Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Izrada BUBNJA!!! Od temelja do krova! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=9502)

Zid 26-08-2004 11:19 AM

Izrada BUBNJA!!! Od temelja do krova!

Posto smatram da je bubanj 70% pjesme a nigdje nisam naletio da se prica o njemu detaljno,volio bih cuti kako VI to izradjujete bubanj i sta koristite od alatki.NPR:mnogi od nas nisu bubnjari i nepoznaju tehnike bubnja,znaju samo kako bi on trebao da zvuci...itd.Dajte svoje iskustvo u vezi ovog instrumenta,mozda se sta i nauci.

STUDIOTON 26-08-2004 01:06 PM

dobar aranzerista i kompozitor nije nista drugo nego dobar poznavalac instrumenata,tehnike sviranja svakog instrumenta ., sto se tice bubnja potrebno je da odes kod drugara i detaljno prostudiras njegov nacin sviranja sto ti moze i sam ispricati , gde koji udarac treba da ide ,sta sa cim itd.. velika vecina koja se ozbiljno bavi ovim poslom veoma dobro poznaje nacine sviranja bubnja sto se ne moze objasniti slovima , dzaba truda svim odgovorima kada ti ne mogu pomoci onoliko koliko moze pravi perkusionista i bubnjar , poslusaj moj savet ..

* Jedno je raditi sve svoje i bubanj od nule a drugo je koristiti loop-ove bubnjeva sto radi 99% danasnjih aranzerista zahvaljujuci ovoliko dobro razvijenoj audio tehnologiji!

Eon 26-08-2004 01:47 PM

Mozda bas i nije odgovor na tvoje pitanje ali ja u techno muzici puno koristim udaraljke raznih tipova. Znam da nije analogna stvar ali se moze puno kombinovati u smislu dva ista udarca u isto vreme na razlicitim freq i dobijaju se potpuno novi zvukovi.

Ne slazem se da je bubanj 70% pesme, mozda u nekim zanrovima kao sto je upravo techno gde je 95% ritam, ali imas mnogo pesama gde su bubnjevi apsolutna izmaglica citavog projekta.

Ja bubnjeve konkretno samo aranziram i retko kada koristim gotove loopove, ustvari nisam ih duuugo koristio. Vise uzivam aranzirati sam svoj ritam od pojedinacnih semplova i kasnije sve to uklapati, kompresovati, eq-ovati, efektirati itd.

fipke 27-08-2004 02:16 AM

dobri samplovi > prstici po klavijuturi (obe ruke) > kvantizacija > nasnimavanje zivih chinela (kontra, ride krash) > mix i to je otprilike to

sto se tice procenata: aj recimo da je bubanj 40% pesme. negde vise negde manje, ali u preseku ja bi reko tako negde.

kVu 27-08-2004 02:32 AM

Bubanj i bass su one stvari koje "pokrecu" pesmu, treba da vozi kroz celu stvar i da na kraju krajeva odredi i zanr. Uzasno je tesko odraditi dobar bubanj ukoliko nisi poznavaoc tehnike sviranja. Ah da, kvantizaciju NIKADA ne koristim i iskreno, ne preporucujem je. Oseti se ta "matematicka" tacnost i smeta, ako ne na prvi pogled, onda kasnije sigurno...

Spikin 'baut det, mislim da nijedan intrument ne moze da se dobro izaranzira ukoliko se ne poznaje tehnika sviranja. Nesto se moze i nauciti slusajuci druge stvari, ali je potpuno druga prica kada razgovaras sa pravim sviracem. Razgovor sa njim od 5 minuta znaci isto koliko i 100 preslusanih stvari... :)

Vai 27-08-2004 06:03 AM

Sve zavisi za koji stil muzike ti trebaju bubnjevi jer su onda tehnike veoma razlicite, kao i nacin sviranja, cak i uloga raznih delova bubnjeva se menja.

