![]() |
Grupe u cubase SX-u
Dali je mogu?e 1 audio kanal poslat istovremeno u 2 razli?ite fx grupe(bus)... npr kanal snara poslati u drum bus sa ostalim kanalima kompletnog druma ( kick,hi-hat, toms...) za dodavanje room-a na sendu i recimo isti snar poslat u drugi bus za reverb u sendu.. ili postoje neke druge opcije :?:
|
Mozes napraviti grupu nad grupama.
A shto ce ti ono shto pitas? |
Naravno da mo?e . Samo malo bolje objasni ?ta si hteo . Da ne kucam dvaput .
|
Re: Grupe u cubase SX-u
Quote:
kanal routas u grupu u kojoj je bubanj te sendom posaljes u efekt. u cubaseu sx pomocu senda takodjer mozes da saljes i u normalne grupe. |
Audio kanal recimo snara i tomova ?aljem u reverb fx ,a sve to skupa u grupu(bus) sa ostalim kanalima druma i opet u sendu na toj grupi dajem kompresor , room fx...
|
Quote:
|
Na kanalu ti pi?e izlaz . Ime kanala je skroz dole , a izlaz gde ga ?alje? skroz gore .
Samo pazi : u Cubase mo?e? poslati samo predhodnu na narednu grupu , obrnuto ne mo?e? ( napr. Grupu 2 mo?e? slati na grupe 3 , 4 , 5... ; ali grupu 5 nemo?e? poslati na grupe 4 , 3 , 2 i 1 ) . Dakle , namesti? izlaz onu grupu koju odabere? . Send koristi? po ?elji . |
Re: Grupe u cubase SX-u
Quote:
|
Samo vodite racuna da 90% ovoga sto razglabate, nema prakticnu primenu (osim...) iz prostog razloga sto je staro pravilo da svakim posrednikom gubis na kvalitetu signala. Dakle, sto jednostavnije, to bolje. Od toliko efekata i impulsa i procesorske snage koja je iz dana u dan sve veca, verovatno cete naci nacin da to upotrebite direktno. Trudite se da zvuk dobijete na inputu ili pazljivim odabirom sempla, a sve kasnije je samo sminka koja, ako je sve ostalo na svom mestu, je najmanji problem.
Reverb u reverb je rizican zahvat i nikad ne znas (osim, ako to ne radis vec 30 godina) kako ce da ti se ponasa na kraju, a realno, sto manje (optimalno) reverba u pesmi, to imas stabilniji i ujednaceniji zvuk. Bus- kompresija? Moze, ali ako znas kako ce da se sve to ponasa u masteru. Znaci, opet puno iskustva. Ne bih da gresim dusu, ali ako postavljate ovakva pitanja, to je znak da nemate bas puno iskustva, pa je moj naj prijateljskiji savet da u problematiku ulazite sistematicno, korak po korak. |
Primljeno na znanje.... :D ?to se ti?e iskustva fali mi ga poprili?no jer sam od skoro po?eo da se bavim produkcijom i ?elim nau?iti ?to je vi?e mogu?e sa raznih strana, mislim da sa vi?e iskustva i ne bih pitao ono ?to mi je jasno osim toga i mislim da ljudi posje?uju Rumski da bi ne?to i nau?ili ili se varam :?: :D
|
All times are GMT +1. The time now is 09:28 PM. |