Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   samostalni HD snimaci za live.. apogee soft-limit.. (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=23114)

clusterchord 24-05-2008 02:32 AM

samostalni HD snimaci za live.. apogee soft-limit..

vezano uz temu o HD24 i drugim snimacima, zanimaju me vasi predlozi/sugestije - plan je snimanje live (klasicni) na takav snimac, sto zbog prakticnosti, sto zbog vece pouzdanosti od laptop+card.

broj kanala: 8 ok, idealno 16, konverzija nije upitna jer bi bila vanjska, apogee Rosetta800 ili cak AD16X, na 88/96k. ili mytek , vidicemo..

zatim, mogucnost transfera poslije u PC DAW. moze i real-time via digi outputa, stavise razmisljamo da mozda odmah spojimo na dig. izlaz i laptop da paralelno snima backup, ukoliko ovaj prvi u lancu nesto zaje.. da smo duplo osigurani.

zasad znam da su stari Tascami relativno nepouzdani - par kolega ih koristi na HRT-u, na dnevnoj bazi, i malfunkcije i servisi su cesta stvar. situacije gdje je obrisan dio diska ili je jednostavno prestao snimati i sl.

sto se preampa tice, isli bi za pocetak direkt iz millenie HV-3C (8), u apogee, sa soft limitom protiv overa, 88 kila. ima li neko iskustva sa tim njihovim soft limit - om? level bi drzali na sigurnoj udaljenosti, tako da limiting nebi bas ganjali da mora da "lomi" signal.

u biti pitam ovo za prijatelja, koji to vec radi za velikog brata (hrt) na nezgrapnom c-200. pa nesto kombiniramo zajedno za manji sistem..

Bitch 24-05-2008 06:27 PM

Re: samostalni HD snimaci za live.. apogee soft-limit..

... Tascam X 48? ...ili rudaw sa RME 9652...

Opet, moze i Alesis hd24 kad vec ides na optiku, samo obavezno furman, ups, hard ne preko 120gb i obavezno long formatting pre koncerta.

... Cenu odredjuje i undo, tj da li postoji mogucnost da ljudi ponovo odsviraju, ili je koncert varijanta (nema nazad, to je to) . Najbolje je da imas dva separatna sistema kao bekap, ali to kosta... Recimo hd24 i x48, i splitter (mada ti imas AD konverziju, al uvek je handy splitter, nikad ne znas kad ce da ti zatreba.)
eto.
pozzz :)

clusterchord 25-05-2008 02:28 AM

X48 je potpuni promasaj dozivio, bug do buga.. i nista drugo do mali PC unutra i to jos vrlo nestabilan. gdje god citam o njemu - apsolutna katastrofa. i to mi je previse kanala. previse svega.

da , varijanta jest u vecini slucajeva koncert - tj. nema ponavljanja. e sad spliter, da o tome sam razmisljao.. ali u kojoj fazi ga koristiti, prepotstavljam u analognoj (nakon preampa, prije A/D) pa onda u dve snimalice?

ili si mislio u digitalnoj, nakon A/D ? to bi bilo jeftinije, jer ne treba 2 konvertera, ni analgnog splitinga koji uvijek nesto farba (aktivni i pasivni). evo, gledam rosettu800. ima ADAT/SMUX , i to spojis na hd recorder, a ima opciju za X-Firewire card. e to spojis na laptop kao bkup. moram vidjet u manualu, jeli moze slat na oboje simultano, ali mislim, ako moze FF800..

kako ti to zvuci?

jedini je potencijalni zaje* takvog sistema, ako bas crkne konverter na koncertu , e onda ga jbi..

btw, malo sam citao o novom fostexu D2424LV.. 24i/o na 48K, odn. 12i/o na 96k, sto bi u principu bilo ok (izmedju 8 i 16). fostex ima neku solidnu reputaciju za filmski ton na lokaciji, prenosne recordere i sl. mozda i ovo ne rade lose..
ma razmisljam naglas.. :D

http://www.fostexinternational.com/i....-on-front.jpg

redroom 25-05-2008 07:47 AM

hejho cluster, frend je tonac i ima Alesis HD24 evo vec 4 godine, snimao je s njim gomilu toga (klasika, zborovi, klape, bandovi...), teglio ga uvijek i svugdje i kaze da ga ne bi mjenjao nizasta. buduci ne koristi net mogu ti na pm poslat njegov broj moba pa se cuj s njim

Moritz 25-05-2008 11:41 AM

Glas za TASCAM-a, imamo dva komada u firmi doduse mx2424.
Sto se stabilnosti tice tu su kao stena, plus zvuk AD je odlican.
Dva parametra koju su po meni jako bitna za Live visekanalni snimak.
Jedino je malo bezveze sto koriste SCSI diskove, mada kontam da ovaj novi Tascam primai SATA/IDE diskove.