Nadji nekog lika koji ima bubnjeve i barata dobro razlicitm stilovima. Pocni od jednostavnog i klasicnog rock ritma, ono (nemojte da mi zamerate posto ne znam kako se kazu neki delovi bubnjeva na nasem, pa cu da mesam engleski i srpski :wink: ) bas bubanj+dobos+hi-hat, osnovni ritam. Posle osnovni ritam sa prelazima (tomovima) i crush. Kad dobro shvatis kako "funkcionise" rock ritam na bubnjevima (koji je po meni najlaksi i dobar za pocetak) kreni na neke malo komplikovanije stvari, tipa funk (gde hi-hat igra vaznu ulogu, dobos svira dosta kontra ritmova, bas bubanj cesto upada na kontru itd.). Sa ovim bi vec mogao bez tezih problema da pravis svoje ritmove ali ako bi hteo da se bacis na nesto bas tesko, kreni na juzno americke ritmove, tipa bossa nova (moze biti jednostavna ali i veoma komplikovana), brazilska batukada, salsa (dooosta komplikovano sa mnogo udaraljki) i na kraju, naravno najteze, jazz bubnjevi:lol: po meni ubedljivo najtezi (sto se tehnike i feeling-a tice), ali kad dodjes do jazz bubnjeva bices vec doktor za ostale ritmove :wink:

Poz.

Zid 27-08-2004 06:51 AM

Do sad sam se oslanjao na MIDI fajlove,isjecem djelove(bubnja)koji mi se svidjaju i onda ih farbam semplovima kroz Batery,ali cesto to zavrsi neuspjehom.Sto se tice ritma,znam da ga raspisem i ukucam preko klavijature,a onda olovkom malo dotjeram,ali problem dolazi kada treba ukucati prelaze.Tad neznam sta sa cim ide,sta svira zajedno sta odvojeno,tu mi nedostaje tehnike,Da li recimo postoje neke sheme raznih prelaza,NPR kao kad otvoris recimo DRUM EDITOR u Cubase i vidis ih kako su lijepo poredane komponente.Ne bi bilo lose da se neko od bubnjara sjeti to napraviti,da to baci na papir i kaze cijenu. :lol:

perapera 27-08-2004 10:07 AM

Bilo je neke sitne price na slicnu temu pre izvesnog vremena... Mozda ti mogu pomoci tablature za bubnjeve koje mozes naci, recimo, na http://www.mxtabs.net/drumtabs.php. Imas i dosta tutoriala na tu temu, npr. na http://www.musicianforums.com/forums...isplay.php?f=9. A ako zelis da konvertujes tablature u regularan midi ritam, za to ti moze posluziti TabTrax, http://www.2112design.com/.

Prijavi ako se nesto budes igrao sa ovim, vrlo me interesuju rezultati. :wink:

Shady 19-09-2004 02:00 AM

Ja bubanj radim zadnji. Prije toga nabacujem druge instrumente, i tek kad otprilike postignem pribli?no zadovoljavaju?i zvuk sa instrumentima koje sam ubacio, tek onda dodam bubanj.

(Ili drugim rije?ima, kad mutira? bubanj na nekom projektu, mo?e? bolje vidjeti sliku... Bolje vidi? gdje su pojedina mjesta (deonice) na nekom instrumentu suvi?ne, koji dio pjesme je ?upalj, itd.)

Probaj tako. Kad ima? dobar zvuk bez bubnja, onda sam bubanj mnogo lak?e uradi? da valja.

SandRob 19-09-2004 02:10 AM

Quote:

Originally Posted by Shady
Ja bubanj radim zadnji. Prije toga nabacujem druge instrumente, i tek kad otprilike postignem pribli?no zadovoljavaju?i zvuk sa instrumentima koje sam ubacio, tek onda dodam bubanj.

(Ili drugim rije?ima, kad mutira? bubanj na nekom projektu, mo?e? bolje vidjeti sliku... Bolje vidi? gdje su pojedina mjesta (deonice) na nekom instrumentu suvi?ne, koji dio pjesme je ?upalj, itd.)

