Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Audio mixdown (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=18260)

"7" 06-06-2007 02:29 AM

Audio mixdown

Kada radim mixdown jedne trake (volume recimo -12) SX mi napravi traku koja je tisa od originala, tj. u slusanju je ista ali volume je na 0.00 (znaci ne bih mogao da je kasnije pojacam). Na pet traka imam Guitar Rig a na jos dve Melodyne, pa posto i dalje radim, mislio sam da malo spustim opterecenost procesora, ali nije mi jasno zasto "utisava" traku?
Dakle da li moram pre mixdown-a da stavim volume na 0.00, ako treba dali isto vazi i za midi trake (vol na 127 pre mixdown-a)?

Hvala unapred

Pozz

gosnbandar 06-06-2007 09:14 AM

Re: Audio mixdown

Ej veoma zanimljivo pitanje !
I ja sam isto prometio samo sto nisam od toga pravio problem
vec jednostavno importovani novi track pojacham !
Kako mislis ne mozes da ga pojachas ako je na 0.00 ?
Pa pojacaj ga na 12.00:)

nenad 06-06-2007 10:51 AM

Quote:

Originally Posted by "7" (Post 157421)
Dakle da li moram pre mixdown-a da stavim volume na 0.00, ako treba dali isto vazi i za midi trake (vol na 127 pre mixdown-a)?

Hvala unapred

Pozz

Da, kada radis export te audio trake uvek neka bude na 0.0 a ti kasnije kada ponovo uvezes traku onda je na novom kanalu snizi za koliko ti odgovara, za recimo -12 pa ces onda dobiti istu glasnocu. Sto se MIDI-a tice ja izvozim isto kao i audio, znaci odredim neki stereo ili mono bus i preko njega izvezem midi isto kao i audio kanal.

podrazumeva se da kada ti je klizac na 0.0 nista od signala ne klipuje a signal bude prezentan. ja recimo pozadinske gitare izvozim sa klizacem na 0.0 i max peak-om oko -6.
;)

"7" 06-06-2007 01:01 PM

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by gosnbandar (Post 157432)
Ej veoma zanimljivo pitanje !
I ja sam isto prometio samo sto nisam od toga pravio problem
vec jednostavno importovani novi track pojacham !
Kako mislis ne mozes da ga pojachas ako je na 0.00 ?
Pa pojacaj ga na 12.00:)

Ne moze, moze samo do 6.02;)
Ali nije to problem, sve je to upotrebljivo, pisao sam svasta ovde pa sam obrisao jer mi se u medjuvremenu javilo;) da to i nije tako nelogicno, medjutim, posto je normalno da snimi traku takva kakva je pa je otvori u novoj traci (po default-u 0.00 i pan u centar) opet mi nije jasno zasto onda nije snimio traku panoramiranu u levo vec je snimio traku kao da je centrirana. A tu je i problem... hm... ma evo slike, gornji wave je originalan (mono 24/44100) s tim sto na insertu ima Guitar Rig (neka blaga distorzija), a donji je rezultat exporta (mono, 24/44100, real-time export).
I da, zasto mi uvek pri exportu kaze da ce od dva output kanala biti napravljen jedan mono kada je traka koju exportujem mono?
Attachment 1823

Unapred se izvinjavam ako izlupetam nesto jer se do skoro nisam bavio ovim stvarima vec svime sto ide pre mix-a, a gde cu da naucim nesto nego ovde jel' tako.

Pozz

"7" 06-06-2007 01:56 PM

Ok, skontao sam da moram da exportujem traku kao stereo da bi zadrzala panoramu i wavform kako treba. Moje pitanje je: ako snimim recimo ritam gitaru (mono), i sada hocu da je dupliram da bi jedna isla levo druga desno, hocu da im dam blago razlicit zvuk (u Guitar Rig-u recimo, malo eq itd) i na kraju hocu da napravim novi wav na novom kanalu koji je sam po sebi originalan wav + svi efekti, da bi poiskljucivao efekte i oslobodio procesor, kako to vi radite? Meni svakakve kombinacije padaju na pamet ali rek'o da pitam kako je ispravno.

Pozz

disco violence 06-06-2007 01:57 PM

Isto pitanje za eksport monoa sam postavio i ja samo sto nije upitanju Cubase nego Nuendo, ali posto je razlika izmedju ova dva programa minimalna radi se o istom, kada eksportujes mono na taj nacin na koji si opisao, on prolazi kroz stereo bus i vise nije mono nego stereo, potrebno je da dodas u projekat i jedan mono output buss preko koga ces eksportovati mono kanale, da bi saznao kako se to radi pogledaj temu koju sam ja otvorio pre neki dan ''Export mono trackova u Nuendu 3'' tamo ti je sve objasnjeno i nije neka velika nauka.

"7" 06-06-2007 02:30 PM

Ok, hvala, skontao, samo jos jedno pitanje, da li je bolje uvek real-time export i ako ne mora uvek, kako da znam generalno kada treba da se koristi ta opcija?

Tomislav 06-06-2007 06:53 PM

Quote:

Originally Posted by disco violence (Post 157455)
Isto pitanje za eksport monoa sam postavio i ja samo sto nije upitanju Cubase nego Nuendo, ali posto je razlika izmedju ova dva programa minimalna radi se o istom, kada eksportujes mono na taj nacin na koji si opisao, on prolazi kroz stereo bus i vise nije mono nego stereo, potrebno je da dodas u projekat i jedan mono output buss preko koga ces eksportovati mono kanale, da bi saznao kako se to radi pogledaj temu koju sam ja otvorio pre neki dan ''Export mono trackova u Nuendu 3'' tamo ti je sve objasnjeno i nije neka velika nauka.

Pa, mislim da ne treba raditi bus, nego smo selektirati u export prozoru da hoće eksportat taj i taj track, a ako eksporta vi?e, onda ovaj način.

E da, bio je i onaj problem sa pojačavanjem kanala i granicom od 6,0x... E, samo pojača? gain.

"7" 06-06-2007 07:55 PM

Quote:

Originally Posted by Tomislav (Post 157479)
Pa, mislim da ne treba raditi bus, nego smo selektirati u export prozoru da hoće eksportat taj i taj track, a ako eksporta vi?e, onda ovaj način.

E da, bio je i onaj problem sa pojačavanjem kanala i granicom od 6,0x... E, samo pojača? gain.

Mora da se napravi mono Bus zato sto ako to ne uradis i ne stavis ga kao output na taj track, u export prozoru (outputs)ti pokaze tu traku kao mono(strelica)stereo i opet ne valja, bez obzira sto si izabrao da bude mono chanel

Tomislav 06-06-2007 08:41 PM

Totalno čudno i nelogično.

U tome slučaju hvala na upozorenju i dobrom savjetu.

All times are GMT +1. The time now is 07:11 PM.