Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Computer Hardware (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=83)
-   -   Par Hardverskih pitanja (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=16401)

Arthur 25-12-2006 02:48 PM

Par Hardverskih pitanja

Pitanje prvo - Kolika je brzina protoka sa harddiskova? Meni između dva IDE harddiska te?ko prelazi 20ak mb u sekundi... jedan je matori wd od 20gb a drugi je od 160 (8mb kesha,7200)... na drugoj ma?ini između dve SATA diska ne prelazi 30-35mb po sekundi..

Pitanje drugo - ?ta je potrebno za gigabitnu vezu između dva računara? Imam dve gigabitne AIRLIVE kartice ubodene, i cat5e kabl, i protok mi je oko 20ak mb u sekundi, između gorepomenutih ma?ina

Pitanje treće - Čuo sam priču o tome da RAM memorija sa grafičkih karti zauzima adrese obične RAM memorije, tako da efektivno umanjuje količinu raspolo?ivog sistemskog rama. PRimera radi, GPU od 256 video RAM-a, na ma?ini od 1gb RAM-a, ostavlja 756 MB RAM-a raspolo?ivim. Ovo pitam iz razloga rada sa dve grafičke kartice

Sandzama 25-12-2006 04:15 PM

Re: Par Hardverskih pitanja

zdravo Arture

1. Realan protok kod IDE hard diskova nije ni blizu 133/100Mbps, kako je definisano specifikacijom. Obicno je oko 35-45Mbps max. kod novijih diskova zavisno od fragmentacije, velicine i pozicije fajla.

2. 1000Mbps ethernet je takodje oznaka specifikacije. Realan protok je nesto preko 100Mbps. Brzina transfera izmedju tvoje dve masine je ogranicena brzinom citanja/upisa podataka na hard diskovima.

3. Lose si cuo. Verovatno je rec o tzv. "graphic aperture size" tj. kolicini RAM memorije koja moze biti dodeljena za 3D teksture. U 2D-u se ovo ne koristi bez obzira na broj grafickih adaptera.

pozdrav.

zvincic 25-12-2006 05:06 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur
Pitanje prvo - Kolika je brzina protoka sa harddiskova? Meni između dva IDE harddiska teško prelazi 20ak mb u sekundi... jedan je matori wd od 20gb a drugi je od 160 (8mb kesha,7200)... na drugoj mašini između dve SATA diska ne prelazi 30-35mb po sekundi..

za prvi slucaj je normalno, ogranicavajuci faktor je matori WD...

u drugom slucaju je u donjim granicama normale (vjerovatno je u pitanju neki losiji SATA kontroler)

Quote:

Pitanje drugo - Šta je potrebno za gigabitnu vezu između dva računara? Imam dve gigabitne AIRLIVE kartice ubodene, i cat5e kabl, i protok mi je oko 20ak mb u sekundi, između gorepomenutih mašina
premalo....gigabitna mreza moze utilizirati nekih 70-tak posto maksimuma...teoretski maksimum je 125 MB/s.
negdje imas problem...

Quote:

Pitanje treće - Čuo sam priču o tome da RAM memorija sa grafičkih karti zauzima adrese obične RAM memorije, tako da efektivno umanjuje količinu raspoloživog sistemskog rama. PRimera radi, GPU od 256 video RAM-a, na mašini od 1gb RAM-a, ostavlja 756 MB RAM-a raspoloživim. Ovo pitam iz razloga rada sa dve grafičke kartice
+1 da si krivo cuo...

to se desava jedino kod grafickih kartica integriranih na maticnu plocu i bez vlastite memorije

diviner 27-12-2006 01:52 AM

1. Za prvu varijantu kao sto rece zvincic ogranicavajuci faktor je stari harddisk...Za drugu bi ti ipak transfer morao biti veci...makar 40-ak MB/s bez obzira na poziciju fajlova, ako se radi o kopiranju velikih fajlova...Za vise malih fajlova naravno, transfer opada...

2. zvincic takodje u pravu...trebao bi opusteno imati transfer onoliki koliko ti dozvoljavaju diskovi (ako je tih 20mb opet kopiranje u kome ucestvuje i onaj hard od 20GB, dao si sebi odgovor zasto je tako sporo)

3. zvina vec rekao poentu

Poz

boggy 27-12-2006 02:12 AM

Quote:

Originally Posted by Sandzama
zdravo Arture

1. Realan protok kod IDE hard diskova nije ni blizu 133/100Mbps, kako je definisano specifikacijom. Obicno je oko 35-45Mbps max. kod novijih diskova zavisno od fragmentacije, velicine i pozicije fajla.

2. 1000Mbps ethernet je takodje oznaka specifikacije. Realan protok je nesto preko 100Mbps. Brzina transfera izmedju tvoje dve masine je ogranicena brzinom citanja/upisa podataka na hard diskovima.

..................

pozdrav.

Samo da napomenem da je u prvom slucaju u pitanju MegaBajt u sekundi, a u drugom slucaju MegaBit u sekundi... 1MegaBajt = 8 MegaBita.

pozdrav

bogi

boggy 27-12-2006 02:18 AM

Quote:

Originally Posted by zvincic
.....
premalo....gigabitna mreza moze utilizirati nekih 70-tak posto maksimuma...teoretski maksimum je 125 MB/s.
negdje imas problem...
.....

125Mbit/sec = 15.625Mbyte/sec, te ako je Arthur postigao 20MByte/sec... to je onda super!!!

pozdrav

bogi

p.s. mada vise nemam pojma sta su vam bitovi a sta bajtovi

diviner 27-12-2006 03:44 AM

Quote:

Originally Posted by boggy
125Mbit/sec = 15.625Mbyte/sec, te ako je Arthur postigao 20MByte/sec... to je onda super!!!

pozdrav

bogi

On je naravno mislio 1GBit = otprilike 125MB/s (1 000 000 000/8 (trebalo bi naravno djeliti broj 2^30 sa 8 posto je binarni sistem).

boggy 27-12-2006 03:52 AM

Quote:

Originally Posted by diviner
On je naravno mislio 1GBit = otprilike 125MB/s (1 000 000 000/8 (trebalo bi naravno djeliti broj 2^30 sa 8 posto je binarni sistem).

Ako je tako, onda je Arthuru opet prespor hard disk...

pozdrav

bogi

zvincic 27-12-2006 11:48 AM

Quote:

Originally Posted by diviner

bingo

Arthur 28-12-2006 10:56 AM

Hvala puno, i očekivao sam ovako elokventne odgovore :P I mislio sam da je do matorog WD'a.. ok je to, a za ove sate ćemo još proveriti.. prilično su pune i mislim da nisu defragmentisane nikad :D Krajnje pitnanje, nije mi potreban cat6 kabl za gigabitnu vezu?
Što se memorije tiče, nadam se da ste u pravu, jerbo je kolega naručio 2 grafičke sa po 256mb videoRama...
nego, poskupeo RAM :( ili ja nisam u toku...

All times are GMT +1. The time now is 06:23 AM.