Probaj tako. Kad ima? dobar zvuk bez bubnja, onda sam bubanj mnogo lak?e uradi? da valja.

a ja radin obrnuto. prvo bubanj, pa bas, paaaa :roll:

STUDIOTON 19-09-2004 07:25 AM

i ja .. prvo bubanj pa sve ostalo .. :roll:

Eon 19-09-2004 09:16 AM

Sa obzirom da je bubanj i uopste ritam noseci deo pesme uglavnom i ja ga radim prvog ali i mislim da je tako regularnije

idvi 19-09-2004 11:17 AM

a ja radin obrnuto. prvo bubanj, pa bas, paaaa :roll:[/quote]

Da to?no probao sam sve kombinacije ali mora se i?i prvo bubanj pa bas
?to i po nekoj logici slijedi.Ima? bolji uvid u sliku..bar ja.

nixylive 26-09-2004 02:40 PM

Kad smo vec kod bubnjeva i razlicite upotrebe u raznim pravcima muzike, primecuje se dosta kod Jarre-a, Vangelisa, Tangerine dream da oni ne koriste jako izrazene bubnjeve, vec samo da vode ritam, a negde se jedva i cuju. Sad, mozda je malo glupo pitanje, ali d ali za ovo postoji neki izraz, neka posebna tehnika ili je to sve stvar upotrebe bubnjeva.

puRe 26-09-2004 03:13 PM

Quote:

Originally Posted by nixylive
Kad smo vec kod bubnjeva i razlicite upotrebe u raznim pravcima muzike, primecuje se dosta kod Jarre-a, Vangelisa, Tangerine dream da oni ne koriste jako izrazene bubnjeve, vec samo da vode ritam, a negde se jedva i cuju. Sad, mozda je malo glupo pitanje, ali d ali za ovo postoji neki izraz, neka posebna tehnika ili je to sve stvar upotrebe bubnjeva.

To ti je stvar mixa...

kVu 26-09-2004 05:42 PM

nixy.. naravno da ce ritam samo da se "provlaci" kroz stvar, jer je naglasak dat na druge instrumente... Kao kad bi kod roka smanjio bubanj i bass a pojacao neki hammond npr. Zamisli kako bi to bezveze zvucalo... Stvar mixa, ko sto rece Purenjak. :)

Shot 26-09-2004 06:40 PM

Bubanj je bog i batina cijele stvari. Ako miks bubnja nije dobar, nece nista drugo dobro zvucati.

Sad cu ja na brzinu ono sto ja radim.
Noga - ozvucim sa dva mikrofona - jedan unutra kod unutarnje opne (ali ne ispred pedale!), uglavnom Sennheiser 421, drugi izvan (ali ne na samoj rupi nego sa strane, 2 cm od vanjske opne), ja imam AKG D12
Snare - dva mikrofona (SM57) - jedan gore, drugi dole
Hihat (fus) - kondenzatorski mikrofon, okomit na gornju cinelu, trazim poziciju po sluhu (ako se stavi sa strane onda hvata ipuhivanje zraka kod zatvaranja fusa, a ja to ne volim - to je dobro za rock sound)
Tomovi - na svaki tom po jedan mikrofon (prolazi SM57 ili SM58 al ima boljih)
Overhead - Dva identicna mikrofona (matched pair) - super su recimo AKG 451 ili Rode NT5. Bitno je da se ustimaju tako da su dovoljno visoko i da kad se raspaniraju lijevo-desno snare zvuci u sredini. Malo zeznuto za namjestit.

Za cijelu proceduru, da se sve postavi i ustima treba dobrih dva sata posla. Sve sto se slaze na brzinu ne ispada dobro.

