Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Za iskusne na forumu (Max,oggy itd.) (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=11189)

Steka 21-04-2005 04:17 PM

Za iskusne na forumu (Max,oggy itd.)

Pitanje glasi:

Kada radite mastering u wavelab-u i ukljucite graficki da
vidite nivoe po frekvencijama kako idu gore dole da li
znate gde zelite tacno u kojim frekvencijama na imate
maksimalan peak??

To sigurno je drugacije za svaki zanr muzike mislim odredjivanje
pikova a predpostavljam se radi sa nekim mastering EQ -om
za fine tuning.

Kada znate da treba da se L2 ili ultramaximizer+ olabavi da ne pravi
preveliki signal i stvara distorziju?

Oggy 21-04-2005 05:43 PM

Licno, slabo koristim Wavelab, ali je pitanje univerzalno. Najbolji odgovor je "SLUSATI". Znaci, muzika je umetnost, nema recepta, formule, vec samo talenat. Upravo je to ono po cemu se svi razlikujemo. Svi slusamo isto, a cujemo drugo i svako od nas bi to uradio na svoj nacin, a nisam siguran da bi bilo ko mogao i samog sebe da verno iskopira, pa tako ni drugog.
Tip:
Probijanje i dist se najbolje cuje na umerenom i tihom slusanju. Tada dolaze do izrazaja, dok pri velikom nivou i tolerancija uha na ovu nuspojavu raste, pa ga ne dozivljavamo kao tehnicku neispravnost (barem do odredjene granice).

Eon 21-04-2005 05:53 PM

Iz kulture sam sacekao da se ti prvi javis. Samo sam hteo reci da tu ne moze postojati pravilo jer je puno kombinacija da bi se sve upamtilo, zamisli samo da znas frekvenciju svakog instrumenta gde treba peak da mu bude, gde bi nam bio kraj ?!?!? :)

Mani se statistika i opusteno, samo slusaj :wink:

Oggy 21-04-2005 05:55 PM

O neee!!!
Sad ce i Deki i eto offtopica.... :D :D :D

Eon 21-04-2005 06:01 PM

:rotfl:

zvincic 21-04-2005 06:30 PM

Quote:

Originally Posted by Oggy
O neee!!!
Sad ce i Deki i eto offtopica.... :D :D :D

uh, da smo na jednom drugom forumu...pridruzio bih vam se i ja...sa gustom :lol: :lol: :lol:

kVu 22-04-2005 01:51 AM

Quote:

Kada radite mastering u wavelab-u i ukljucite graficki da
vidite nivoe po frekvencijama kako idu gore dole da li
znate gde zelite tacno u kojim frekvencijama na imate
maksimalan peak??
naravno da znam, samo sto to ne gledam u wavelabu...

sto se tice distorzije, u pravo ono sto je oggy rekao - TIHO slusanje i odmorne usi... u principu, ne valja kada na L1, L2 ode sabijanje preko 4, max. 5db... tada se uvek vracam u mix jer 99% postoji neka glupost koja treba biti ispravljena...

MilTon 22-04-2005 09:47 PM

WaveLab analizer nema pojma sa zivotom! Doziveo sam velika iznenadjenja kada sam koristio Sony Oxford Cutoff. Najbolji koji sam video je DigiCheck, ili tako nesto, a imaju ga vlasnici RME kartica (blago njima na tako preciznom instrumentu). Od softverskih, Pinguin audio meter i jos jedan koga ne mogu da se setim, su pokazivali pravo stanje stvari.

Bitch 22-04-2005 11:22 PM

DigiCheck je keva :!:

...pa samo otvoris wavelabove analysere, i uporedis sa rme meteringom, smejurija!

8)

All times are GMT +1. The time now is 12:45 PM.