![]() |
Mix traka - pitanje?
Evo jedno pitanje iz "tehnike miksovanja". Interesuje me kako ispeglati zvuk akusticnog instrumenta kao sto su violina, sax, harmonika, gitara itd. tako da zvuci udaljenije u prostoru (napred - nazad)? Do sada sam to radio reverbom ali me interesuje postoji li neki efekat kojim se rade te stvari?
Kad vec postavih ovakvo pitanje, interesuje me da li kod nas moze da se nadje neka literatura (na nekom od jezika sa prostora Ex YU) koja pojasnjava cemu sluzi koji efekat i objasnjava njegove komande (bar one opste koje nalazimo na svim efektima)? |
Re: Mix traka - pitanje?
Eq
|
Moze li malo objasnjenje kako sa EQ "udaljiti" instrument?
|
eq, spushtanje fadera :), reverb..
shto se tvog pitanja tiche, uzmi neki jednostavan eq koji nema fixirane frekvencije i igraj se.. sve se uchi.. shto se tiche knjige, mislim da nema.. ipak je ovo srbija.. osim ako nije neka strana prevedena, al ne verujem u to.. |
EQ - Pa jednostavno receno ako spustas visoke frekvencije stvara se dojam da je instrument "iza" u mixu.
|
Hvala na odgovorima Maiv i HeatMan! A sto se knjige tice, tako sam i mislio - da je nema! Al` k`o velim da pitam ljude, mozda je nesto izaslo a da ne znam!:)
|
Zaboravi suvoparne teorije, pogotovo lose prevedene knjige, jer je jednostavnije da efekte koje imas isprobas. Tako ces najpre nauciti koja funkcija cemu sluzi. Sto se hardware-skih sprava tice, svaka ima uputstvo koje ce ti pomoci da se snadjes. Na tebi je kao ces te funkcije da iskoristis.
|
|
To sam jos davno skinuo ali sam totalno zaboravio na te tekstove! Hvala jos jednom!:)
|
Quote:
WaveArts ima 3D Panner. Mislim, da je Wave Arts jer sam davno koristio : prilicno jednostavno postavljas - pozicioniras izvor u prostoru. |
All times are GMT +1. The time now is 05:38 PM. |