![]() |
Moja 'formula' za mastering
O ovome nikad dosta razgovora.
Moja postavka za mastering<o></o> <o></o> a/ Čišćenje (priprema) :<o></o> 1 - De Clicker,<o></o> 2 – De Cracler,<o></o> 3 – De Clipper,<o></o> 4 – De Noiser,<o></o> 5 – De Hisser.<o></o> Upravo tim redom. Ukoliko nešto od toga nije potrebno – preskačem.<o></o> b/ Mastering :<o></o> 1 – Stereo Fx,<o></o> 2 – 2 x Q, sa gainom,<o></o> 3 – Equalizer, sa gainom,<o></o> 4 – Brilliance (Exciter),<o></o> 5 – Sound Cloner (iznimno ; zavisno od žanra),<o></o> 6 – Dynamics (Compr.),<o></o> 7 – Multimax (Maxim.) & Limiter.<o></o> Upravo tim redom. Ukoliko nešto od toga nije potrebno – preskačem.<o></o> c/ Dopune (dorade) :<o></o> 1 – Korekcije (LinMB i sl.),<o></o> 2 – Master Reverb.<o></o> Upravo tim redom. Ukoliko nešto od toga nije potrebno – preskačem.<o></o> Naravno, isti redoslijed odgovarajućih plugin's je i kada tretiram wav track's pripremu za mix.<o></o> Za vrijeme svih operacija aktivan je FFT/Stereo/Clip/RMS/DC Offset Analyzer. Naravno, uključen je i monitorski sustav -:) Pokažite svoje postavke. <o> </o> |
Re: Moja 'formula' za mastering
Uopste ne radim mastering.
Ako se ne racunara Limiter i Dither. :wink: |
Po meni, previse razgovora o masteringu - poprilicno puno akcenta na na nesto sto bi, sustinski, trebalo da poboljsa kompletnu stvar 3%
|
Quote:
|
Vrlo značajna 3 %. :wink:
|
Quote:
|
Quote:
|
a u kakvoj sobi radis i na kakvom slusanju?
|
Quote:
|
Quote:
Ali, nisam ni mislio da razglabamo o onom šta ja koristim i kako ; na kakav način, nego da svako pomalo progovori o onome šta i kako radi ako upotrebljava mastering dorade. Mnogi pomalo dodaju ponešto od ovoga na mix master, obrađuju trakove pri samom mixu, itd. što može potpasti pod ovu temu. Korekcije koje uradim (ako ih uopšte uradim) su vrlo male. Nekada ne treba ama baš ništa. Sa ono "bitna 3%", mislio sam da malo razvijemo razgovor - ništa više.:) |
All times are GMT +1. The time now is 01:06 PM. |