U miksu se okrece faza mikrofona koji je ispod snare-a. Ja volim na unutarnju nogu staviti nekakav sub-harmonizer koji dodaje ekstra niske frekvencije. Volim ga namjestit da zvuci kao elektronski kick i to onda blendam s vanjskim mikrofonom koji dodaje onu finocu pravog bubnja.
Sve mikrofone na nozi i snare-u pustam kroz gate i poprilicnu kompresiju.
Znam potrosit i po par sati samo na miks bubnja. To kad legne, sve ide super dalje!

:)

File 16-01-2005 11:51 PM

evo mene isto...nakon 100 godina....imam naravno i novog iskustva(ovaj put u praksi)...ovo sa kickom ti je zanimljivo(2 majka)...ali uspio sam dobiti dobar kick i sa jednim (i to polutrash) mikrofonom, ali 2 mjese?nim prckanjem po filterima, gateovima i kompresijama...sasvim solidan sound....jedino je bubnjar bio dosta lo?, tako da ni jedan kompresor ne mo?e izjedna?iti udarce(mo?e glasno?u, ali ne i sami zvuk)...pa sam razmi?ljao da nau?im raditi sa trigerima (bar na kicku...jer on ne bi trebao imati neku dinamiku, kao sto to ima snare)...Sad mene zanima: dal postoji neki softverski triger (kao plug in za cubase...ono stavim sempl i on se "triga" sa onim sto bubnjar udari)...ako postoji...gdje?.......Btw...mikrofon za takav triger bi mogao biti i neki najjeftiniji jelda?......Imao sam i problema sa tim sto mi je na kicku probijao (javljao se i) snare i hi-hat..pa ?ak i sa jakim gateom(ne prejakim, da ne odre?e sound kicka do kraja)...tako da je to ispalo ko u nekim valovima...
....ma mislim da previ?e o?ekujem od lo?e opreme...
jedino ?to sam koristio 57 ice za snare i tomove...ovo ostalo (zajedno sa overheadima) su bili lo?iji ?urci (jeftini)....
Kad ima? bolju opremu, lak?e je radit...ali i sa lo?om se mo?e? nekako izvu? ako zna?...al ti treba puno vremena....

Damir 17-01-2005 01:56 PM

Imam jedan VST plug-in zove se Ekitriger ili tako nesto (nisam trenutno kod kuce) skinut je sa neta i potpuno je besplatan. Istina nisam ga koristio za snimanje ali sam ga malo isprobavao i cini se da moze lepo da se podesi. U slucaju da ne mozes da ga nadjes na netu javi se pa cu da ti posaljem.

Damir 17-01-2005 11:34 PM

Ustvari zove se Ekittrigger

http://www.midiplugins.com/

Zid 19-01-2005 08:37 AM

Pozdrav!!!
Jos uvijek lutam kad je bubanj u pitanju.Pravac muzike koju radim i koju rado slusam je na fazon Georgieva,Vasica,Dragojevica..znaci neki pop fazon.Sto se tice postavke bubnja kad je panorama u pitanju,to sam rijesio na taj nacin sto ucitam Battery-jev originalan kit na kojem su panorame elemenata vec uradjene i onda stavljam svoje semplove koji mi odgovaraju preko njih.Ono sto mene interesuje je,kako isproducirati bubanj.Znaci gdje stavljati kompresiju,na citav set bubnja ili na pojedine elemente.Najteze mi je dobiti bas nogu da je po mom ukusu i da valja,da je topla i ne napadna ali da ipak razvaljuje kad udari.Neznam jesi li slusao bubanj Vlade Georgieva,to je ono cemu ja tezim.Znam da je nemoguce dobiti identican bubanj Vladinom,ali bar priblizno i bio bih zadovoljan....Kako i sta koristiti kada je ambijent u pitanju,isto pitanje kao i za kompresiju,Dali ga treba staviti na cijeli kit ili ga dodavati po FX-u na svaki element posebno?Jos uvijek lutam i experimentisem pa bih bio sretan kad bi neko sa ovog foruma objasnio kako se dolazi do takvog bubnja.

