Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   STAKLO? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=9498)

Mogli 25-08-2004 06:36 PM

STAKLO?

Sta kazu knjige, koliki treba da bude prozor koji deli reziju i gluvu sobu?
Znam da bi debljina stakla trebala da bude 10mm i da ih treba da bude tri komada u prozoru, s tim sto srednje staklo ide koso izmedju prednjeg i zadnjeg. Ima li neko tih iskustava?

fipke 25-08-2004 11:11 PM

Ono sto znam jeste da:
- treba da imas vise od jednog stakla (najcesce tri, mada i dva prolazi)
- treba da imaju razlicite debljine (npr 10mm i 8mm) zbog razlicite sopstvene rezonance
- nikako ne smeju biti paralelno postavljena, znaci jedno spoljno mora biti obavezno nagnuto (zbog efekta stojecih talasa)

Mogli 26-08-2004 12:19 AM

Staklo je neobicno vazno. Uzaludan je kompletan trud oko izolacije sobe, ako tu prolazi zvuk. Medjutim cuo sam jos jedno interesantno resenje i to od amatera, sto znaci da se od svakog moze nesto nauciti. Naime, u ovom slucaju se uopste ne pravi prozor za vizualnu komunikaciju nego taj posao odradjuje obicna web kamera i jedan crno beli monitor smesten u gluvoj sobi gde pevac posmatra snimatelja ili obrnuto! Normalno komp je u reziji.

fipke 27-08-2004 02:20 AM

O da, kamere su zastupljene u dosta ozbiljnih studija... cak i ranije, kad nije bilo tih "web" kamerica... U svakom slucaju olaksavaju stvar, mada ja licno nisam ljubitelj takvih rezija :roll: osecam izvesno otudjenje izmedju sebe i izvodjaca...

Mogli 27-08-2004 10:11 AM

Slozio bi se sa tobom. Nista lepse od full contact-a! Pogotovo ako snimas zenski vokal...

Shot 27-08-2004 03:49 PM

Nije zapravo kompliciran posao napravit to staklo, ali treba bit precizan. Minimum dva stakla, ne smiju biti paralelna...to sve znamo. Tri stakla najbolje rijesenje. Ustvari kad bi bila tri iso stakla to bi bilo naj naj. Ali treba paziti na konstrukciju oko stakla da ne pusta nista.

Evo ti par linkova:
http://www.customaudiodesigns.co.uk/...es/windows.htm
http://www.saecollege.de/reference_m...es/Windows.htm

Mogli 27-08-2004 04:16 PM

Svaka ti cast na ovome! To mi je bas trebalo sad kada pravim taj prozor!

SandRob 27-08-2004 06:30 PM

:? jebiga, sad kad ja recen da je ovo ovo je vladimir rackovic lipo objasni u svojoj knjigi, koju si ti nekomu pokloni, ti ces popizdit ;)

alen 28-08-2004 03:48 AM

Mogli,provozaj se do mene u Maglic da vidis kako je lokalni stolar
izveo jedan od najlepsih i najfunkcionalnijih prozora.Dva nesavisna
prozora sa staklina u debljine 8mm u obliku slova V.Nema potrebe za tri stakla.Nepostoji decibelaza koja ce proci kroz ovo okno.

Mogli 28-08-2004 05:01 AM

Quote:

Originally Posted by SandRob
:? jebiga, sad kad ja recen da je ovo ovo je vladimir rackovic lipo objasni u svojoj knjigi, koju si ti nekomu pokloni, ti ces popizdit ;)

Necu, stari moj druze! Bas sam to i citao i zapamtio nesto, ( bas tamo je i pricao o tri stakla), ali me svakako interesuju nove ideje, nova resenja!

Mogli 28-08-2004 05:03 AM

Quote:

Originally Posted by alen
Mogli,provozaj se do mene u Maglic da vidis kako je lokalni stolar
izveo jedan od najlepsih i najfunkcionalnijih prozora.Dva nesavisna
prozora sa staklina u debljine 8mm u obliku slova V.Nema potrebe za tri stakla.Nepostoji decibelaza koja ce proci kroz ovo okno.

Koliko su ti debela stakla?

