koje snimaju i pustaju zvuk! Dakle, postoji li razlika medju programima u samom usnimavanju? Postoji li uticaj na sam zvuk tokom snimanja? Znam da u reprodukciji ima,ali kada bi uzeli recimo Nuendo ili Pro tools kao produkcioni program, da li bi bilo razlike u snimcima (farbi) iz drugih aplikacija? Naravno mislim "na suvo" dakle samo poredjani kanali bez produkcijskih alata... Zna li neko nesto na ovu temu? Hvala... |
Re: Snimanje - tehnicko pitanje
Pa ne bi trebalo biti, a ako i ima, razlika je minorna u odnosu na mic, preamp i ad konverter. Bezveze razbijas glavu s tim :wink:
|
Quote:
Moja diletantska pretpostavka je da različito zvučanje istih fajlova u različitim programima dolazi od internog re?ima rada svake aplikacije. Tojest, ako radi? u 24bit re?imu, softver interno radi sa većim brojem bitova koji su mu (ako ni zbog čega drugog) potrebni zarad bolje rezolucije pri kontroli jačine kanala. Čak i kada su sve Volume kontrole na "0". Ovo pak podrazumeva dithering pri izlazu, a razlike se pojavljuju zbog različite logike pri ditherovanju... Valjda :confused: Sve ovo ?to sam se nas..o nema veze sa usnimavanjem (a verovatno ni sa mozgom), pa ti ba? i nije od neke pomoći, ali mo?da ovo sledeće jeste: Kada se odluči? za aplikaciju u kojoj će? miksati sve to postaje neva?no - radiće? sa onim zvukom kojim raspola?e?, pa će? ga ionako korigovati s obzirom na to ?ta čuje? u toj aplikaciji, jel' da? Dakle, ?to ka?e Maiv - opusti se. Pozdrav |
pri usnimavanju nema razlike između aplikacija, samo pri reprodukciji, i to najčešće kao posledica različitog dithering mehanizma kao i politike fixed ili floating point sabiranja.
|
Hvala ljudi,sve to pitah da vidim da li ima smisla da se drndam sa instaliranjem logic-a koji bih koristio samo za usnimavanje...
Problem je sto Pro tools koji mi radi brutalno necu da menjam za mix,a opet mi je preskupo da sipam u 16 inputa za pro tools... Ovako lepo snimam u Nuendo i mix u P.T. i to je to, hvala jos jednom! |
a lepo ja kazem, ali nece covek da slusa..
|
All times are GMT +1. The time now is 01:50 PM. |