![]() |
Vokal mi je Enigma
Stalno muku mucim sa spoznajom oko vokala...slu?am i slu?am, al nikako da ?ujem...Kako dobiti onaj "standardni" vokal...nije ni ?isto, a nije ni previ?e reverb....da li to je to mo?da reverb, ali vrlo kratki...pa on samo malo produ?i glas.....vjerujem da postoji neka formula za to(pre:?, Time:?, itd.)...pa bi bio zahvalan, ako mi to malo objasnite...
|
Re: Vokal mi je Enigma
pusti sad reverb! treba krenut od pocetka - reverb je najmanji problem.
prvo vokal treba dobro snimit, a onda na red dolazu kompresor i eq a tek na trecemu mistu dolazi jeka. :roll: |
Sandro, kako (po tebi) preko TLA 5051 usnimiti pjevacicu koja je tipicna "midlerka"?! Djevojka je operska pjevacica, tako da kad pjeva popularnu muziku uvijek ode u neki nezgodni srednji stim!
|
da...al pustimo sad kompresiju i eqovanje...kad je meni odjek enigma.
|
He,he,he!!!Odradi vokal u nekom WC-u ili Kupatilu. :lol: :wink:
Sala mala,ali mozda i upali. |
.... :( :x pa zar se nikome ne da il ?ta? a znam da znate....radi se o gluvoj sobi....shure SM58-ici(mre?ica) pop-vokal, rock-muzika(npr.)...softverski kompresor....znam da je to po ?elji....al ima ona standardna postavka (koja se naj?e??e koristi) i koja mene zanima...
|
File....nije to ni izbliza tako lako.....prvo snimak i soba.....posto verovatno radis close miking....probaj da preko SIR dodas impuls zive sobe....ili nekog studija .....ali ne vst ...NEGO IMPULS....neka recimo fina 7 x 7 m da ne zvoni mnogo.....i kad dobijes prirodni glas...probaj da stavis u neki HALL.... ali mislim ( nemoj da se uvredis ...posto umem da budem direktan a to je zato sto nisam bas lud za kucanjem ) da tek treba da dodjes do tog problema.......Probaj prvo neki osrednji kond. kao npr AKG C3000 pa ga malo napanji naprimer u Sonalksis kompu...sredi (ako je rock ) na Waves rencomp6 i ubaci u gorenavedeni room .....pa nam onda prenesi utiske....
Pozdrav |
uuuufffff....i skini mrezicu ...preko dinamickog....samo ti jos ona treba ....
Pozdrav |
Ne znam jel postoji pravilo, usnimavajuci vokale ,da preskocim kompresor i eq, nikada se nisam odredjivao na reverb po nekom sistemu, vise sam gledao da mi legne u mix i na to sam se i koncentrisao. Sto kaze Sandro najbitnije je da ga usnimis idealno i onda se mozes igrati kako god zelis.
Ovo "igrati" znaci da nema pravila, zavisi od zanra muzike, od kompletnog mixa i od tvoje subjektivnosti. E da i to odradi sa kondenzatorskim mikrofonom jer ti ovako nikada nece ispasti zeljeno |
ok....hvala....dobro...vjerujem vam :-) ali kak mo?e bit bolje bez mre?ice, nego sa....kad bez "udara" P,B,itd.
|
All times are GMT +1. The time now is 11:56 PM. |