![]() |
Izolacija prostora ?
Pretrazio sam citav forum, procitao sve teme vezane za ono sto me interesuje ali nisam nasao bas tacan odgovor...
Moj problem je sledeci: U zgradi na -1 spratu imam prostoriju (predvidjenu za garazu) dimenzija sirina 2.8m, duzina 4.96m, visina 3.6m...Ta prostorija ce se koristiti za vjezbanje bend-a i kasnije mozda neki amaterski snimak...dakle, bubnjevi, bass+lead el. gitara + vokal. Evo skice kako bi to otrpilike izgledalo.... http://img174.imageshack.us/img174/5...rijacp4.th.jpg Ono iza bubnjeva je neki prozor...ovo s prednje strane...U gornjem dijelu je otvoreno tj, ima neka kao mreza celicna..a ispod su rolo vrata...ona klasicna daljinska za garaze... E sad, ne treba mi da pravim mrtvu sobu itd...nego samo da izolujem prostoriju jer su iznad nje stanovi.. Sastav zidova ne znam, ali zgrada je relativno nova... Od materijala bi mogao da nabavim: Stiropor (Mionica, Austrotherm) Kamena vuna (Termika, Novi Marof) Mineralna vuna (Saint Gobain Isover, URSA) Azmafon Kompletan Knauf program Sundjer Mozda piramidalni sundjer Skoljke od jaja Na plafonu sam planirao neki spusteni plafon + neki materijal izmedju gips ploca i plafona...ovo je i najvaznije jer je potrebno sprijeciti prenosenje vibracija prema gore... Takodje problem su rolo vrata..mora biti neki matrerijal koji ce se micati i stavljati...vrata "gledaju" na stepenjiste zgrade.... Hvala ! |
Re: Izolacija prostora ?
?? Dajte bacite par prijedloga :banghead::(
|
evo cisto ja nesto da da guknem
u mojoj sobici od nekih 10ak kvadrata odradio sam Mineralna vuna (URSA) Azmafon i Gipsanu plocu razlog je tada bio iskljucivo izolacija zbog buke rezultat, definitivno sam uspeo da smanjim visoke i srednje ali bas jos uvek odvanjuje u stanovima iznad i ispod sumnjam da ce sto se tice basa biti efikasni od bilo koji predlozenih materijala mozda cigla :rotfl: |
Necu jako udarati bass...:)
kolko je azmafon po m2 i kako se to "montira" ? |
prochitaj i pogledaj slike na ovoj temi
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=21616 imash dosta stvari.. i o tome kako se kachi azmafon.. |
Ajde da i ja kazem neshto.
Mislim resenje postoji naravno, samo treba da se ukopi u budzet :) Poshto imash pristup gipsu to moze da bude odlican pocetak. Niske grekvencije nose najvecu energiju i najteze ih je eliminisati, odnosno izolovati.Ono shta ti treba je povecanje mase pregrade, u ovom tvom slucaju plafona. poshto verovatno neces da lepish ciglu na plafon :) onda je spushten plafon pravo resenje! Imaj na umu da spushten plafon radi kao elasticna obloga dodata cvrstom materijalu.Poshto se nalazi na nekoj udaljenosti od zida (plafona) i ima neku svoju povrsinsku masu dolazi do rezonance u takvoj konstrukciji. Ovo nije toliko strashno jer se frekvencija na kojoj se javlja rezonacija moze menjanjem povrsinske mase i rastojanja od plafona dovesti vrlo nisko, pa cak i izvan cujnog opsega. Najvise vodi racuna aprilikom konstrukcije spushtenog plafona na akusticke mostove. U tvom slucaju to bi bile sipke na kojima viisi konstrukcija koja nosi gips. gledaj ako je to nekako moguce da sipke ne budu kruto vezane za plafon i za konstrukciju. Isto je bitno da gips nigde ne dodiruje zidove.ako imash azmu napuni prostor izmedju gipsa i plafona shto vise mozes :) |
pozdrav, sto se tice izolacije imao bi pitanje u vezi poda...naime, u toj sobi bi ja trenutno imao snimanje vokala, gitara i basa.Kazem trenutno jer u toku ove godine pocinjem sa izgradnjog studia u mom podrumu...
Prva navedena prostorija postat ce apartman za turiste:rotfl: Pa bi trebao nekako da izoliram taj pod s time da bi izgubio najvise 6-7 cm jer sam u potkrovlju sa niskim plafonom. kako bi islo sa laminatom a ispod njega rockwool ili slicno? ili brodski pod sa podloznim letvicama od 3-4 cm? i nadopunit prazni prostor opet rockwoolom ili sl.cuo sam cak i pijeskom:shock: hvala unapred |
Sa pijeskom češ imati problem na podu, ako želiš možeš da malo kreativno razmišljaš i nešto smisliš:grin:
Uvijek je problem kad ima ograničenja (gabariti sobe ili financijska). Mislim, da bi ti najbolje u tvom primeru bio pohodan rockwool i preko osb, mdf, iverica,... što god. Laminat je skuplji i laganiji... Neka se ploče ne dotiču stijena (zvučni mostovi neka budu prekinjeni). |
All times are GMT +1. The time now is 02:26 AM. |