Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Komora za snimanje vokala (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24247)

zeleni 10-09-2008 12:30 PM

Komora za snimanje vokala

Pozdrav svima, posto sam ja ovdje novi prvo sam procitao sve o gradnji studija i nisam nasao ono sto me zanima. Pa ovako:
Znaci imam jednu sobu u kojoj trebam da napravim komoru za snimanje vokala i niceg drugog... Znam da imaju neke specijalne spuzvice i sve to, ali to mi je skupo. Eh ja trazim neko "jeftinije" resenje, npr skoljke od jaja i cuo sam neke PVC ploce. Sad me interesuje kako da to postavim??? i jel to ikako efikasno? moja komora bi bila otprilike 1,5m sa 1,5m. Imam dva zida sad mi trebaju druga dva, a to sam kontao uraditi gipsanim plocama. pa eto pomagajte jer svaka pomoc je dobrodosla.. HVALA

Max 10-09-2008 12:45 PM

Re: Komora za snimanje vokala

Bila je potpuno identicna tema pre par meseci ..... i zakljucak je bio da ne pravis sobu uopste , jer ces napraviti vise stete nego koristi .....

Pozdrav

Color 10-09-2008 12:59 PM

Quote:

Originally Posted by zeleni (Post 216294)
Pozdrav svima, posto sam ja ovdje novi prvo sam procitao sve o gradnji studija i nisam nasao ono sto me zanima. Pa ovako:
Znaci imam jednu sobu u kojoj trebam da napravim komoru za snimanje vokala i niceg drugog... Znam da imaju neke specijalne spuzvice i sve to, ali to mi je skupo. Eh ja trazim neko "jeftinije" resenje, npr skoljke od jaja i cuo sam neke PVC ploce. Sad me interesuje kako da to postavim??? i jel to ikako efikasno? moja komora bi bila otprilike 1,5m sa 1,5m. Imam dva zida sad mi trebaju druga dva, a to sam kontao uraditi gipsanim plocama. pa eto pomagajte jer svaka pomoc je dobrodosla.. HVALA

Zeleni,

da li ce ti u toj sobi biti i rezija ili samo komora za snimanje? Sta je sa ostatkom sobe?

Shot 10-09-2008 02:11 PM

Samo nemoj sa kartonima od jaja! To zvuci grozno! Vara uho da je soba zaglusena a zapravo na kraju dobijes jako kantaste snimke. Bjesi od toga.
(usput, znam ljude koji su napravili prostoriju za vjezbanje od kartona od jaja, ali uzeli su rabljene pa se dvije godine nisu mogli rijesiti smrada kokosi iz prostorije! hahaha)

awacs 10-09-2008 02:28 PM

Quote:

Originally Posted by Max (Post 216295)
Bila je potpuno identicna tema pre par meseci ..... i zakljucak je bio da ne pravis sobu uopste , jer ces napraviti vise stete nego koristi

U pravu je Max, ja bih samo dodao da svaki vokal mora ponekad i da diše da bi mogao da pušta glas iz grla. Prostorija 1,5x1,5m :rotfl: . To nije prostorija za vokal, to je mučionica.

I sam si upotrebio izraz "komora". Dobro, "komora" zapravo znači "prostorija", ali ovo što praviš je zapravo gasna komora. Svaki materijal koji iskoristiš za upijanje zvuka će nužno upijati i telesne mirise svih onih koji u njoj budu boravili, pevali, pričali, disali... Pa će ti mirisi vremenom lepo da se mešaju i prave havariju svakom ko treba da uđe u tu komoru. Govorim iz svog iskustva, doduše komora koju sam ja pravio je bila 2,5x3m, ali i ona je bila jaaaako neprijatna za boravak :(.

zeleni 10-09-2008 02:45 PM

Onda nista... Hvala svima nek ovako mick bude u cosku sobe dok se ne skupi neka lova pa da se ozbiljnije nesto napravi... Ovako bi valjda d?aba bacio pare... hvala jos jednom

awacs 10-09-2008 04:37 PM

Quote:

Originally Posted by zeleni (Post 216308)
Onda nista... Hvala svima nek ovako mick bude u cosku sobe dok se ne skupi neka lova pa da se ozbiljnije nesto napravi... Ovako bi valjda d?aba bacio pare... hvala jos jednom

To ti je najbolja varijanta. Malo "ogluvi" neki ćo?ak - okači nekakvu debelu naboranu tkaninu na njega, usmeri mikrofon ka toj tkanini, stavi vokalistu između i to ti je to. Naravno, mikrofon bi trebalo da bude sa nekom usmerenom karakteristikom (tj. ne omnidirectional). Svi u sobi slu?ke na u?i, i mirna Bačka 8-).

zeleni 10-09-2008 05:43 PM

:d:d:d

Max 10-09-2008 06:10 PM

Ili mozda da probas ovo ili nesto od slicnih proizvoda .... moze malo da pomogne ....

http://www.americanmusical.com/Item--i-SMA-MTG-LIST

Pozdrav

awacs 10-09-2008 06:28 PM

Quote:

Originally Posted by Max (Post 216325)
Ili mozda da probas ovo ili nesto od slicnih proizvoda .... moze malo da pomogne ....

http://www.americanmusical.com/Item--i-SMA-MTG-LIST

Pozdrav

Ovo nije lo?e, mada to mo?e? da izimprovizuje? i sam, ali veoma je va?no da bude ?to manje refleksija iza leđa vokaliste (tj. "u vidokrugu mikrofona").

Mo?e? i da napravi? "tu? kabinu" oko ćo?ka u kome će? snimati vokal (od one iste tkanine koja će ti slu?iti i za "ogluvljavanje" ćo?ka. Tkanina nije lo?a samim tim ?to mo?e da se rokne u ve? ma?inu i opere s vremena na vreme :D . Neka ćebad, pli?ane zavese, ?tagod...

All times are GMT +1. The time now is 05:14 AM.