Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   beton ili cigla?? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=21055)

GRDI 10-01-2008 02:00 PM

beton ili cigla??

pocinjem uskoro sa gradnjom novog studija:) finaly...pa evo prvo od puno pitanja koje cu vjerojatno postaviti kada cu bit u fazi gradnje....garaza u kojoj cemo gradit trenutno ima neke metalne dijelove (vrata...i slicno). Kada ih poskidamo mislimo to zatvarat sa zidovima. Sta je bolje u tom slucaju (to su vanjski zidovi) gradit sa ciglom ili sa ?upljim gotovim betonskim blokovima?? trebamo li ih napuniti dodatno betonom?? :confused:svaka pomoc je dobro dosla...hvala

boggy 10-01-2008 03:48 PM

Re: beton ili cigla??

Quote:

Originally Posted by GRDI (Post 186344)
pocinjem uskoro sa gradnjom novog studija:) finaly...pa evo prvo od puno pitanja koje cu vjerojatno postaviti kada cu bit u fazi gradnje....garaza u kojoj cemo gradit trenutno ima neke metalne dijelove (vrata...i slicno). Kada ih poskidamo mislimo to zatvarat sa zidovima. Sta je bolje u tom slucaju (to su vanjski zidovi) gradit sa ciglom ili sa šupljim gotovim betonskim blokovima?? trebamo li ih napuniti dodatno betonom?? :confused:svaka pomoc je dobro dosla...hvala

Klasican zid zidan ciglom je sasvim u redu... sto deblji to bolje, "cigla i po" debljina je ok.

pozdrav

bogi

Joka 10-01-2008 04:33 PM

Zdarvo GRDI,

Spomenuo si da su neki zidovi garaze od metala, dali to znaci da su drugi crvste gradje?
Ako su drugi zidovi cvrse gradje onda i zidovi koje palniras da sad sagradis trebalo bi biti isti ili slicni. Kad bi sagradio bolje ili deblje zidove opet ce ti stari zidovi biti slabija tacka. The system is good as it's weakest link.
U svakom slucaju dupli zidovi su najbolji sto nazalost zbog prostora i skupoce nije uvek moguce.

Pozdrav,

Joka :-)

GRDI 10-01-2008 05:57 PM

znam sve sto se tice gradnje sobe u sobi i slicnih stvari...tako da mi to nije problem...zanimalo me samo kojim materijalom izgraditi vanjski zid da ponudi najbolju zvucnu izolaciju...inace ostali zidovi su od armiranog betona debljine od 25-30 cm...

Joka 10-01-2008 10:28 PM

Teoretski najbolju izolaciju bi dao zid sa najvecom masom.
Znaci betonski zid ili jos bolje cigla punjena s peskom oblozena malterom sa obe strane.

Pozdrav,

Joka :-)

GRDI 11-01-2008 01:45 PM

thx

plagenplay 06-03-2008 10:34 PM

Beton ima za 2kg vecu povrsinsku masu od cigle. stoga ja glasam za beton :)

Max 06-03-2008 10:35 PM

Quote:

Originally Posted by plagenplay (Post 194356)
Beton ima za 2kg vecu povrsinsku masu od cigle. stoga ja glasam za beton :)

Ali i rezonuje ( ako nije naslonjen na nesto ) nisam vican , ali sam par puta " cuo " te zidove , kad lupis cekicem .......

Pozdrav

plagenplay 06-03-2008 10:57 PM

UH pa svaka cast ako si negde nashao zid od punog betona to je u danashnoj gradjevini retkost :) Stvar kod zida od cigle je njegova kompaktnost, odnosno cigla je puna i tvrda (kruta) a vezana je betonom koj ima slicne karakteristike kao i cigla. kada se na to doda josh i malter velike krutosti eto odlicne izolacije. medjutim kada se radi o betoniu retko koj zid je od punog betona. obicno su to neki lako materijali u koje se uliava beton (cesto vrlo aljkavo) i preko kojih sada ide neki malter ili mozda josh neki sloj betona. Ovi laki matreijali su glavni uzrok ''zvonjenja'' takvih zidova. retko se u gradjevini srecu zivovi od punog betona, ali svako ko u zgradi ima sklonishte moze da proveri njegove karakretistike cekicem :)
Po karakteristikama zid od punoh betona, i zid od cigle iste debljine imaju priblizno istu izolacionu moc. razlika je na nekim visim frekvencijama koje ovakva prepreka sugurno slabi za 50dB i vishe zavisno od debljine zida tako da to i nije od nekog znacaja.
Poshto su izolacione moci ova dva materijala priblizno jednake izaberi onaj koj ti je jeftiniji. Mislim da je cigla ali nemoj me drzzati za rec.

NLP 07-03-2008 08:27 AM

...pa mislim da je Joka u svoja dva posta več super objasnio ?to i za?to:)

All times are GMT +1. The time now is 07:50 AM.