Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Normalize,noise reduction sinonim? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24226)

Marki?a 08-09-2008 04:39 PM

Normalize,noise reduction sinonim?

Bok ljudi.
Ovak, radim u Ableton Live-u. Kada snimam elek. gitaru javlja mi se ?um, brum, krčanje. Nisam ziher da li je do git ili pojacala, nebitno. Zelim da to nestane. Trazio sam nesto tipa noise red. ili normalize al nema nista n slicno. Dal postoji neka ocita fora ili jednostavno "prpat" po equilaizerima i namjestit neku freq..?
Nekad davno sam cuo neku foru tipa usnimit u drugi kanak samo taj ?um, pa ga onda dodat tj oduzet u glavnom.:confused::confused::confused:

Maiv 08-09-2008 04:45 PM

Re: Normalize,noise reduction sinonim?

Pa na to foru i radi Noise Reduction, ja bi ti savjetovao da probas rijesit taj shum radije prije neg ga snimis, noise reduction zna stvoriti poprilicno umjetni sound.

alfom 08-09-2008 04:51 PM

Nađi uzroke i otkloni ih!
Sve drugo je nepozeljno i batali takve postupke.
Posudi, promjeni samo za probu, drugu gitaru, pojacalo (ako sumnjas u njih), a najprije provjeri kablove, kontakte, potove, ...
Ne poznajem Abletone, ali ako na kanal na koji snima? stavlja? odmah ne?to kod samog snimanja, mo?da provjeri i latenciju.

O tome će ti vjerovatno vi?e napisati foruma?i - profi snimatelji, kojih ovdje ima podosta.

PoZzzz.

awacs 08-09-2008 05:05 PM

Quote:

Originally Posted by Markiša (Post 216081)
Bok ljudi.
Ovak, radim u Ableton Live-u. Kada snimam elek. gitaru javlja mi se šum, brum, krčanje. Nisam ziher da li je do git ili pojacala, nebitno. Zelim da to nestane. Trazio sam nesto tipa noise red. ili normalize al nema nista n slicno. Dal postoji neka ocita fora ili jednostavno "prpat" po equilaizerima i namjestit neku freq..?
Nekad davno sam cuo neku foru tipa usnimit u drugi kanak samo taj šum, pa ga onda dodat tj oduzet u glavnom.:confused::confused::confused:

Čuj, BITNO je od čega nastaje. Ako imaš gitaru sa single coil magnetima ili koristiš prekidače koji "dele humbuckere napola", kreći se po sobi, menjaj položaj instrumenta u odnosu na pojačalo, zvučnike, pa vidi gde najmanje "šušti, bruji i krči". I definiši, brate, problem: da li šušti (kaže ssssss), bruji (kaže uuuuuu), zuji (kaže zzzzzz) ili krči (kaže krc, krc, krc). Mislim, nije to baš isto, jel' da, i samim tim ne moraju uzroci da budu isti) :wink:.

Summa summarum: reši problem pre snimanja, kao što je već rečeno.

Pozdrav

P.S. Normalize nema nikakve veze sa onim što tebi treba.

P.P.S. Noise reduction se u principu koristi kada raspolažeš snimkom koji nije mogao da bude bolji nego što jeste. U tvom slučaju, siguran sam da može bolje.

Arthur 08-09-2008 05:24 PM

ja sam uspešno skidao brum sa aktivne akustične gitare sa Z-noise od Wavesa. Nisam primetio ništa od negativnih posledica.

awacs 08-09-2008 06:00 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 216092)
ja sam uspe?no skidao brum sa aktivne akustične gitare sa Z-noise od Wavesa. Nisam primetio ni?ta od negativnih posledica.

Ma u pravu si ti (donekle). Meni samo nije jasno za?to bi neko trebalo da pribegava NR-u, ako je moguće snimiti signal bez bruma? Nije li lak?e re?iti problem u startu, umesto svaki put posle snimanja prolaziti kroz proceduru uzorkovanja bruma...

vasko 08-09-2008 07:05 PM

neka proba malo bufer da poveca

Reinhardt 09-09-2008 01:44 AM

Quote:

Originally Posted by Marki?a (Post 216081)
Zelim da to nestane.

Za iole bolji snimak trebat ces i malo, strpljivosti, koncentracije..
:wink:

btw, dobrodosao na forum!

Arthur 09-09-2008 05:09 AM

Quote:

Originally Posted by vasko (Post 216098)
neka proba malo bufer da poveca

uvešću kategoriju "ban zbog lupetanja". Kakve veze ima broom sa bufferom, da mi je majke ti znati??

@awacs
jes, al ponekad studijski taximetar neumorno kuca, što mi ne ostavlja mogućnost da na sred termina uzmem da nabijam novu sondu za uzemljenje u zemlju :D

Reinhardt 09-09-2008 02:23 PM

taximetar kuca.. ali to ide na tvoju ruku:)

kazes musteriji da ima jaaako lose uzemljenu gitaru, da treba posebno uzemljenje:D
pa stanes kopati po podu..
..a vrijeme ide8-) 8-)

All times are GMT +1. The time now is 06:49 AM.