![]() |
Snimanje bubnja
Pozdrav dragom gostu:)
Pitanje je preopsirno, ali za pocetak - omiljeni set mikrofona, preampa, i koje stereo tehnike najcesce koristis za overhead i room? Hvala! |
Re: Snimanje bubnja
Quote:
kick = shure Beta 91 http://www.shure.com/ProAudio/Produc...Beta91_content unutar kicka ..prema baticu.. i to u kombinaciji sa Yamaha Subkickom http://www.drumshack.co.uk/prodtype....ageHistory=cat za "mast" kao na ovoj slici ga pozicioniram...ovu kombinaciju preporucio mi je Michael Wagener..covjek kojem doista vjerujem (Metallica,Extreme,Ozzy Osbourne..)..i imao je pravo:) P.S. paziti na faze!! Snare=( rijetko kada ozvucavam mrezicu)..uglavnom i najvise dobru staru Shure 57-icu (ili Beta ver.iste ) a nekada i Senheisser 441..a ponekad Neumann km84 (iako jako rijetko jer bih se ubio da mi ga mi ga neki nepazljivko mazne stickom...to samo za bubjare kojima fakat vjerujem) hi hat = AKG 451 vecinom (sminka ) ili Royer 121 (natur) sound..nekada i 57-icu ako hocu jake srednje ili ti ga "kotlovina" sound:rotfl: tomovi = (rack) dobri stari Sennheiser 421 ili shure57-ica (super jeftina alternativa..) floor = Sennheiser 441 (sve sto mi treba za ovu aplikaciju)pravi workhorse svakog studija... overi = spaced par Neumann-a km 84 (ponos moje kolekcije )..probao sam i XY i ORTF tehniku i na kraju se vratio na klasicni spaced par...najbolje mi poslije u miksu funkcionira... room= ...mono uglavnom ( poslije ga ubijem u kompresoru sa Nuke settingom ...pumping... plus sto nekada na njega stavim amp simulator za trashy sound )..Royer 121..ribon oko 2.5-3 metra od bubnja u visini tomova ,lagano usmjeren prema kicku (za sto manje cinela u njemu ).. PZM- ... omni Sennheiser...na zidu nekad na difuzoru iza bubnja (pogledaj slike sa mog foto albuma da dobijes dojam)..i nekada mi je to super informacija kada u miksu treba dodatan "prostor" za bubanj..pogotovo ako je sviran sa trskama..suptilnije... |
Hvala na iscrpnom odgovoru.
Imas li neke omiljene promere bubnja za odredjene zanrove? Skidas li reklamnu kozu na bass bubnju cesto? |
Quote:
dakle uglavnom 12-14-16" nekada i 18 " (floor.. ali bubnjar traba stvarno biti drvosjeca da iz istog "iscjedi" ton ) 22" kick ,a za snare volim Ludwig Supraphonic .. Volim Sonor-a najvise (osobno mislim da je Sonorov kick najbolji ) ! prednju kozu rijetko kada skidam osim na Ludwigu ( za retro sound)...volim imati otvor za mic na odprilike 3 sata !! sto se tice cinela volim kada mi crashe-evi imaju lijepi interval unutar sebe (kada su dva) tipa kvatra ili kvinta...obozavam ride-crash cinelu (sve u jednoj cineli) kada je kvalitetna..mrzim narezane hi hatove...a pogotovo mrzim preglasne hi hat-eve:rotfl: koji "cure" po svemu ostalome u snimku..obozavam bubnjare koji poznaju pojam dinamike i svadjam se sa onima koji ne:wink: ... volim brezu i javor !! svaka je dobra na svoj nacin...jednom sam radio sa bubingom i bila je nelosa.... |
Jos jednom hvala za precizne i isrpne odgovore.
Kakvi su afiniteti sto se tice izbora preampa za bubanj. Koristis li i kompresore pri trackingu ili samo u mixu i koje pozz |
da, na koje preampe kačiš mikrofone za bubanj?
|
Quote:
snare i kick = DIY Neve 1272 (color) overi = DIY Amek ( Green pre ) Mozart ( clean ) Tomovi = DIY API 312 HI HAT = DIY API 312 room,PZM ..ono sta mi ostane najcesce Digi 002 pre amp:banghead: sto kaze pjesma,,,,nobody is perfect I am nobody so I am perfect..... |
Quote:
u miksu iskljucivo Rocket by Stillwel http://www.stillwellaudio.com/?page_id=68 preporuka za ovaj comp. po drugi puta na ovom forumu ukoliko je netko slucajno to propustio !! |
pomenuo si spaced pair.. kačiš li nekad više od 2 overheada? meni se u zadnje vreme sve češće dešava da mi dolaze bubnjari sa povećim setovima činela, i da nema šanse da ih sve balansirano slikam, a da budu i dalje prezentni. Tako da sam počeo da experimentišem sa više overhead-a, u smislu nekog close mikinga podskupova činela.
|
Quote:
u miksu obicno dosta kompresiram overe ( iskren da ti budem vecinom su to kod mene vise cymbal mikrofoni nego klasicni overi )...ne volim preveliku koloraciju na njima pa je to eto neki kompromis u mojoj studijskoj sobi... |
All times are GMT +1. The time now is 04:03 AM. |