![]() |
Odnos sa klijentima
Mislim da je ovo pravo pitanje za tebe, posto si ti "gost" kojega karakterise da vrlo cesto radi za druge i to dugi niz godina (placeni ubica :) ).
Dakle, pravi studijski zanatlija i upravo zato sam se sa odusevljenjem slozio da ti budes "gost", jer se to nekako i najvise uklapa u temu foruma. Isto tako se nadam da cemo ovde videti i Deju Vuckovica, Peru Kaludjerovica i druge "vladare iz senke", tacnije one koji su krivi kad pesma ne valja, a kada je super, onda je zasluzan autor :) Svi mi dobro znamo koliko ljudi umeju da rade lose svojoj sopstvenoj pesmi tako sto dodju u studio i krenu producentu, mix majstoru, ili kome vec... da dele savete, ubedjeni da najbolje znaju sta je dobro za njihovu pesmu, pa gore pomenutog nesrecnika dovode u situaciju namerno pravi gresku. Nekada je ljudima tesko objasniti da njihova zelja i trip mogu da imaju katastrofalne posledice po pesmu, da se to ne radi tako, da su svoj posao odradili i da je najbolje da imaju poverenja i idu kuci :) Pritnaces da su to jako nezgodne i neprijatne situacije... sa ljudima je najteze, a narocito sa onima stto misle da sve znaju. Kakvim metodama pribegavas u takvim situacijama? Pravis nekakav kompromis, zrtvujes pesmu (kad je vec zapeo), pretis da neces da radis svesno pogresno? |
Re: Odnos sa klijentima
Polako bre, ajmo po redu, mislim da bi prvo trebao Manley...
|
Quote:
Dobro si opisao "koliko ljudi umeju da rade lose svojoj sopstvenoj pesmi tako sto dodju u studio i krenu producentu, mix majstoru, ili kome vec... da dele savete, ubedjeni da najbolje znaju sta je dobro za njihovu pesmu, pa gore pomenutog nesrecnika dovode u situaciju namerno pravi gresku" A cim nesto ne valja...kriv je onaj koji je mixao :shock: I ja sam za Deju, i Peru.....I naravno Manley. |
I moj glas za Deju, Peru i Manly-a.
|
Stani bolan Sime, tek smo te naceli, imas ti da guslas bar pola godine :-)
|
...e dobro je, a ja se vec uplasio da ce idekius u ovoj temi da pita Shimeta da li je imao "odnose" sa klijentima :D :D :D
... nego bolan Shime, sta si stidljiv bre, opleti! Sad kad te saletimo s pitanjca bre, mojne da se tu rumenish :ups: :) pozz, odoh da smislim pitanjca za tebe :) |
Quote:
Cela prica se vrti u poslu oko jedne i najvaznije stavke, a to je da su ti klijenti iz studia izasli zadovoljni i nasmejani. Ako to nisi postigao, dzaba ti sve ostalo. Elem, mnogo je lakse uraditi sam posao, a mnogo teze savladati predmet Psihologiju. Uspesnost u radu je kombinacija ta dva faktor, samo znanje bez baratanja psihologijom nije dovoljno. E sada ovo je prica u domenu nekih razumnih granica ljudske sujete i decijih bolesti. A kada tu granicu neko flagrantno prekrsi, onda ide stari oprobani recept. Teraj se bre u materinu! E sad, samo je pitanje, gde je svakome od nas ta granica? A sa godinama se istancava osecaj, kome ima smisla vise a kome, ponekada i ni malo tolerisati igrarije (kod talentovanih ljudi umeju te igrarije biti itekako interesantne) |
nije meni preterano tesko da klijente ucinim nasmejanim po izlasku iz studija sa diskom u ruci, vise me muci kako da posle to na TV-u slusam bez stiskanja zuba :banghead: e, skoro sam optuzen da pokusavam "previse da ulepsavam zvuk, da ga pravim nesto sto on nije"...
suzdrzao sam se. |
Idi drugom metodom, sledeci put im napravi da grdje nemoze biti(pa tako ste hteli, neulepsano). Pa kada zakukaj, onda im ulepsas i njima padne kamen sa srca. I posle te obozavaju.
Ja sam nedavno imao relativno slicnu situaciju. Devojka snima svoj prvi snimak u zivotu. Zeli da konkurise na jeda od festivala,nije zalila sve posteno platila. Profi aranzer (napravio pristojan aranzman), pesma polu sracka, ali profi. Otpevala (pocetnicki polu pristojno), bekovi pristojni. Ja seo smixao to nekako (nije toliko ni grdno). Ona dosla u studio ja joj pustio pesmu, ona u totalnom soku (prvi put cuje svoj glas snimjen ozbiljnije i istretiran pristojno) i kaze jao kakav mi je glas, nemogu da se naviknem itd. Ja joj narezao sve po PS-u, pesma matrica itd. Posle tri dan vecanja sa drugaricama i kevom zove i kaze: Eto ja bih sebe pojacala u refrenu, pa bih ovde izbacila pratece i jos neke gluposti, eto svi su mi to rekli. Ja joj kazem vazi (samo da znas da cu ti sledeci put za ovakvu stvar naplatiti ponovo mix) uradicu ti ponovo. E onda ja lepo sednem, isecem bekove i smanjim ih za 5 Db. pa onda pojacam vokal za 5 Db i stavim neki grozan reverb. Zatim to sve dobro nagazim sa Vintage Wormer-om i lepo joj dam. I sta je bilo! Gospoica zove opet posle tri dana : Eto izvini sto am te maltretiral, ovde je sad moj glas jaci i uradio si ono sa bekovima, ali drugarice mi kazu (a i ja sam shvatila) da je ona prva verzija modernija. Ja sam nekao jos davno shvatio da Pevacica nije zanimanje. To je mentalno stanje. I ako im pustis da vode igru ond je pukao fudbal. |
:grin: Sjajno! Sto neko rece, treba da budesh psiholog extra da sve te tripove izdrzis! Rekle joj drugarice...:grin:
|
All times are GMT +1. The time now is 03:13 AM. |