![]() |
Mikrofoni za snimanje gitare
Zdravo svima. Planiram kupovinu dva dinamicka mikrofona za snimanje elektricne gitare, to su Shure SM57 i Sennheiser e609. Da li znate nesto o njima i da li mislite da je to dobra kombinacija. Recite mi i vas predlog, ne moraju da budu ta dva. Isto tako planiram da usnimavam ali isto tako i uzivo ozvucim i akusticnu gitaru, pa sam planirao jos jedan condenzatorski mic sa malom dijafragmom posto bi za njega mozda skupio novac. do 400e. Koji je vas predlog i zasto. Hvala.
|
Re: Mikrofoni za snimanje gitare
1 .Prosta stvar - pogledaj npr soft simulatore pojacala i kabineta koji imaju emulaciju mikrofona, kao. Videces da se ama bas svugde koristi sm57, a jako cesto senheiser md421, redje taj e609, i obavezno neki kondenzatorski sa velikom membranom npr u87 ili c414 i sl....... Mnogi preporucuju i dobre ribbon mikrofone, ali je to kod nas malo egzoticno, na zalost. Ja sam najcesce radio sa sm57, md421 i c414, i uz malo vise muke dolazio do zeljenih rezultata.
2. Akustara, ako bas hoces malu membranu, za te pare mislim da je jedino u igri oktava mk012 (oko 200e) i AKG c451 (skuplji od toga)..... 3. Ako nemas dooooobro pojacalo i korektnu sobu za pod 1, bolje kupi neki Line6 ili sl., dobices bolje rezultate |
Sta mislis o Rode NTK i imas li predstavu koja je cena. Moze li on za akustaru?
Ovih dana mi stize besno pojacalo tako da ce to biti ok. Koliko para je taj md 421 |
NTK... hm , mislim da je on pre shiljat mikrofon, za koji ne verujem da ce lepo zvucati na pojacalu, mada ga nisam probao za to. a md421, novi su preskupi, oko 300, 400e, a polovni se uz mnoogo srece daju naci za 100tinak e, najcesce rashodovani iz nekog ministarstva, skupstinske sale i sl.....
|
Koristim najcesce sm57 i md421. Rodom K-2 sam ozvuchaavao akusticnu gitaru i dobio rezultat koji se meni dopada. NTK bi trebao da bude slican kao K-2, pa, ako je tako, uopste ne znam otkud te price da su to svetli mikrofoni? Sudeci po K-2, ja to ne bih rekao... cisto moje iskustvo.
|
shto se tiche elektrichne, ja bih pre jurio neki kvalitetniji ribbon mikrofon...
shto se akustare tiche akg c451 upareni. i to je to. |
mozda je overkill, al neumann km184 zavrsava posao za akustare
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24059 budget verzija definitivno oktava mk012 kabinet-uvijek, ali uvijek...sm57 (eventualno + ribbon, ili kondenzer sa paternom"8") obratiti pozor na micpre za sm57 IMHO, naravno!! |
Za kabinet, kao sto rekose: Shure SM57, Sennheiser MD421 N ili II, a moze i Oktava MK 012 (probao - nije zvucalo lose na manjim snagama i klin gitarama) ili Audio Technica AT4050 (probao - rsdilo dobro u nekim varijantama.)
Za klasicnu gitaru: AKG C451, Oktava MK 012, Audio Technica AT 4050 Ili, najbolje, odes negde sa tim besnim pojacalom i snimis to kao treba i dolikuje, za mnogo manje para.:) |
Ne zaboravi da je i dobra prostorija za snimanje poprilicno vazna.
PS: Javi kako je proteklo snimanje. Voleo bih to da znam.:) |
Sad će mi se ljudi smijati, ali prije nego ?to sam skoro pa odlučio baciti AKG Solidtube, u nevolji sam ga stavio ispred Marshalla...Prije toga sam normalno okinuo PAD i dignuo spu?vicu ispred kapsule(pazite kako ga rastavljate, malko je tvrdoglav) kad ono...ludilo sound.
Inače, zadovoljan sam i sa 57 i 421. |
All times are GMT +1. The time now is 06:50 PM. |