![]() |
Fade novotarija
Nedavno sam u knjizi ?Akustika i tehnike snimanja? procitao da bi crosfade trebalo raditi na sledeci nacin: sempl koji ?odlazi? u fadeout smanjivati uporedo sa pomeranjem njegove panorame ka desnom kanalu, a onaj drugi, novi, koji dolazi iz fadeout-a (levog kanala) pomerati ka centru linearno sa pojacavanjem zvuka.
Naravno da je to samo jedno u okeanu pravila od kojih je svako generalno u zavisnosti od potrebe. Medjutim, ono sto mi nije jasno, a sto nisam pomenuo je naznaka savetodavca da bi pre nego sto ga posaljemo u fade out i odradimo panorame, semplu trebalo suziti stereo sliku!?! Da li neko zna sta to znaci? |
sabrati u mono?
|
Quote:
|
Quote:
|
Koja je to knjiga?
|
Ma to je neko skroz poznato stivo koje je objavljeno osamdesetih godina, ako se ne varam. Ime knjige je "Akustika i tonsko snimanje". Pisala su je tri autora, a jedan od njih je Ivan Fece, to je ono sto sam zapamtio. Inace podeljena je u nekoliko delova i u svakom se maksimalno strucno, a za one koji ne poznaju fiziku najbolje, na momente, i neprijemcivo, objasnjava sustina frekvencija, akustike, prostora u kojem se snima. Na kraju knjige je deo posvecen snimanju svih instrumenata posebno: gudaca, klavira, bubnjeva...
I jos nesto... Juce kupih knjigu Sound Forge 6 Power, tek onako, da se nadje. U njoj je pomenuta funkcija na jednom od pluginova, cini mi se Wave hamer ili tako nesto o Stereo wideringu. Meni to zvuci kao alat za promenu sirine stereo opsega, ma sta to znacilo... |
Da to se obicno koristi na pojedinacnim instrumentima ako zelis da prosirirs ili suzis iz nekog razloga stereo sliku.
|
Ovo mi zvuci ko totalna gluparija! Kakvo mrtvo paniranje!?
|
Quote:
|
Da, to bi bio mono kada bi se metoda primenila na dva ISTA instrumenta, odnosno dve iste boje.
Ali, ako je rec o razlicitim instrumentima, a cini mi se da je Igor to hteo da kaze, onda se ne dobija bas MONO efekat. Zar ne? |
Ljudi, prvo probajte, pa onda recite da je glupost. Ja sam eksperimentisao (naravno da je rec o dva razlicita sempla) i shvatio da to i nije tako losa varijanta. Probajte pa kritikujte sa argumentom.
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
mozes ali nikada onako kao da isprobas
|
Quote:
Svejedno, ne pravi toliku razliku... |
Quote:
dobro to je individualna stvar ali nikada ne mozes nesto zamisliti onako kako je to fizicki predstavljeno, mozes ako si genije ili ludak a tanka je tu granica. |
Quote:
|
Ma moze to da se "zamisli" , ali ovde uopste nije rec o MONO efektu.
Znaci dva razlicita zvuka su u pitanju, i to nikako ne stvara MONO. Da je ista boja tona, i da se primeni ova, pa ipak glupa fora, dobio bi se MONO. A ovako ne. |
Quote:
|
Quote:
....ili ako si Tesla? :?: On je imao taj dar da konstrukcije sa papira pusti u rad,u glavi i primeti eventualne nedostatke bez empirijskog pokusaja. 8) |
Quote:
U svakom slucaju.... bar udarate glavama vrlo uskladeno! :wink: |
ne brinem se ja za sebe ipak je to Bosanska glava ali za pureta ne garantujem :)
|
Ma ne brini... ja mislim da su sve muske glave tvrde. Bit ce mu dobro.
|
Sve mu?ke glave tvrde?!? :roll: Kako koja, kako koja! :mrgreen:
|
Quote:
|
Re: Fade novotarija
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 10:37 AM. |