![]() |
Par PitAnjA
e da..ovako.koristim cubase vst 32 5.01 i zanima me sljede?e
1.zanima me pojam "sidechain"-koristim wawes diamond 4.0 i na nekoliko efekata(kompresori...itd)vidim ovu funkciju: 2.subgrupe u cubase-u su stereo a ne vidim mono kanale.recimo-htio bih nogu (s battery-a u mono-u)i mono bas baciti u subgrupu i kompresirati zajedno? po?to su sve subgrupe stereo to me zbunjuje. unaprijed hvala...p.s ako mo?e da se malo vi?e o tome napi?e ako je mogu?e s primjerom u cubase-u... |
sidechain ti je kad.... uf, to ti ja neznan strucno objasnit... ma to ti je onaj efekat sto cujes na radiju, kad spikerov glas automatski stisava muzicku podlogu. to si cuo milijun puti?!
tako, mozes namistit da ti jedan intrument stisava drugi. recimo, namistis da ti se pad stisa svaki put kad udre hat, ili da ti se bas stisa u momentu kad udre kick i sl... mono kanale slobodno zbici u grupu. ako ti je balans na kanalima u sredini, bez obzira sto su grupe 'stereo' zvuk ce ti bit 'mono' ;) |
hvala sandrob! zna?i to je to-to mi je dobra stvar,samo se treba nau?it to kontroliorat kako spada-vjerojatno mogu namjestit koliko ho?u da mi se smanji bas kad udari noga-...fora stvar.samo mo?e? li mi nma?i link s wawesovim efektima s ?istim primjerom kako se to izvodi tako da puno ne bauljam? a ?to se ti?e subgrupa ,onako kako si napisao sam iradio samo ?to bi ipak bilo bolje da imamo i mono kanale...
|
ja ti te wavese ne koristin, ali ako su ti instalirani, treba bi imat i manual. u njemu ti (valjda) sve pise?!
kolicinu i prag kompresije, brzinu reagiranja i otpustanja ti nije problem namistit. sve je isto kao kod standardnog kompresora, smo sto sve to 'pokrece' zvuk koji dovodis preko sidechane-a. a mozda bi moga prec na nuendo ili sx?! tamo mos kreirat mono grupe, sx kanale, buseve... |
ma jebe? te manuale-od njih me boli glava( iako su crack...
?to se ti?e sx-a.volio bih pre?i na njega,samo ?to imam origigi vst 32 a upgrade je 3000kn pa sad i ne znam ba?...malo skup sport a dosta toga ima za u?iti.jednom sigurno ho?u,ali ne jo?! |
imam i ja original VST, dobio ga uz EMU-a :) ali ga nisam instalirao. E znas opet ispada da nije dobra kombinacija kupovati original soft. nekako kasnije ti uleti da nemas love a ne da ti se prelaziti na **** zbog velikih troskova na kupljenom originalu
|
Quote:
|
nisam ga instalirao pa ne znam, mislim da je VST verzija
|
Quote:
|
original cubase vst 5.1 verzija j eu pitanju, i imas mogcnost na steinbergu na nadogradnju za 199$ na Cubase SL 2.0 umaesto za 499$
|
i onda kupis original sx, pa da bi koristi hypersonic moras instalirat h2o :?
|
Quote:
|
Quote:
Quote:
|
Meni je sampletank bas truba. Tanak i proziran. Malo jaci od Reason-ovog paketa.
|
Quote:
|
Da, i to je moguce. Mozda bi bolje zvucalo sa nekim jacim efektima!
|
cesto 'losiji i tanji' sampleovi (u pop produkciji) znaju odlicno zazvucat.
sve ovisi od aranzmanu i drugim instrumentima. cisti 'jin-jang'. ;) |
Ovo moze da kaze samo neko ko je jako iskusan. :wink: To je bas tako. Primetio sam da nekad suvise dobri zvukovi znaju da iritiraju. :shock:
|
Quote:
|
mislin da ti to nema veze sa sequnceron, nego s pluginon.
to neki od wavesovih kompresora imaju a ima i jedan iz db audioware paketa. |
Aha... A da li jedan takav Plug In kontroli?e sve kanale (trake) u sekvenceru, ili ga mora? insertovati u svakoj traci (kanalu) posebice? Mislim... kako taj plugin zna koji ?e instrument sti?ati a koji poja?ati... SandRob, ako nadje? vremena napi?i ne?to vi?e o ovome, jer me to jako zanima.
(postoji li neki takav plugin koji nije prevelik, tako da bi se mogao poslati na email?) Pozdrav. |
dva plugina rade u sprezi i inseritraju se u kanal kojega se stisava i u kanal koga se stisava. ja san za sideshain prije koristio pulsarove pluginove i kod njih je stvar vrlo jednostavna. dovedes u njega oba zvuka, ukjucis sidechain funkciju i to radi bez greske, vrlo je pregledno.
u zadnje vrime za sidechain koristin db-d dynamic processor. on je u dx formatu i mozes 6 takvih sidechain kombinacija koristit po sx/nuendo/sonar... projektu. ode ti je objasnjeno kako se koristi, pretpostavjan da se na isti nacin koristu i wavesovi ;) |
Sandrob,
na ?alost, ja ne razumijem engleski. Mo?e? li, kad nadje? vremena, u nekoliko re?enica objasniti sam postupak i povezivanje... Eto, samo one najosnovnije i nezaobilazne pojedinosti. (mislim da bi o ovome trebalo ?ak otvoriti ?ak poseban topic, jer ?ini mi se jako bitnim). Ina?e, mam tonu Wavesovih plaginova, ako mi mo?e? re? ta?no ?ta od njih trebam ubaciti na pedalu, ?ta na nogu itd. Onda ?u sam da ?a?kam i provjeravam kako se plaginovi pona?aju. |
pa bas smo o tome nedavno govorili, potrazi po forumu
|
Quote:
|
u biti je stvar vrlo jednostavna.
recimo, hoces ucinit ducking - da spikerov glas stisava muzicku podlogu: 1. snimi na prvi mono kanal neki govor, insertiraj db-d i namisti mu send na A. 2. u stereo kanal stavi neku instrumentalnu podlogu, insertiraj drugi db-d, namisti mu recv na A i podesi parametre kompresora po zelji (oni sugeriraju ratio: 3:1, threshold: -30dB, gain: 0db). e, sad ti ova dva konpresora radu u sprezi, tako da onaj na glasu salje signal u onega na matrici i stisava je u umjeru 3:1, svaki put kad nivo glasa predje -30db (znaci, cilo vrime dok spiker govori). ovako mozes sparit 6 parova kompresora, samo sto za slijedecu konbinaciju neces koristit slovo A, nego B, C, D, E i F - sasvin dovoljno :wink: |
Quote:
|
Sandrob, hvala, super je obja?njeno. :da:
(pogledaj PM) |
Quote:
uglavnom VAI-jev odgovor je najpoucniji |
Hvala svima!
Evo ja sam otvorio novi topic o Sidechainu, pa pomozite skromno. :wink: |
All times are GMT +1. The time now is 03:07 PM. |