![]() |
DEFRAGMENTIRANJE HD-a
Imam jedan problem koji mi se javlja u zadnje vrijeme. Naime ne mogu nikako da defragmentiram diskove.
Disk C: se defragmentira do kraja ali javi report da nije mogo sve file-ove da zavrsi, negdje oko 10-file(oko 20mb). Drugi disk (particije D: i E:) dodju do 28% i tu se blokira, te bi tako osto satima da ga ne resetujem. C:80gb free space24% D:40gb free space60% E:40gb free space38% Cini mi se da je prije instaliranja silnih VST i Pluginova jos i moglo nekako ali se vise ne sjecam. Sta mislite sta bi moglo biti? Postoji li rjesenje za ovaj problem ili da guram ovako dok moze? :oops: |
Zaboravio sam jos reci da je u pitanju WINXP i NTFS file sistem!
|
Probaj naci neki namenski program za defragmentaciju posto oni imaju bolje algoritme za defragment particija
recimo : raxco perfect disk server 6.0 |
Ili Partition Magic 8
|
Partition Magic sluzi za particionisanje, i nemoze raditi defragmentaciju diskova!
Bumbar, bice da imas logickih gresaka na particijama...idi na properties svake particije, pa zatim na scandisk (tools, Check now), ukljuci opciju da ti oporavi "error"-e (zatim ce ti najvjerovatnije traziti restart)! Ili probaj sa Norton Disk Doktorom! |
Evo probo sam, nema error-a. Ustvari uspio sam defragmentirat drugi disk(sve izbriso pa jovo na novo) sad je drugi disk u redu ali mi prvi na kojem je OS i dosta stvari javlja reportda neke file-ove ne moze defragmentirat, evo npr:
..../data /Microsoft/dr watson/drwsn32.log ........................../dr watson/user.dmp /program files/CDXTRACT/cdxtract.exe program files//Winamp3/metadata.ndx ................................../metadata. u6.ndb My pictures/thumbs.db onda nekoliko od......aplication data/ACD Systems/image/image.ddf /WINDOWS/debug/user mode/userenv.log itd,itd,itd,itd..........sve oko nekoliko mb. Mozda nije tako strasno ali ja odmah kontam da je nesto neispravno. Da li da ostavim ovako(po principu NAHRANI KEROVE I NISTA NE DIRAJ) ili da nesto probam cackat. Aaaaaaaa sta mislite? :roll: |
Quote:
|
Koristim ga svakodnevno...tebe zbunjuje windows defragmenter, koji je upravo onaj isti windows defragmenter koji koristis i bez PM , i samo se poziva iz istog! Bice da si pomjesao formatiranje za defragom...ili ja pak koristim neki drugi PM8!
U sustini, ukoliko ti defragmenter ipak defragmentira barem 90% diska, ne treba nista da diras...! Pokreni disk surface scan (ovo ce prilicno potrajati) ukoliko zaista zelis provjeriti ispravnost svog HDD! |
Quote:
Po tome sto kazes "fragmentirati za Linux" u Partition magic, rekao bih da si ti to pomesao malo sa formatiranjem za Linux u tom programu. |
He,he,he,he :banghead:
Cevap se izgleda malko prepeko! Ko sto kaze jedan moj poznanik ,koji ne zna za razliku arterija i vena, "moj Bumbaru sve je on sebi arterijske vene presjeko,ha,ha,ha! Dobar fol, ipak disk se opet okrece (epur si mouve) :beer: |
Poslusacu ipak divinera i pokusacu da duboko skanujem HD! Mozda mi i
prikaze kakav error, a ako ne uspijem onda cu se pravit kaaaaaao da se nista nije deeeeeesiloooooo, te cu disat duboko i nastavit sa radom. Do sljedeceg Hmmmmmmmmm, pozdrav od Debelog Bumbara! |
Quote:
|
?to se ti?e SCANDISK-a kojeg je spomenuo Diviner, sumnjam da ?e to pomo?i u ovom problemu! Jer, da je u pitanju neophodnost scandiska, sam defragmenter bi ti javio da prije defragmentacije mora? izvr?iti SCANDSK, koji ?e popraviti neke logi?ke erore na HDD... i sl. A ?im ti program ne predla?e SCANDSK, onda ni nije problem do toga (u ovom slu?aju)!
Evo mog iskustva, mo?da ?e pomo?i (trebalo bi). Kada vr?im defragmentaciju, na koncu mi se pojavi izvje?taj da jedan odredjeni broj fajlova nije mogao biti defragmentiran. Recimo neka je to 30 fajlova (to je samo primjer). Nakon ?itanja izvje?taja, ponovno pokrenem defragmentaciju i onda izvje?taj glasi da npr. 15 fajlova nije moglo biti defragmentirano. Ponovno pokrenem defragmentaciju i iz tre?i put (eventualno ?etvrti) svi fajlovi budu defragmentirani. Dakle, ponovi defragmentaciju nekoliko puta zaredom, svaki put ?e se umanjivati broj fajlova koji nisu mogli biti defragmentirani, dok na koncu sve ne bude defragmentirano. Pozdrav. 8) |
Ok, Shady probacu taj fol da ga zeznem pa cu vidjet'. Mozda si u pravu.
Skanir'o sam HD i nije nas'o nikakav error. Vjerovatno zbog "originalnih" software-a i VST-ova,kojih imam tonu,malko se prepadne pa mu (PC-u) treba objasnit' da to nije nista strasno i da se na te uljeze treba jednostavno naviknut'! Pozdrav od Debelog Bumbara! :wave: |
Javi ?ta si uradio.
|
Evo pocinjem,pa cu javit' sta se desava! :shock:
|
PROBLEM RIJESEN!
Ovaj proces cu nazvati po Shady-ju, tako da ce se zvati SHADYRANJE. Odlican fol, nakon treceg defragmentiranja izbacio mi je report da su svi file-ovi DEFRAGMENTIRANI! Sve je OK! Svaka cast Shady, vrlo jednostavan ali ucinkovit metod. Hvala i do sljedeceg Hmmmmmmmmmm! :P |
|
All times are GMT +1. The time now is 12:45 AM. |