SandRob 28-08-2004 07:43 AM

sto deblja stakla to bolje.

recimo, kad bi nasa jedno od 20 a drugo od 18 mm to bi bilo odlicno. i nastoj da 'prozor' bude sto manji.

alen 28-08-2004 12:59 PM

Radi se o potpuno dva odvojena prozora,odnosno
dva odvojena okvira izmedju kojih je onaj tvrdi
presovani sundjer.Svaki nosi po jedno staklo od kojih
je jedno 8mm a drugo 10mm i postavljena su u V oblik.
Okviri prozora kao i dodatne estetske lajsne su od
kuvane bukve.Ceo prozor je montazno-demontazni.
Iako su dva nezavisna prozora,to je totalno neprimetljivo
a deluje kao jedan poprilicno komplikovan.Jos moram da dodam
da stvarno je jedan od najlepsih detalja u studiju.Uskoro
ce sve biti gotovo pa cu negde okaciti konacne fotke.

alen 28-08-2004 01:00 PM

Mogli posalji mi na pm mail pa cu ti poslati netke fotkice

Pedja 29-08-2004 12:32 AM

Kada sam davao nacrte i instrukcije majstorima koji su radili zid i prozor gluve sobe u mom radiju dao sam im da stave tkz. "vakum" staklo i to mu onda dodje kao da ima 4 stakla (po dva u paru). Postavljena su u V kako kaze alen :wink:

Mogli 29-08-2004 04:17 AM

Takva dva stakla i ja imam, ali mislim da izmedju njih stavim i jedno ukoso od 10mm, a ona dva da stoje paralelno. Znaci imao bih 5 stakala. Valjda se nece nista cuti?!

Shot 29-08-2004 06:54 PM

Quote:

Originally Posted by Pedja
...dao sam im da stave tkz. "vakum" staklo i to mu onda dodje kao da ima 4 stakla (po dva u paru)...

E pa to su ta ISO stakla koja sam gore spomenuo. Kako god ih zvali lokalni proizvodjaci. Jedno "staklo" je zapravo aluminijska konstrukcija koja drzi dva stakla izmedju kojih je vakuum. Time se dobiva puno veca izolacija, zbog tog vakuma. Dobro je to sto proizvodjac ISO stakala daje tehnicku specifikaciju koliko db buke staklo izolira. Onda je lako zbrajati te vrijednosti kada se slazu dva stakla, i pod uvjetom da su oko stakla izolacije napravljene precizno, stvar ce dobro funkcionirati.

Treba znat da nije toliko stvar u vrsti stakla, vec o njegovom polozaju, broju stakala i najvaznije - kako staklo drzi uz zid... koliko tamo izolira!

SandRob 29-08-2004 08:46 PM

jeste vi sigurni da je izmedju stakala 'nista', odnosno vakuum?! zar se nebi stakla skrivila i pukla?

ja u studiju iman takva stakla... ali bas da je unutra vakuum... hm :?

Pedja 29-08-2004 09:31 PM

Quote:

jeste vi sigurni da je izmedju stakala 'nista', odnosno vakuum?! zar se nebi stakla skrivila i pukla?

ja u studiju iman takva stakla... ali bas da je unutra vakuum... hm :?

Samo ih tako zovu...."vakum" :roll: Da je pravi vakum izmedju stakala ne verujem da bi izdrzala tu silu :wink:

SandRob 29-08-2004 09:49 PM

osin tega, da je vakuum nebi uopce prinosile zvuk. bila bi izolacija 100% i bilo bi dovoljno samo jedno takvo staklo.

zmaj 29-08-2004 11:33 PM

Ma to ti je obican vazdusni zid koji je izolator,kako zvucni tako i toplotni...ali daleko od toga da je vakum.Vazduh je sam po sebi izolator i uglavnom se mnogo stvari zasniva na tome...

Mogli 30-08-2004 03:10 AM

Quote:

Originally Posted by alen
Radi se o potpuno dva odvojena prozora,odnosno
dva odvojena okvira izmedju kojih je onaj tvrdi
presovani sundjer.Svaki nosi po jedno staklo od kojih
je jedno 8mm a drugo 10mm i postavljena su u V oblik.
Okviri prozora kao i dodatne estetske lajsne su od
kuvane bukve.Ceo prozor je montazno-demontazni.
Iako su dva nezavisna prozora,to je totalno neprimetljivo
a deluje kao jedan poprilicno komplikovan.Jos moram da dodam
da stvarno je jedan od najlepsih detalja u studiju.Uskoro
ce sve biti gotovo pa cu negde okaciti konacne fotke.

Stvarno izgleda profi! Kako si resio osvetljenje? Trebalo bi biti nekako diskretno.