Eon 19-01-2005 09:45 AM

Reci cu ti samo da znas da presete gotove koje koristis retko kada mozes ugurati u svoj fazon, jer manje vise uvek se desi da nesto ne odgovara a ti to krenes traziti na nekom drugom zvuku a u stvari je kick ili hihat. Te panove i ostale fazone mozes sam odraditi u pocetku proizvoljno a kasnije u skladu sa dugim instrumentima i opstom stereo slikom. Preseti su dati vise da se demonstrira sila battery-ja ili bilo cega drugog ali gubi se kreativnost.

Zid 19-01-2005 10:28 AM

Ok Eone,to ustvari i nije neki problem.Svaki muzicar zna kako izgleda bubanj i zna gdje koji element stoji i normalno da ce ga tako postaviti,ali me ovo drugo interesuje.Imas li tu kakav pametan savjet? Pop je u pitanju! KOMPRESIJA I AMBIJENT?

Eon 19-01-2005 10:40 AM

Tesko da ti mogu pomoci :cry:

Znam kakav bubanj trebas ali nemam pojma kako ga dobiti ili usnimiti jos manje. Mislim da ce ti za izradu takvog bubnja trebati neki Sub kako bi mogao iznivelisati i niske frekvencije jer koliko se secam zvuka ima ga i na nekih 30hz.
Nadji neki sempl koji ce te inspirisati na taj zvuk, obradi ga(eq i komp gde je potrebno) i dodaj mu malo reverba, ali malo i dobices dubinu.

Zid 19-01-2005 12:56 PM

Ok znam da nije tvoj stil muzike al si rad da pomognes,hvala ti.Valjda ce naletiti neki pop pa da mi objasni,a ja cu i dalje experimentisati pa mozda i ubodem.

Eon 19-01-2005 01:50 PM

Ljudi rade svasta sakickovima, stavljaju na njih snare pa tick pa ne znam ni ja samo da ga ofrabaju. Probaj sa nekim ostrim snareom mozda tu dobijes na ostrini.

kVu 19-01-2005 11:43 PM

teska posla. ja bih ti savetovao da se mnogo ne zamlacujes sa kickom jer za tako dobar punch i dubinu na bubnju je obicno kriv vrhunski outboard...

a i ako radis pop, onda tezi ka realnom bubnju a ne "napucanom" kao kod VG.. Kod Gibonni-ja to zvuci maestralno, kao i ceo album doduse. :)

lm, igraj se malo sa kompresijom. na kanal koji hoces dodajes pa onda na celu grupu bubnja, ali vrlo malo peglas. mozes da probas i maxbass od waves.. ja imam subbass plugin u logicu koji ume nekad da pomogne

poz

cipela 20-01-2005 08:27 PM

Zid, jesil' se snasao?

Zid 14-03-2005 11:20 AM

Ako neko ima bar slican set bubnjeva,bio bih mu zahvalan.. :wink:
Umorio sam se vise trazeci, i od pokusaja da ga napravim od svojih semplova. :taz:

email> nuendo@fakat.ba

Hvala unaprijed!!! :da:

Zid 14-03-2005 12:13 PM

Evo i primjera..

http://www.fakat.ba/mail/index.php

statusband 15-03-2005 04:13 AM

Ja prvo odsviram bubanj,pa sve ostalo.Sviram,kao i vecina nas,bubanj po dirkama,ali kao sto rece neko gore,najbolje je da imas ortaka bubnjara koji ce malo da ti pojasni neke stvari.Ja se druzim sa cetiri vrsna bubnjara koji me poducavaju da odsviram po dirkama to sto oni sviraju uzivo.Najbolje je da naucis da sviras bubanj u Real-time dobro,da bi sto manje kvantizovao,i nikako nemoj da crtas bubanj!!!!Nauci da ga sviras. :roll:

perpetuum 20-03-2005 12:27 PM

[quote="Shot"]Bubanj je bog i batina cijele stvari. Ako miks bubnja nije dobar, nece nista drugo dobro zvucati.

