![]() |
Pokazite vase izdavacke ugovore
Nedavno sam imao zadovoljstvo da klijentu protumacim izdavacki ugovor, radi se o PGP, to me je podstaklo da mladjim clanovima foruma kroz diskusiju malo priblizimo temu, kako bi mogli da budu spremni kad zele da nesto objave. Iz vremena kad sam ja sklapao ugovore, moram priznati da je ovo nesto drugacije, jer se ugovor sklapa ne samo za izdanje diska vec i za ostale savremene medijume. Sledeci utisak jeste da iako drzavni izdavac, on je lepo dao ugovor mom klijentu da procita, razmisli pa tek onda da potpise (to je jako lepo i tome se nisam nadao), znaci to definitivno nije ugovor po pristupu-uzmi ili ostavi. Ja bih rado objavio taj ugovor ali ne mogu jer bi time prekrsio jednu odredbu koja govori o poslovnoj tajni, a i ne mogu da ga objavim jer se radi o klijentu koji je zatrzio profesionalni savet od mene. Elem nije znaci ni vazno o kome se radi, ali zelo bih da cujem vasa iskustva i to sa svim izdavacima recimo u bivsoj SFRJ, pa da vidimo gde smo u odnosu na svet. Inace ne znam da li znate ali veliki igrac Virgin je bankrotirao, cene diskova su drasticno pojeftinile u sred Londona.
|
Re: Pokazite vase izdavacke ugovore
posto ni ja svoj ne mogu da pokazem zbog poslovne tajne recimo da je odnos bratski , oko distribucije dobijam malo veci kolac dok izdavacu tj distributeru ostaje mrciva po izdanju ....
|
Inace ne znam da li znate ali veliki igrac Virgin je bankrotirao, cene diskova su drasticno pojeftinile u sred Londona.
/QUOTE] jel mislis na lanac prodavnica Virgin? (koji se vec godinu dana zove Zavvi - menadzeri su ga otkupili pre godinu dana za ?1 ) Ili mislis na Virgin Records (izdavacku kucu)? a CD diskovi su odavno pojeftinili.... inace kad god neko pukne...odma krene rasprodaja svega sto moize da se proda... |
Pa informciju mi je preneo covek iz Londona da je kao CD 3 funte, to mu dodje 3 eura, to nikada nije bilo, ali je problem u tome sto i filmovi toliko kostaju, znaci katastrofa za biznis, ako im se ispati da rade za tu cenu onda to samo moze da znaci da je cenaa pre toga bila potpuno nerealna, pa cd PGP u Srbiji kosta 450 dinara, znaci duplo vise nego u Londonu, ako su moje informacije tacne a jesu jer mi ih je preneo covek koga te stvari zanimaju i u poslu je organizovanja koncerata velikih.
Ali hajde da se vratim na osnovnu temu, ono sto je novo i meni jako interesantno to je da sam u izdavackom ugovoru pored interpretatorske naknade za objavljeni CD, video da se ugovara i prodaja putem kompjuterskih medija (internet, memorije i slicno), kao i naknada za koriscenje muzike kao melodije mobilnih telefona. Zakljucak je da se izdavacke kuce trude da odrze posao na bilo koji nacin u zivotu. Jos jedna zanimljivost u ugovorima jeste da to pravo koje dobijaju ugovorom vazi za ceo svet. Sta vi mislite o tome? |
hmmm koji ceo svet ???? mislim na pgp ... ako misli na ex-yu onda ok
|
Da lepo sm napisao: prostorno vazenje se odnosi na ceo svet, tu su verovatno imali u vidu da ako nadju partnera negde van, da mogu to da prodaju, ali i tu su korektni jer tu je deal sa bendom fifti fifti od svakog tako zakljucenog ugovora.
|
ma daj ... mislim sto se zanosi neko sa tako lepim ugovorom ???
|
Moj stari ugovor sa Logic Records/BMG iz 1994 je bio za "ceo svet i universe (svemir)!!"
Svi pokusavaju da potpisu za ceo svet...! Uglavnom i uspevaju. Ovde mislim na ozbiljnije izdavache. Net izdavaci su druga prica, sad je UK loudspeaker company B&W napravila label sa Peter Gabrielom. http://www.bowers-wilkins.com/displa...561&infid=3550 Kad odaberu band, posalju kod Gabriela da snimi plocu (na brzinu) i onda stave na download - uncompressed, full quality, ali samo mesec dana! U tih mesec dana, njihovi pretplatnici mogu da skinu album i da ga isprze na CD. Artist za tih mesec dana ne dobija NISTA, ali posle mesec dana snimci su njegovi i slobodan je da ih nudi dalje bez obaveza prema B&W i Gabrielu. nije lose...SAMO sto su ovim potvrdili da sve sto se desi = (prodaja downloada) se desi u prvih mesec dana, a posle se izgubi u moru muzike... ali, za pohvalu sto se brinu o kvalitetu snimka, produkciji itd... |
Svidja mi se takav pristup, znaci ipak se pronalaze racionalna resenja, a da neko i brine o kvalitetu, mislim mp3 svaka cast, ali uncompressed je ipak uncomressed, zao mi je sto ce neke nove generacije da odrastu sa MP3 a nece ni znati da je postojalo i nesto pre toga (vec ne znaju za traku i plocu)
|
Quote:
Uncompressed, ?ta je to? Ne?to ?to nije zipovano/rarovano? :plazi: |
All times are GMT +1. The time now is 09:26 PM. |