SandRob 30-08-2004 05:45 AM

Quote:

Originally Posted by zmaj
Ma to ti je obican vazdusni zid koji je izolator,kako zvucni tako i toplotni...ali daleko od toga da je vakum.Vazduh je sam po sebi izolator i uglavnom se mnogo stvari zasniva na tome...

zrak i je najbolji izolator u prirodi.

alen 01-09-2004 01:57 PM

Uradjeno je takozvano difuzno osvetljenje.U gluvoj sobi su
na cetiri ugla po 2 svetiljke sa halogenim 'fancy' sijalicama
Svetlost je usmerena ka plafonu tako da je cela soba
osvetljenje rasipanjem svetlosti od plafona i veoma je
prijatno.Nema direktne svetlosti koja iritira a sve se jasno vidi.
Za potrebe pevaca koristice se i jedna podnostojeca lampa za
osvetljivanje texta-partitura.

Shot 02-09-2004 03:15 AM

Quote:

osin tega, da je vakuum nebi uopce prinosile zvuk. bila bi izolacija 100% i bilo bi dovoljno samo jedno takvo staklo.

Ma nije pravi vakuum ali je nizak tlak i punjeno je dusicnom smjesom koja je rijetka.

Mogli 18-09-2004 05:46 PM

Quote:

Meni se cini da je Rackovic u knjizi objasnio kako dva stakla, prednje i zadnje stoje horizontalno, a izmedju njih stoji srednje staklo u kosom polozaju. Gledam slike drugih studija i svuda vidim da je prednje ili zadnje staklo u kosom polozaju? Sta je ispravno resenje u stvari?

Pedja 18-09-2004 10:45 PM

Prednje ili zadnje staklo treba da bude u kosom polozaju zbog odbijanja zvuka

Mogli 19-09-2004 03:56 AM

Da li je tu u pitanju odbijanje zvuka izmedju ta dva stakla? Ako je to, onda prednje i zadnje mogu stojai pravo, a izmedju njih moze biti trece koje stoji koso. Ali sta se desava sa zvukom koji ide ispred? Pevac peva i zvuk se odbija o staklo. Isti slucaj i u reziji.

SandRob 19-09-2004 08:25 AM

Quote:

Originally Posted by Mogli
Da li je tu u pitanju odbijanje zvuka izmedju ta dva stakla? Ako je to, onda prednje i zadnje mogu stojai pravo, a izmedju njih moze biti trece koje stoji koso. Ali sta se desava sa zvukom koji ide ispred? Pevac peva i zvuk se odbija o staklo. Isti slucaj i u reziji.

sve ovisi o 'konfiguraciji terena'. ako su zvucnici nakoseni prema dole, onda valjda staklo moze bit i ravno, jer se zvuk odbijen od zida nece vracat okomito na staklo, pa nema onog stojnog vala.
a u gluhoj komori, ako zidovi nisu paralelni (tako se obicno radi) onda valjda isto moze bit okomito staklo. :?

Pedja 19-09-2004 12:51 PM

Quote:

Ali sta se desava sa zvukom koji ide ispred? Pevac peva i zvuk se odbija o staklo. Isti slucaj i u reziji.

Zbog toga, kao sto sam rekao, staklo mora stojati zakoseno......znaci nije u pitanju odbijanje zvuka izmedju ta dva stakla nego odbijanje zvuka od staklo u gluvoj sobi i u reziji :wink:

diviner 19-09-2004 03:28 PM

Quote:

Najveci deo zvuka prenosi okno, i konstrukcija koja drzi prozor, tako da i je u pitanju 100% vakum (sto nije nemoguce, ali bi takva stakla bila basnoslovno skupa...obicno se samo razrijedi vazduh) zvuka ce sa druge strane opet biti !

Mogli 19-09-2004 04:03 PM

Quote:

Quote:

Meni se cini da je Rackovic u knjizi objasnio kako dva stakla, prednje i zadnje stoje horizontalno, a izmedju njih stoji srednje staklo u kosom polozaju. Gledam slike drugih studija i svuda vidim da je prednje ili zadnje staklo u kosom polozaju? Sta je ispravno resenje u stvari?

Sandro, sta kaze Rackovic? Ajde pogledaj, ja sam knjigu poklonio, a sa da bi mi trebala. Jbg, nisam znao da cu preci u stakloresce! :cry:

Pedja 19-09-2004 07:49 PM

E da.....sto kaze Diviner, najveci deo zvuka i vibracija prenosi okvir pa na to treba obratiti najvise paznje. Trebalo bi da budu dva nezavisna okvira koji nemaju dodirnih tacaka......najbolje ih je ucvrstiti purpenom :wink:

All times are GMT +1. The time now is 02:45 AM.