Bitch 25-05-2008 02:49 PM

Vidis nisam znao za te bugove, ali merkam spravicu vec godinu dana i deluje mi cool, vidi ovo menja pricu...

Elem mislim u tvom slicaju da je mozda najbolje ici na varijantu dva komada alesis hd24. Interesantno je kod njih da mu ADAT-i rade non stop cak i u slucaju nekog failure. Tako moj kolega radi. Ima dva komada, jedan snima analogno 24 kanala, a preko adata mirroruje ta 24ch na drugu spravu. I cak ako hard zabaguje na gornjoj (5% slucajeva, nikad se ne zna) donja uredno snima posto adat elektronika radi nezavisno. Jos i ti imas externi AD konvertor, pesma. Adat in u jedan alesis, mirror na drugi i to je to. Kako god okrenes najjeftiniji je, a radi (uglavnom) ko sat. Njegov ethernet port zaboravi, spor je, nego nabodes ext fioku na fw400 i najbrze prebacis materijal.
Moritz, tascami rade OK kod vas, ali eto vidis da na HRT koji je pun istih, imaju frku sa njima. Opet, mislim da je najmerodavniji user feedback, alesisi ipak imaju najmanji error/good ratio. Ako se ispostuju one stavke sto sam napisao gore, to je sasvim dobra sprava.
Opet, imam i kolegu koji malo vise tegli opreme, ali mu se nikad nije desilo da ne snimi nesto. On nosi G4 i digi002 rack. Takodje meni protoolsi nikad nisu pravili issue ni u studiju ni live.

Splitter... Ako imas alesise, ne treba ti, jer se on ponasa kao isti! Svi outputi rade simultano, uzmes sta ti treba.

Fostex, nisam siguran, mozda je ok, ranije je bio pakao sa slicnim spravama (zaxcom, cameo, sounddevices) - ili ne snimaju BWF WAV, ili nemaju hard disk, ili ako ga imaju poseduju svoj filesystem, pa dok ne dobijes WAV fajl na kraju, otelis se.

Eto, treba videti, meni je i dalje primamljiv neki Mac ili rudaw sa RME optikom.

Pozzz :)

clusterchord 25-05-2008 03:37 PM

Quote:

Originally Posted by Bitch (Post 205588)
mislim u tvom slicaju da je mozda najbolje ici na varijantu dva komada alesis hd24. Interesantno je kod njih da mu ADAT-i rade non stop cak i u slucaju nekog failure. Tako moj kolega radi. Ima dva komada, jedan snima analogno 24 kanala, a preko adata mirroruje ta 24ch na drugu spravu

to zvuci kao dobra varijanta. bas sam se pitao sto se dogadja sa digitalnim thru-om, kad masine crashiraju..
Quote:

Jos i ti imas externi AD konvertor, pesma. Adat in u jedan alesis, mirror na drugi i to je to.

nemam ga jos, ali razmisljam o tome kao varijanti :D
Quote:

Opet, imam i kolegu koji malo vise tegli opreme, ali mu se nikad nije desilo da ne snimi nesto. On nosi G4 i digi002 rack. Takodje meni protoolsi nikad nisu pravili issue ni u studiju ni live.

e vidis, to me malo kopka.. da kad vec dajem velike pare za ext konv.. jednostavno napravim dva mala laptop DAW-a. laptop sa brzim ext FW diskom bi valjda mogao/morao komotno voziti 12kanala na 88k. laptopi su danas jeftini. neznam koliko su oni zapravo sjb..odn. opasni za live. ako recimo imas dva; master plus bkup. spojim jedan na rosettu via FW, a drugi na tu rosettu via ADAT/SMUX i preko nekog cardbus RME interface-a.. digiface i sl.. jedino, ne svidja mi se imati ista sto nije u racku.. laptopovi, pa okolo ti FW diskovi.. pa kablovi .. pa ovo ono.. :mad: neprakticno, pogotov kad treba negdje da se trci..

@Fostex D2424LV
izgleda da ima neki svoj file system.. sad citam da ljudima treba vjecnost da prebace u DAW. ali navodno dosta pouzdan..
http://www.fostexinternational.com/d.../d2424lv.shtml

inace, MX2424 je upravo Tascam o kojem govorim kao problematicnom.. svaki tjedan kad se cujem s kolegom, bar jedan im je na popravku.. poceli su na HRT-u prelazak na Nuendo/Native ali nikako da se to finishira. zvuk AD je valjda stvar ukusa.. meni se MX2424 ne svidja bas.