Noga - ozvucim sa dva mikrofona - jedan unutra kod unutarnje opne (ali ne ispred pedale!), uglavnom Sennheiser 421, drugi izvan (ali ne na samoj rupi nego sa strane, 2 cm od vanjske opne), ja imam AKG D12

A sta je sa fazom mikrofona(2) na kick-u?

diviner 20-03-2005 04:43 PM

Quote:

Originally Posted by Shot
Bubanj je bog i batina cijele stvari. Ako miks bubnja nije dobar, nece nista drugo dobro zvucati.

Snare - dva mikrofona (SM57) - jedan gore, drugi dole
Hihat (fus) - kondenzatorski mikrofon, okomit na gornju cinelu, trazim poziciju po sluhu (ako se stavi sa strane onda hvata ipuhivanje zraka kod zatvaranja fusa, a ja to ne volim - to je dobro za rock sound)
Tomovi - na svaki tom po jedan mikrofon (prolazi SM57 ili SM58 al ima boljih)
Overhead - Dva identicna mikrofona (matched pair) - super su recimo AKG 451 ili Rode NT5. Bitno je da se ustimaju tako da su dovoljno visoko i da kad se raspaniraju lijevo-desno snare zvuci u sredini. Malo zeznuto za namjestit.

Za cijelu proceduru, da se sve postavi i ustima treba dobrih dva sata posla. Sve sto se slaze na brzinu ne ispada dobro.

U miksu se okrece faza mikrofona koji je ispod snare-a. Ja volim na unutarnju nogu staviti nekakav sub-harmonizer koji dodaje ekstra niske frekvencije. Volim ga namjestit da zvuci kao elektronski kick i to onda blendam s vanjskim mikrofonom koji dodaje onu finocu pravog bubnja.
Sve mikrofone na nozi i snare-u pustam kroz gate i poprilicnu kompresiju.
Znam potrosit i po par sati samo na miks bubnja. To kad legne, sve ide super dalje!

:)

Odlican vodic !

dandi 10-07-2005 06:36 PM

Re: Izrada BUBNJA!!! Od temelja do krova!

Quote:

Originally Posted by File
evo mene isto...nakon 100 godina....imam naravno i novog iskustva(ovaj put u praksi)...ovo sa kickom ti je zanimljivo(2 majka)...ali uspio sam dobiti dobar kick i sa jednim (i to polutrash) mikrofonom, ali 2 mjese?nim prckanjem po filterima, gateovima i kompresijama...sasvim solidan sound....jedino je bubnjar bio dosta lo?, tako da ni jedan kompresor ne mo?e izjedna?iti udarce(mo?e glasno?u, ali ne i sami zvuk)...pa sam razmi?ljao da nau?im raditi sa trigerima (bar na kicku...jer on ne bi trebao imati neku dinamiku, kao sto to ima snare)...Sad mene zanima: dal postoji neki softverski triger (kao plug in za cubase...ono stavim sempl i on se "triga" sa onim sto bubnjar udari)...ako postoji...gdje?.......Btw...mikrofon za takav triger bi mogao biti i neki najjeftiniji jelda?......Imao sam i problema sa tim sto mi je na kicku probijao (javljao se i) snare i hi-hat..pa ?ak i sa jakim gateom(ne prejakim, da ne odre?e sound kicka do kraja)...tako da je to ispalo ko u nekim valovima...
....ma mislim da previ?e o?ekujem od lo?e opreme...
jedino ?to sam koristio 57 ice za snare i tomove...ovo ostalo (zajedno sa overheadima) su bili lo?iji ?urci (jeftini)....
Kad ima? bolju opremu, lak?e je radit...ali i sa lo?om se mo?e? nekako izvu? ako zna?...al ti treba puno vremena....

www.drumagog.com

All times are GMT +1. The time now is 05:43 AM.