![]() |
Faza
Svi dobro znamo sta se desava kada dodje do okretanja faze na nekom kanalu. Dakle posledice su poznate, umemo da ih sprecimo, ili saniramo...
Ali sta je zapravo okretanje faze? Sta se tu desi sa trakom? |
Re: Faza
Quote:
ono sto je bilo gore sad je dolje a ono sto je bilo dolje sad je gore :) naravno, govorim o sinusoidi ;) |
E bre Idekius, vidi se da si bezao sa casova fizike...
:D |
Quote:
|
Ovo sto ti je Zvincic rekao, a vizuelno to bi bilo ovako:
http://www.jannemecek.net/files/Phase.JPG Crveni sinusoidni talas je originalan signal, a plavi ti je isti signal ali obrnut u fazi, za 180 stepeni. "Ono sto je gore, sad je dole, a ono sto je bilo dole, sad je gore" ;) Poz. |
UPS! Greskom sam ovo postovao u Promociji, umesto u produkciji.... Molim moderatora ovog dela foruma, ili admine, da temu premeste...
A to gore dole mi je jasno sada... ali zasto onda dolazi do onog potiranja zvuka? |
Quote:
|
Quote:
stvarno ti ne ide fizika, ha? ajde igraj fliper i ganjaj ?veđanke :D kad zbrojis ove dvije sinusoide na gornjoj slici dobijes rezultantu nula. u idealnim uvjetima - nema zvuka ali kako stvarni svijet ne poznaje idealne uvjete, najcesce dobivas to da nestane baseva. no ovo sigurno sve vec znas iako si bjezao sa fizike...no, mozda se pitas zasto bas nestanu basevi, zasto npr. ne ostane tutnjanje a poniste se visoki. eeeee, fizika my dear deki, fizika. niske frekvencije imaju vecu valnu duljinu (sinusoide) i veca je sansa da ce dvije sinusoide (normalna i i pomaknuta za pi/2 olitiga van faze) poklopiti. nikad se nece idealno poklopiti ali sto je veca valna duljina veca je sansa da se neki dijelovi poniste. sjedi jedan :D |
Quote:
|
Negdje smo rekli da je prevencija u pomeranju odredjenog kanala vi?e ulijevo, udesno, ka sredini... a mene zanima, kako da u grupi od petnaestak kanala odredim koji je najproblematičniji pa ga treba pomeriti? :ups: Je li moram da radim "manualno" sa aktivnim analizerom na izlazu (po sistemu "poku?aja i pogre?ke") ili ima neki djelotvorniji način?
|
All times are GMT +1. The time now is 04:41 PM. |