Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Electro Voice ZX4, ZX5... (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=21430)

boom.trass 03-02-2008 02:19 PM

Electro Voice ZX4, ZX5...

Prvo bih zeleo da se zahvalim svima onima koji na ovom forumu nesebicno dele svoje znanje i iskustvo. Lepo je videti to da u svetu muzike postoje ljudi koji nisu sujetni. Lepo i cudno. Zahvaljujuci postovima iskusnijih od mene, puno sam naucio u zadnje tri godine, prateci forum. A, kako ni ja nisam neko ko je u muzici od juce, nadam se da ce biti onih koji ce i od mog znanja imati koristi.

E, sad...pitanje! EV ZX4, ZX5 ? Kakva su vasa iskustva sa ovim kutijama? U bendu trenutno imam 4 x 18" JBL bas binove + 4 x Zeck Vector T3 (12"+1"HF), vezano preko aktivne skretnice, uz to imam i 2 x Yamaha C115 (15"+2"HF) koje sluze za dozvucavanje, u full range varijanti.

Planiram dva Zeck-a da ostavim za monitoring, a umesto druga dva, u kombinaciji sa bas binovima da ubacim dve nove kutije. ZX4, ZX5, ili nesto trece?
Znam, kazacete da sam izmesao babe i zabe, ali sta je tu je. To je razglas koji je periodicno sklapan. Ne bi mi se isplatilo da uradim neko radikalno pretumbavanje.

Hvala na savetima! Ne postoji pod forum za live, pa sam postovao, tu gde su slicna pitanja vec postavljana. Nadam se da nisam pogresio.:)

Tiki the Boyler 05-02-2008 06:02 PM

Re: Electro Voice ZX4, ZX5...

Prelaz sa 12" na 15", naročito ako imaš 18" basove, zna biti malo traumatičan! Naročito ako sviraš tezgu i voliš vokal naprijed (pošto čisto sumnjam da neki roker ima toliko opreme za bend :wink: ).

Ukoliko si se već odlučio za EV ZX varijantu moja preporuka ti je ZX5! To je u svakom segmentu bolja kutija od ZX4. Jeste nešto skuplja, ali mnoogo bolje radi. Lično ih često koristim a imao sam priliku da ih upoređujem direktno! Jedina varijanta u kojoj bih možda dao blagu prednost "četvorkama" je mala akustična svirka... što tebi po svemu sudeći ne treba!

Vodi samo računa da je to kutija poprilično velike snage i da ćeš poslije svojih Vectora morati da se baciš na zamjenu pojačala!

p.s. Ako ti nešto znači... 4 ZX5-ice (uz adekvatne basove naravno) se bez problema nose sa skoro 2000 vrišteće djece u sportskoj dvorani! :)

boom.trass 06-02-2008 11:20 PM

Re: Electro Voice ZX4, ZX5...

Tiki, hvala ti na savetu. Cenim tvoje misljenje, potajno sam i ocekivao tvoj komentar, znajuci da si maher sto se tice ozvucenja. Skontao sam iz tvoje price i postova, da smo se jednom prilikom i upoznali. Nadam se da ne gresim. Banja luka. Zam. Moj bend je tamo svirao pre nesto vise od dve godine, i neces verovati imali smo istu situaciju sto se tice kupovine kutija. Dobili smo iz Artista 2 x ZX5 na probu, a ti si nam strpljivo demonstrirao njihov rad.
Nazalost, nismo ih tada pazarili. Iz nekih glupavih razloga, takodje u Banja Luci, odlucili smo se tada da uzmemo dve Yamaha C115V, kutije koje sljakaju, ali samo sljakaju i nista vise od toga.

Inace, juce smo pazarili nove kutije. Odluka je pala na ZX4, bas iz razloga koji si naveo. Snaga. Testirajuci jedne i druge pustanjem iste muzike na istoj snazi, vrlo ocito je da se ZX4 mnogo jasnije i definisanije cuje u celom frekventnom opsegu koji ta kutija nudi. Pobuda za ZX5 mora biti zesca. S`tim u vezi skontao sam da je mnogo vise onih mesta, lokala gde sviramo manjom snagom. Mislim da bi se ZX5 ponasao kao mercedes pogonjen ficinim motorom. Ovako, vozimo ficu, pa valjda cemo negde stici? U kafanu svakako!
Mozda smo opet pogresili, ali sta je tu je. U svakom slucaju zahvalicu se na savetu i postavicu novo pitanje. Kako rezati na aktivnoj skretnici ZX4, kutije sa 15" i bas binove sa 18" ?

All times are GMT +1. The time now is 05:07 PM.