Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Computer Hardware (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=83)
-   -   M-Audio + PCI IDE kontroler = problem... :( (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15717)

Delija 24-10-2006 01:35 AM

M-Audio + PCI IDE kontroler = problem... :(

Najzad sam pazario M-Audio Audiophile 2496 - definitivno je opasno dobra karta... :dj:

Medjutim, problem mi pravi to sto imam 4 PCI kartice i sto na magistrali "caruje" PCI IDE kontroler, pa mi se cuje pucketanje kad su aktivni hardovi zakaceni na taj kontroler. Isti problem imam i sa TV kartom - kada su aktivni hardovi, zezaju mi sliku. Probao sam da menjam slotove kartama, da se igram sa IRQ-ovima, al isto... I bez zvucne TV karta zeza. Kontroler pravi pravi dzumbus...

Znaci, kada se slusa lossless muzika sa tih particija cuje se povremeno "krckanje i pucketanje", dok je kod kopiranja fajlova zvuk sa totalnom distorzijom i kasnjenjem.

Zakljucak - nema slusanja mjuze sa tih hardova - mora prvo da se prekopira na neki drugi (na integrisanom kontroleru). Jes' da traje samo par sekundi, al' malo iritira...

Jel imao neko takvih problema i da li zna resenje?
Da li mozda neka druga karta iste klase nema ovih problema, npr. EMU 0404?

Na drugoj masini u Vrscu (isto EPOX 8RDA+ ploca samo revizija 2.2 + Barton 3200+) nemam tih problema sa drugim PCI kontrolerom (nije identican, ali sa istim cipom - SiliconImage Sil 0680)
i Audigy kartom, jedino su to tamo jedine PCI karte.

Ne mogu da eksperimentisem sa tom masinom zato sto mi je na samo 150km :D, a vrlo retko idem tamo...

Komponente od znacaja:
----------------------------------------------------
AMD Athlon t'bred B XP1700+, @2GHz, 10*200
EPOX 8RDA+ NForce2 rev1.1
512Mb CorsairVS + 1Gb PQI
2x Maxtor 300Gb + 5x Maxtor 250Gb PATA
Pioneer 108D

PCI karte:
----------------------------------------------------
1. PCI IDE UltraAta133 RAID, Silicon Image 0680
2. Terratec Cinergy 400 TV
3. Sweex LAN PCI sa Realtek chipom (zeza me integrisani LAN)
4. M-Audio Audiophile 2496

p.s. Karta se koristi za HiFi sistem, a ne za produkciju...

EDIT: Posto u BIOS-u nemam podesavanje latencije za PCI, uz pomoc programa PCI Latency Tool sam se igrao sa latencijama za M-Audio i nisam nista postigao... A taman sam se ponadao... :( Glupi kontroler... :banghead: :banghead: :banghead:

Delija 24-10-2006 03:43 AM

Re: M-Audio + PCI IDE kontroler = problem... :(

Problem resen na najgluplji moguci nacin...

Posto podesavanje latencija nije davalo rezultate (tj. dolazilo je do poboljsanja u nekim kombinacijama, ali ne i do totalnog resenja problema), slucajno sam primetio da sada (sa poslednjim razmestajem PCI kartica u slotovima) nemam problema sa TV kartom pri kopiranju na hardove koji su na PCI kontroleru, tako da sam zamenio zvucnu i TV kartu i to je resilo problem. Izgleda da je to jedina kombinacija koju do sada nisam isprobao... :D

Dakle, dobitna kombinacija slotova je:
---------------------------------------------------
1. prazan (zbog Zalman-a VF-700)
2. TV karta
3. LAN
4. zvucna
5. IDE

p.s. Pa ako neki ludak kao ja sa 4 PCI karte i 7 hardova :D naidje na problem ovog tipa, moze da mu posluzi... ;)

alavuk 24-10-2006 09:41 AM

sad bas gledam kako je meni postavljena zvucna karta ona ipak mora u pretposlednji pci slot (kad se gleda na dole) zvanicno ne bi trebalo da pravi problem bilo gde , ispod mi je modem, mada je zanimljivo da mi je slot iznad zvucne radi i delta zajedno sa ovom mojom kartom ... koji ti je taj pci kontroler ??? neki raid ?

kejkz 24-10-2006 10:54 AM

Odlično, drago mi je da radi. Dobro je ?to si napisao na koji način si re?io ovaj problem, po?to mo?e biti koristan mnogima koji imaju sličnih problema sa rasporedom PCI karti. ?to je čest problem.
Hvala

diviner 24-10-2006 11:34 AM

Pozdravljam prijatelja Deliju, i zahvaljujem mu se na korisnom postu. Samo cu dodati da bi PCI Latency alati trebali da pomognu (moze PCI latency tool , moze i powerstrip) ali je potrebno modifikovati svaki PCI uredjaj na odredjenu mjeru. E sad koliko ce pomoci, zaista se nikada ne moze pretpostaviti.

Delija 24-10-2006 07:41 PM

@diviner
Pozdrav, druze! ;)

Probao sam sve moguce i nemoguce kombinacije PCI latency-ja (prvo sam sumnjao da graficka ima previse veliki latency, ali svim device-ima je po default-u 32) i nije resilo problem, vec ga samo malo ublazilo. Pri slicnoj situaciji na nekoj od starijih masina podesavanje latency-ja u BIOS-u je resavalo problem.

@alavukonja
Silicon Image 0680(A) je jedan od najrasprostranjenijih cipsetova za UltraAta133 RAID kontrolere...

@kejkz
Pitanje je koliko ce resenje biti univerzalno, al' barem daje nadu da i posle 4-5 razlicitih rasporeda kartica koji prave problem i dalje postoji onaj pravi... :)

Pozdrav svima! ;)

All times are GMT +1. The time now is 01:57 AM.