![]() |
Vokal i Reverb
Svi se slazemo da su softwerski reverbi daleko od hardwerskih, svima je to jasno zato i koristimo masovno impulse da bi to bar malo mirisalo na hardwer, medjutim ne znam da li ne uspevate kao ja, da vokalu date sirinu bez one staromodne jeke. Vokal mi uvek stoji izvan matrice i smeta mi to. Slusao sam Robbie Williamsa koji se dere na sav glas, ali to uopste ne smeta, naprotiv, bas prija!! Pa dobro, koji to impuls da stavim u Sir da bi meni tako slicno zvucalo?? Glas mi se tek dopadne kad skroz utone u reverb, ali to nije to...Probao sam sve reverbe i Princeton, ali mi je sve to tanko i neuverljivo! :?
|
KOMPRESIJA KOMPRESIJA iiiiiiiii......a da KOMPRESIJA ......
Stvar koja pomaze da se glas slozi sa miksom je kvalitetna kompresija na glasu ....to i siri glas...pazljivo podesavanje pridileja na reverbu ....blagi room.., ponekad i dupli ili trodupli vokali.... Voxeng analog flux .....pa onda kompresija cele matrice pa onda pazljivo pozicioniranje instrumenata da se napravi mesto za glas .....pa onda dodavanje post reverba .....kao na Lex 960 ili TC M6000 ...pa cemo onda da pricamo ...... Pocni tako sto ce ti jedine stvari u sredini mixa biti ......noga dobos bas i glas....sve ostalo bacaj gde bilo ....svuda po miksu ....eksperimentisi....pa mi reci da li ti je glas bolje seo u miks.... Potrudi se da ti u aranzmanu bude nesto ispod glasa ....noga bas ....levo i desno od glasa ....svi instrumenti.....nesto iznad glasa....suske ...... izvezi miks ....iskomprimuj .....ako dobijes preko 50 %onog sto hoces ...vodis na veceru .... :wink: Pozdrav |
Re: Vokal i Reverb
Quote:
Nije sprava tek da se nalazi u rack-u... Kao i uvek, ostavljam mogucnost da gresim, ali ja tako chujem... |
upravo tako idekius ;)
|
Quote:
Saveti su ti prakticni, a to jako cenim. Veceru ti garantujem!! :D p.s. sinoc sam bio sa Ganetom Pecikozom i on prica kako su neke stvari za Beoviziju provucene kroz Uad!! Ja se odmah setio tebe. Moram kupiti tu karticu! I jos jedno pitanje - uvek sam tepih stavljao u sredinu...gde sad da ga stavim...na kraj sobe?? Deky@ Hvala ti mnogo Deky na sugestiji i naravno da si u pravu!! Impulsi, iako predstavljaju samo isecke, gde je inicijalni signal izbrisan, iako gube odredjeni postotak kvaliteta, svakako su kvalitetniji od loseg hardwera i to je vec vise puta postovano. Medjutim, ja i nisam mislio na los hardwer! |
Da ovo ide na zid :)
|
jebiga, kad ljudi pitaju za reverb a ja in recen kompresor i eq, blido me gledaju. ;)
bilo je tega ode i na forumu. ;) evo jedan primjer, a bilo ih je i prije, samo me ni voja trazit: http://www.rumski.com/forum/viewtopic.php?t=2684 :roll: |
U zaru borbe sa vokalima nisam primetio da se o tome govori! Medjutim ima i drugih stvari koje mene interesuju, a jedna od njih je RASPORED kojim se stavljaju zacini na vokal. Postoji li formula koja mora da se ispostuje? Prvo EQ, pa... Sta ide pre, kompresor pa reverb ili obrnuto?
|
Re: Vokal i Reverb
Quote:
imao sam prilike da poredim PCM91 i Waves IR1 (sa istim presetom) - razlika je bila krajnje minijaturna (uglavnom se svodila na to da je PCM imao vise u visokim frekvencijama)...zakljucak je da se pored pluginova ne isplati uzimati nista slabije od PCM91... NAPOMENA: ovo je krajnje subjektivno s obzirom da sam testirao sa hallovima koje najvise i koristim u svojoj muzici....u problem plateova i roomova necu da ulazim posto nije ista situacija... |
Ajde jedno pojedno ... pad ili povuci nazad sa reverbom.....to znaci da je ako koristis waves rverb ....odnos 30 -70 dry u odnosu na reverb ...ili uzmi stereo ekvilajzer pa podesi malo razlicito parametre....pa ces videti kako ce se rascistiti sredina ( ovo je jaaakooo supa fora....deffinitivno mi dugujete veceru ...)
A ovo ostalo .....ajde podogovoru ....ne leti pred rudu .....uradite ovo sto sam vam rekao....experimentisite....pa se javite da mi kazete kakvi su rezultati .... Prvo uradite jedno ....samo da bi dobili dobru kompresiju treba bar dva meseca da se upoznate sa nekoliko vrsta kompresora ...pa tek onda reverbi Zato ako postavljate ovakva pitanja....mislim na ove koji ovo ne znaju .....davati fore i trikove vredi samo onda ako ljudi se stvarno trude i rade mnogo .....moj prvi post .....onaj gore..... je dovoljan za bar dve nedelj zestokog rada ...ako ne i mesec dana ........i to pricam .....o bar cetir sata dnevno .......ko proba videce .... Pozdrav |
All times are GMT +1. The time now is 02:51 PM. |