Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Kako da remasterizujem album (+ prica o jitteru) (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=10647)

strah 27-02-2005 06:14 PM

Kako da remasterizujem album (+ prica o jitteru)

Kako da remasterizujem album koji je prebacen sa kasete u mp3 format, da li postoji neki mali alat (imam dial-up) sa kojim bih to mogao da odradim, znaci da bude brzo i lako :)
unapred hvala

Pedja 27-02-2005 06:45 PM

Uuuffff :roll: Ne postoji "mali" alat da izgubljeni kvalitet pesme povratis.

Prvo dobrodoslica :wink:

Prebacivanjem sa kasete vec gubis na kvalitetu (mozda gresim) i dobijas u snimku odredjen shum, a da ne govorim o gubitku kad sve to prebacis u mp3 :roll: Ne znam cemu posle sva muka na vec izgubljeni kvalitet :?:

Altek 27-02-2005 08:07 PM

Mozda ti ovo pomogne :

T-RackS 24 Mastering Software Analog by Design.
www.t-racks.com

Samo taj Mp3 prvo moras da konvertujes (srpski-prebacis) u WAV.

cipela 27-02-2005 08:33 PM

Re: Kako da remasterizujem album

Quote:

Originally Posted by strah
Kako da remasterizujem album koji je prebacen sa kasete u mp3 format, da li postoji neki mali alat (imam dial-up) sa kojim bih to mogao da odradim, znaci da bude brzo i lako :)
unapred hvala

Iako se ovo moze uraditi u SF ili WL, ja u slicnoj situaciji (ali ne audio traka -> *.mp3 kompresor), kada kupim neki *.mp3 CD pa ga vracam u oblik originalnih albuma, najcesce raspakujem (vratim u *.wav) pomocu WinAmp *.dll plugina koji se zove : Nullsoft Disk Writer. Taj plugin imas kao pratecu poslugu WinAmp 5.01 u Preferences -> Output. Tako raspakovane fajlove ja sam redovno uvozio u CuBase kao wav trakove (ali samo ako su sa istog originalnog albuma - ovo radi prethodne produkcije koja je uvijek razlicita za razlicite albume). Onda bih odredio, koliko se to moze u tvom slucaju, mastering alate i izvrsio koliko toliko mogucu ponovnu masterizaciju.
Posto si sa audio trake prebacivao na digitalni, nazalost, *.mp3 zapis, pozeljno bi bilo prvo da svaku traku prije uvodjenja u CuBase provuces kroz Cool Edit Pro 2000 Noise Reduction podesivsi ga na oko 70 %.
Sve ti je ovo otprilike i ne garantujem ti da ces dobiti ekstra rezultate.
Tako sam radio i prebacivanje predratnog albuma moje grupe na CD da bih sacuvao bilo sto posto je treca matrica ostala u jednom drugom gradu a prve dvije su unistene.
Eto, drago bi mi bilo ako sam ti pomogao.
p.s. Ako imas onu audio traku sa koje si pravio *.mp3, bilo bi dobro ponovo uraditi prebacivanje, ali po mogucnosti u nekom studiju koji ima finiju opremu od mozda nekog deka vezanog za racunar.

Pedja 27-02-2005 11:39 PM

Re: Kako da remasterizujem album

Quote:

Originally Posted by cipela
kada kupim neki *.mp3 CD pa ga vracam u oblik originalnih albuma, najcesce raspakujem (vratim u *.wav) pomocu WinAmp *.dll plugina koji se zove : Nullsoft Disk Writer. Taj plugin imas kao pratecu poslugu WinAmp 5.01 u Preferences -> Output.

Kad tako "vratis" iz mp3 u WAV format, taj WAV ti je istog kvaliteta kao i taj mp3...znaci lose i nikad ne mozes imati onaj kvalitet kao sa originalnog diska.
JEDNOM KOMPRESOVANO U MP3 - ZAUVEK IZGUBLJEN KVALITET

lesha 27-02-2005 11:44 PM

zato sluzi APE format (monkey's audio) - kompresija bez gubitka kvaliteta
http://www.monkeysaudio.com/

Pedja 27-02-2005 11:55 PM

Quote:

Originally Posted by lesha
kompresija bez gubitka kvaliteta

Malo sam skeptican po tom pitanju :?
Kad jednom izgnjavis svez hleb, da li mozes posle da ga vratis u predhodno stanje tj. da bude ponovo mekan i lep?
:wink:

kVu 28-02-2005 12:02 AM

Ma daaajte... najprostije i najefikasnije resenje je igranje sa eq-om... skresi sve ispod 100hz i iznad 12-15khz (vidi sta je najbolje) a za ostalo experimentisi...

puRe 28-02-2005 12:02 AM

Quote:

Originally Posted by Pedja
Quote:

Kad jednom izgnjavis svez hleb, da li mozes posle da ga vratis u predhodno stanje tj. da bude ponovo mekan i lep?

ali nije to toliko "guzvanje"....svi ti "lossless" formati u najboljem slucaju kompresuju da fajl bude pola originala...

lesha 28-02-2005 12:08 AM

Quote:

Originally Posted by Pedja
Quote:

lossless bi trebalo da znaci "bez gubitka" :wink:
uostalom, probaj sam..

All times are GMT +1. The time now is 02:38 AM.