![]() |
Mono-kompatibilan, ali NEOSAKAĆEN mix!
Naslov govori sve. Ako je pitanje blesavo, nemojte zamjeriti, ja imam neke svoje zelje i vizije i vodim se zdravim razumom ponekad vise nego samim znanjem i pitam sve sto ne znam nadajući se da je tako što već nekome poznato.
Znači... teškoga srca se odričem svog širokog dvd stereo zvuka... a moram kada se radi o koristenju na TV-u. Razmisljala sam postoji li kakav princip koji bi (sad cu bubnut) nekako zalijepio i mono i stereo signal (npr. dvije trake gotovog mixa... S i M) s time da se taj stereo recimo totalno u monu ugusi (znaci totalno je -mono-ne kompatibilan i phase cancellation je 100%), a taj mono ostane (za one kojima vec treba....)? Ili nesto drugo.. samo da se ne moram odreci te sirine i prostornosti mixa? Ono je zivo osakacivanje inace. :( |
Re: Mono-kompatibilan, ali NEOSAKA?EN mix!
Quote:
ne znam kako da ti objasnim u par reci (rado bih), obimna je tema:( |
A u radu sa samplovima?
|
Postoji li kakva knjiga o tome?
|
Quote:
ima tu par trikova, kada zavrsis pesmu na gotovom mixu(znaci dva kanala) podvuci blago isti taj mix, ali mono i sve to umiksaj....nije neko resenje, ali pomaze malo...to se radi puno pri masteringu |
Re: Mono-kompatibilan, ali NEOSAKAĆEN mix!
a sto ne bi podelila taj stereo track na 2 mono, i onda ih ubacila posebno i tada sredjivala panning?
|
a sto na kraju export ne bi bio mono pa preslusala sta iskace ?
|
Quote:
Slazem se 100 % .... ali treba naci neki brxzi vid komunikacije , da bi ti ukazao na osnovne stvari Naravno , volja da pomognem je tu .... Pozdrav |
Quote:
Quote:
|
Quote:
Također,ako sve fajlove u projektu exportiraš u audio kao stereo,takav miks bi trebal dobro zvučati i u mono varijanti,samo malo tiše,ako se na varam. Isto tak npr.ako slažem vokal pa ga odlučim panirati,uvijek ga snimim u najmanje tri tracka,dva tracka ostanu mono,a jedan track paniram,dok se to sluša na stereo uređaju,pan se taman diskretno čuje,a dok se pušta na mono uređaju vodu drže ona ostala dva mono fajla. |
All times are GMT +1. The time now is 08:26 AM. |