![]() |
difuzori - shema za pravljenje
evo nasao na Gearslutz-u...ko voli da majstorise...po BBC shemi...
(kad kazu 1x1 to je 2,5cm x 2,5 cm ili 2x2 to je 5cm x 5cm) Hi everyone. Bill Bairley at bad bear studios in Florida built some "skyline" style diffusors using 1 inch cedar blocks and a proportion grid created by the BBC. I thought someone else might want to use this design so i converted the proportions for this post and made a "precut" list for those of you who want to buy or cut the 1x1's or 2x2's yourself and want to know how many of each length to cut. Here's the proportion grid: 0 3 4 1 2 3 3 1 4 2 3 3 3 0 1 4 2 1 1 3 3 2 1 1 3 1 1 3 1 3 2 2 1 0 2 2 2 2 2 2 0 4 3 2 3 2 1 1 3 3 1 1 3 1 1 3 4 3 1 3 2 3 2 1 2 0 3 2 4 2 1 0 2 3 2 1 3 1 2 2 3 1 3 4 2 0 2 4 4 0 1 2 1 4 2 2 3 4 1 0 1 3 3 1 0 2 3 3 1 3 3 1 2 4 1 2 0 1 3 1 2 1 2 3 1 3 3 2 4 2 3 4 2 4 2 3 3 1 1 2 0 3 1 0 And here's a list of how many of each length block you will need when precutting the wood: Count of number: number Total pieces of this length (height actually) of wood 0 13 (no cuts here if you're going flush with the surface) 1 38 2 38 3 40 4 15 Grand Total 144 pieces (131 if 0's aren't used) These will work with 1x1 or 2x2 inch squares (cut longer depending on the graph number- ie. graph designating number 3 would mean use a 1x3 inch block or 2x6 if using 2x2's)...Here's a link to the original post by Bill (scroll down to message #94333): http://recforums.prosoundweb.com/ind...178ae3c938b47b Attached Thumbnailshttp://www.gearslutz.com/board/attac...usor-small.jpg __________________ McKay Garner Bounce Inventive Audio Los Angeles |
Re: difuzori - shema za pravljenje
uuu, sto je zanimljivo........ vec razmisljam kao stari difuzorash kako bi se ovo dalo izvesti prakticno..... eh, sto ne zavrsih Obradu drveta, kad sam krenuo:banghead: :banghead:
|
Hvala za ovo!
Ne znam koliko je bitno da dimenzije kocke budu 1x1 inč? hm? |
Quote:
Kada zvuk upada u difuzor, zamisli da upadne u nekakvu rupu. Ta rupa je zapravo onaj plitki dio na difuzeru, kockica koju okruzuju neke druge kockice koje su vise od nje. E sad, ako znas da se frekvencija moze prikazati kao valna duljina u prostoru, i da ona ima neku svoju dimenziju u centimetrima, onda stvari postaju malo jasnije. Ako u difuzor upadne neki zvuk valne duljine koja je unutar dimenzija te rupe (kaviteta, reklo bi se), on ce se efikasno rasprsiti. Jednostavno receno, malo ce vrludati po toj rupi pa ce izaci u nekom slucajnom smjeru. Ako pak u difuzor lupi valna duljina koja je bitno vecih dimenzija nego sto su kaviteti u difuzoru, onda difuzor na nju nece imati puno utjecaja. Zato su difuzori s manjim kockicama dobri za vise frekvencije, a onda sto su im vece kockice to im se maksimalna efikasnost spusta nize, prema dubljim frekvencijama. Teoretika buraz! :banghead: |
Quote:
ne bi trebalo da je problem uraditi / obraditi....ovde ima MDF (medijapan) debeo 1inch (2,5cm). ako ima tu, samo neko na masini da isece duzine prave od 1inch takodje i posle ih samo kratite na male duzine i lepite na plocu ! |
Quote:
hvala za link:wink: |
hehe
coool ali ja sam od toga odustao jer to nije 100% skyline difuzor kalkulacija je ovdje za to i crknes dok napravis jedan POSTENO!!!! http://www.mhsoft.nl/DiffusorCalculator.html ja sam odlucio ici na QRD difusore....OLD SCHOOL i rade 100% ;) ako jedan Shot ov i moj kolega ih je upravo narucio od covjeka koji ih je meni radio i lik je super povoljan platio sam komad 120x120 cm oko cca 380 Eura ..sto je BAGATELA za taj proizvod....ako neko oce kontakt od covjeka ja mu dam telefon!!!! ili mail.. tip je iz zg...radi Rackove, Difusore, stolove za pulteve, bass trapove..... evo i slike QRDa toga je 6,6 metara x 120 cm u mojoj reziji :da: :da: :da: http://web.vip.hr/roginator.vip/ARPIGIKUARDI.jpg |
radio sam skyline sa gredicama od jasena kupljenim u metrazi i nije bila nikakva bedara,
malo strpljenja i sve ok.. ljudi, ne dajte pare ako netreba! DIY rulezzzzzzz |
pa nije bacanje love s obzirom da je mene 60x60 skyline ispao oko 600 kuna , ovi su difuzori 120x 120 znaci 4 x vise.....
no nebitno di si nasao letve 50mm x 50mm?????? ako su vece ili manje od toga to znatno narusava Skylineovo svojstvo tj.drasticno mjenja frekvenciski opseg na kojem skyline radi....a s time se nije za zezat ;) |
@anita, ciao, nije me bilo neko vrijeme, nikako da se dogovorimo za kafu..
a skyline, stavicu fotke kad ga okacim na zid.. na kraju krajeva, da nemate doma nikakav alat, jedino ti treba pila i ljepilo. naravno ruchni cirkular na struju (cca. 150kn-pevec) ce ubrzati stvar, ali ak ti je muz snaznijih ruku za tili cas ce to prepiliti ruchnom-list pilom(a i netrebate bacat pare na fitness) ok su one koje dodju sa vodilicom za kutno piljenje (cca.20kn). ljepilo-drvofiks, ali onaj sa krachim vremenom stezanja @rogi , mislim da je shot dobro objasnio djelovanje skylinea, gredice nemoraju bit 5x5cm- sto deblje, to nizu frekvu tretitamo, naravno sve prema njihovom kalkulatoru i redoslijedu postavljanja |
All times are GMT +1. The time now is 10:30 PM. |