![]() |
Par Hardverskih pitanja
Pitanje prvo - Kolika je brzina protoka sa harddiskova? Meni između dva IDE harddiska te?ko prelazi 20ak mb u sekundi... jedan je matori wd od 20gb a drugi je od 160 (8mb kesha,7200)... na drugoj ma?ini između dve SATA diska ne prelazi 30-35mb po sekundi..
Pitanje drugo - ?ta je potrebno za gigabitnu vezu između dva računara? Imam dve gigabitne AIRLIVE kartice ubodene, i cat5e kabl, i protok mi je oko 20ak mb u sekundi, između gorepomenutih ma?ina Pitanje treće - Čuo sam priču o tome da RAM memorija sa grafičkih karti zauzima adrese obične RAM memorije, tako da efektivno umanjuje količinu raspolo?ivog sistemskog rama. PRimera radi, GPU od 256 video RAM-a, na ma?ini od 1gb RAM-a, ostavlja 756 MB RAM-a raspolo?ivim. Ovo pitam iz razloga rada sa dve grafičke kartice |
Re: Par Hardverskih pitanja
zdravo Arture
1. Realan protok kod IDE hard diskova nije ni blizu 133/100Mbps, kako je definisano specifikacijom. Obicno je oko 35-45Mbps max. kod novijih diskova zavisno od fragmentacije, velicine i pozicije fajla. 2. 1000Mbps ethernet je takodje oznaka specifikacije. Realan protok je nesto preko 100Mbps. Brzina transfera izmedju tvoje dve masine je ogranicena brzinom citanja/upisa podataka na hard diskovima. 3. Lose si cuo. Verovatno je rec o tzv. "graphic aperture size" tj. kolicini RAM memorije koja moze biti dodeljena za 3D teksture. U 2D-u se ovo ne koristi bez obzira na broj grafickih adaptera. pozdrav. |
Quote:
u drugom slucaju je u donjim granicama normale (vjerovatno je u pitanju neki losiji SATA kontroler) Quote:
negdje imas problem... Quote:
to se desava jedino kod grafickih kartica integriranih na maticnu plocu i bez vlastite memorije |
1. Za prvu varijantu kao sto rece zvincic ogranicavajuci faktor je stari harddisk...Za drugu bi ti ipak transfer morao biti veci...makar 40-ak MB/s bez obzira na poziciju fajlova, ako se radi o kopiranju velikih fajlova...Za vise malih fajlova naravno, transfer opada... 2. zvincic takodje u pravu...trebao bi opusteno imati transfer onoliki koliko ti dozvoljavaju diskovi (ako je tih 20mb opet kopiranje u kome ucestvuje i onaj hard od 20GB, dao si sebi odgovor zasto je tako sporo) 3. zvina vec rekao poentu Poz |
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
pozdrav bogi p.s. mada vise nemam pojma sta su vam bitovi a sta bajtovi |
Quote:
|
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
|
Hvala puno, i očekivao sam ovako elokventne odgovore :P I mislio sam da je do matorog WD'a.. ok je to, a za ove sate ćemo još proveriti.. prilično su pune i mislim da nisu defragmentisane nikad :D Krajnje pitnanje, nije mi potreban cat6 kabl za gigabitnu vezu?
Što se memorije tiče, nadam se da ste u pravu, jerbo je kolega naručio 2 grafičke sa po 256mb videoRama... nego, poskupeo RAM :( ili ja nisam u toku... |
All times are GMT +1. The time now is 06:23 AM. |