![]() |
ultimativna zvucna izolacija-savjeti
prostor koji namjeravam sredjivati je u prizemlju stambene zgrade,
sa strana nema nikog, dakle jedini susjedi su iznad. prostor je 35m2, visine 3,5m (roh bau) kako rijesiti veliki spl ispod 100Hz? jasno mi je da jedino principom izgradnje sobe u sobi i plutajucim podom mogu dobiti neku ozbiljnjiju izolaciju, al pitanje je ustvari koliko MAXIMALNO mogu izolirati, sa najboljim materijalima, sa najboljim principom gradnje? btw, proucavam tu problematiku neko vrijeme (naravno googlanjem), iza mene su nekoliko sredjenih semi-pro studija (bez plutajuceg poda), pa me zanima misljenje ljudi koji su bili, ili su u istoj situaciji u praksi.. teoriju pustimo po strani ovaj put tnx na svakoj pomoci:) |
Re: ultimativna zvucna izolacija-savjeti
Maksimalno... to je relativno.
Sa knauf sistemima (o tom sam več pisao) mo?e se dostiči i do 70dB i malo vi?e "transmission lossa". Sa kakvim drvenim ro?tiljem i kvalitetnim idejama i ne?to vi?e. Ako upotrebi? i kvarcni pijesak... to bi bilo mislim da negdje oko riječi "maksimalno". |
oj nlp!
pod maksimalno, mislim na snimanje ak.bubnja bez da mi susjedi j.. majku, moze li se to? za pod sam nashao, cini mi se najbolje rjeshenje: plivajuci, betonski, sa metalnom armaturom nosenom na posebnim neopren+vijak podizacima (jako dobar izum-izliveni beton se podize nakon sushenja) a sto sa zidovima? jel vecu IZOLACIJU nudi rostilj-drvo/knauf/staklena ili zid-cigla/beton? i shto staviti u prostor izmedju novog i starog plafona? (oko 1m slobodnog prostora) |
Pa... cigla punjena kvarcnim pijeskom. Masa!
Ako i to nije dovoljno (a bojim se da se mo?e desiti) onda jo? ro?tilj itd. A onda jo? dodati apsorbere, difuzore (unutra?nja akustika)... Novi plafon napravi?... ja bih i?ao tako: - od plafona ka podu - 10cm vazduha/ te?ka mineralna vuna 10 mo?e i 20 cm!/ dupla iverica između limp mass/ 10cm vazduh/ te?ka mineralna vuna 10-20cm!/ dupla iverica između limp mass. |
[quote=NLP;208341
Novi plafon napravi?... ja bih i?ao tako: - od plafona ka podu - 10cm vazduha/ te?ka mineralna vuna 10 mo?e i 20 cm!/ dupla iverica između limp mass/ 10cm vazduh/ te?ka mineralna vuna 10-20cm!/ dupla iverica između limp mass.[/quote] mozda viseci apsorberi? bice skoro 1m od novog do starog plafona, a nekako mi layeriranje sa materijalima upitno, bar na frekvama ispod 100hz, al opet.. neznam, tako oni sa bbc-a nesto trabunjaju, nemam svoje iskustvo |
btw, NLP, hvala na trudu! respect!
a i ostali ako imaju neku ideju, slicnu problematiku-studio u prizemlju zgrade, slobodno se javite tnx!:) |
Pa viseči apsorberi ne bi bili dovoljno, opet ti treba masa, da minimalizira? buku koja če se čuti kod gornjih susjeda.
To rje?enje nije moja tajna:), to je malo prilagođena double leaf konstrukcija: http://www.bobgolds.com/WallCharts/Q...bleLeafSTC.htm http://www.greengluecompany.com/wallTypes.php |
1 Attachment(s)
Mislim da je glavno pitanje: koliko para imas za uloziti??? :D :D :D Ima tu resenja, evo ga studio "Hammer" u Novom Sadu, sinjor Boggy je radio dizajn ogluhe.
|
1 Attachment(s)
... ako ima? dovoljno velik prostor i vrlo velik bud?et onda ne bi zanemario ne?to ovakvo:da: :
|
|
All times are GMT +1. The time now is 11:44 PM. |