![]() |
Zmijsko Gnezdo - Kablovi
Ima li neko prakticnih saveta kako se ti kablovi iz racunara i opreme drze u nekom redu, jer ovi kod mene stvarno lice na zmijsko gnezdo! A drugo, koliko stvarno na zvuk uticu neodgovarajuci kablovi i kakve bi trebalo koristiti?? Ajte junaci!
|
Sto je oprema skuplja i kvalitetnija, vise se primete razlike u kablovima. Ovo sam naucio kod hi-fi komponenti. Postovao sam ranije sta imam, i zato znam koliko kabl moze da igra ulogu. Inace, dolazio sam u kontakt sa kablovima koji kostaju 12000$ metar.
Za studio/DAW.... ima jedna fora motanja kablova koju sam pokupio od momaka sto rade tehnicku podrsku za mnoge live nastupe. Pored toga, video sam da koriste posebne "cicak trake" koje su u obliku davilice za pse sa prstenom, i time se gomila kablova uspesno i uredno sazima u jedan jedini, debeli snop. |
Da,ja kada sam isao u Sky Music,Mitros Music i jos neke radnje sa kablovima totalno su se zbunili kada sam im rekao da mi treba extra kvalitetan studijski kabl za povezivanje sintisajzera i muzicke kartice.
Na moje zaprepascenje ,svi su odgovorili da nemaju takav kabl i uputili me na druga mesta !? Na kraju sam uzeo privremenu varijantu ClickTronic-ove kablove (24k Gold plated,99,99% oxygen free copper) 2 x 1.5m oko 17 Eura.I druga varijanta koju sam nasao je u tom rangu ... Da li je to dovoljno kvalitetno ,a ako nije,koje kablove preporucujete i gde mogu da se nabave? Kakvi su Hosa ili jos bolje (s obzirom na cenu) Monster kablovi? |
da ti kazem iskreno, slab sam na tom polju. Po prilicno znam o high end hi-fi kablovima i opremi, generalno, jer sam uz nju rastao, a sad, u DAW okruzenju, i generalno tonskom studiju, mislim da kablovi nikako ne igraju ulogu u toj meri kao kod hi-fija... mozda gresim, ali naj kablove nisam vidjao ni u jednom studiju, dok su oni gotovo redovni setup hi-fi komponenti.
|
Quote:
|
Mislim da kablovi igraju veliku ulogu bez obzira da li je to Hi-Fi okruzenje ili tonski studio.......namena im je ista.....da sto kvalitetnije prenesu signal :wink:
Kod nas je uvek bio problem nabaviti kvalitetne kablove :? Takodje znam coveka koji ima Hi-Fi setup sa kablovima vrednim 40.000 dolara :shock: |
Quote:
Dakle napravljena kombinacija od 1,5m Klotz TP-414 i cetiri balansirana Neutrika NP3C dodje oko 19EUR! Gitarski kabl koji ja koristim za zive svirke (Klotz T.M.Stevens Funk Master TM-045C) od 4,5m kosta 30EUR... Jedino ako si pogrijesio u kucanju |
@Mogli
ako se obratis u Artistu za "PC to Host" niko te nece gledati cudno... Sto se tice kablaze, naravno da je bitna! Naravno ne treba ici u nebuloze kao sto zaljubljenici u Hi-Fi znaju pretjerivati (sorry Ru)! Ono sto se mni pokazalo kao OK varijanta za sve konekcije u studiju je Klotz-ov MC-5000 balansirani, duplo sirmovani kabl (oko 2,6 EUR/m) + Neutrik konektori (u prosjeku 4EUR)! A sto se haosa oko racunara tice, vrlo lako se rijesava namjenskim cicak trakama (u BG ih mozete naci u onoj stranoj knjizari na pocetku Knez Mihailove - stade mi mozak kako se zove, al mislim da je IPC)! U krajnjem slucaju kupite onu vrtlarsku zicu (oblozenu plastikom) za vezivanje; odvojite pola sata i lijepo smotajte vase kablove i uvezite ih... |
Ja sam za svoj surround u kuci samo na kablove dao 200 eura.Naravno svi su goldplated.Za scart kablove sto povezuje DVD sa TV-om necu ni da govorim.Naravno da znam i gorih freakova sto idu bas u krajnost.Samo mislim da to nisu nebuloze.Covjek koji ima dobru stereo i surround opremu isto tako ne moze a da stedi i na kablovima.Kada kupis pojachalo od 2.000,3.000 eura moras malo da das i na kablove.
|
Pa neko nepisano pravilo za Hi-Fi kaze da bi kablovi trebali nositi bar 10% ukupne vrijednosti! I to mi ima logike!
E sad u studiju... mislim da to bas nece piti vode! |
All times are GMT +1. The time now is 01:33 PM. |