Quote:

Originally Posted by Bitch (Post 205519)
moze i Alesis hd24 kad vec ides na optiku, samo obavezno furman, ups

ups bi ravnao napajanje, a furman?

Bitch 25-05-2008 04:19 PM

hehe, pa sam si sebi resio problem. Ne volis non-rack opremu. Znaci uzmi dva kompa u reku i to ti je to. Idi na interne SATA RAID varijante (stripe sa po bar 4 harda) i to je to, mani se ext hardova live! nikad ne znas sta se desava sa FW busevima, usb nikako, jos ako imas laptop i bugovit fw chipset, nocna mora da ga promenis, na PC, samo 3 minute je dovoljno za novu PCI FW kartu. Cepaj dva kompa u rek, svaki sa odgovarajucom digital kartom, i voila. Mislim da nema bolje! Jos sve to mozes da snimis i u preffered DAW (koliko se secam ti vozis nuendo) i to je to, dodjes kuci i iste sekunde moz da mixas. Za sve ostale varijante moras malo da odvojis vremena za transfer u WAV. Takes time, malo, mnogo, ali oduzima. Nije toliko losa AD na Alesisima, naravno nije super, ali vrlo upotrebljivo. Ali ako vec ides na te varijante za ext AD, onda mi rack kompovi zvuce kao najbolje resenje. Mada se grozim Windowsa, ja bi tu dva meka sa PT, recimo digi002rack sa optikom IN, ili slicno.... moze i Logic pa recimo neki rme adat ili sl... celog zivota losa iskustva sa Steinbergom, sve radi fenomenalno dok ne izadjem na binu ili kao kad mi bio Kusturica u studiju, pa mu pustali neki mjuz pa je komp kresirao 2 sata! a pola sata pre nego sto je dosao sve cool kad smo slusali i premixali. Jbg... sto ne znaci da tebi ili drugom nece raditi.

...ne znam da ups pegla napon, nesto mislim da nije tako, mozda oni skuplji...? mislim da je najbolje imati oba.

pozzz :)

Moritz 25-05-2008 05:24 PM

Cela frka oko Tascama je kada se pocne sa Disc cleanupom, tu postoje bagovi i jos kod nekih stvari.

Sto se samog snimanja tice tu nikada nije bilo problema za skoro 5 godina ( barem su mi tako rekli) .

clusterchord 26-05-2008 05:16 PM

jucer sam 4 sata citao na location recording od GS, stvarno dosta ljudi ima tamo koji to rade profesionalno;

cini se slijedece: HD24 odn. HD24XR su valjda najpouzdaniji od ovih ovozemaljskih modela (tj. ne racunajuci Radar i sl). zatim, mnogi ih koriste u digital-thru modu za bkup - signal preko ADATa ide u jos jednu HD masinu, ili u laptop. jer kad crashira, ostane protok signala preko ADATa, kao sto je vec ustvrdio kolega Bitch.

http://www.alesis.com/stuff/contentm..._front_med.jpg

druga bkup varijanta je splitanje signala analogno, ali nakon preampa, sa obicnim Y kablom, jer se to sa +4 line levelom moze bez trafo splitera. i onda posalju signal na analog ulaze od druge masine.

btw, navodno su konverteri na XR, poprilican skok u kvaliteti (isti kao na Radar Nyquist, samo sto popratna elektronika naravno nije te kvalitete). trebalo bi ih cut kako rade, i gdje je to recimo u odnosu na FF800, koji mi je sad recimo "najbolja" srednja klasa. nebi ispod toga, al volio bih iznad.

drugo sto sam primjetio je da laptop i nije bas toliko nevoljen koliko sam mislio, pogotovo za klasiku (nema vibracija, piva, tučnjave itd). cesto ih koriste dva komada, sa fw diskovima u racku i ups-om. ako konverter moze raditi dupli digital output odn. dig. split kao ff800 ili Rosetta, to je dovoljno za bkup. mic spliter je izgleda jedino neizbjezan kad svira bend koji ide i na razglas i u snimalice. tu nisam jos nacisto, ali mislim zasad nam to nece trebati za klasiku. navodno svi uvijek malo degradiraju signal (sto mi je logicno), bez obzira na cijenu, koja i nije mala..

sta vi mislite o svemu tome, gospodo ? :)

All times are GMT +1. The time now is 02:00 PM.