Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Opet taj mastering... (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=9074)

dacko 21-05-2004 09:17 AM

Opet taj mastering...

... neko je ovde pricao da je slao snimke na mastering u Italiju, cini mi se, i da su mu posle toga stvari zvucale svetski. Ok. ali, sada mi stvarno nije jasno u cemu je fora..

Da li ti ljudi toliko vise znaju od "obicnih" ljudi?
Da li su ti kompresori, ekvilajzeri, harmonik eksajteri, reverbi, toliko bolji da sa ovima koje mi koristimo ne mozemo to da uradimo?
Sta... Imaju neke bolje zvucnike za koje mi ne znamo?!
Prostorija je bas toliko bitno drugacija?!
Kablovi su bolji od nasih?!
...sve u svemu... sta to toliko tamo moze biti bolje a da mi ne znamo? :)

Jel ima neko da je radio mastering za neki izdat materijal pa zna nesto o ovome?

Eon 21-05-2004 11:48 AM

da,da,da,da,da,da,da,da,da,.....na sve da i jos ovo...IMAJU VISE ISKUSTVA :!: :!: :!:

Starter* 21-05-2004 02:08 PM

nb

:D :D :D

Shot 21-05-2004 07:32 PM

na sve je odgovor DA!

Mastering je BOG!

kVu 21-05-2004 10:12 PM

na sve ti je odgovor DA !

SandRob 21-05-2004 10:20 PM

mastering audio (knjiga boba ketza) ima 320 stranica ;)

Ad Fines 21-05-2004 11:02 PM

Rijec je o skupom hardweru i jos skupljem znanju i iskustvu!!!! :wink:

puRe 21-05-2004 11:04 PM

Quote:

Originally Posted by SandRob
mastering audio (knjiga boba ketza) ima 320 stranica ;)

i odlicna je!

ANTISHA 22-05-2004 10:32 AM

Re: Opet taj mastering...

Quote:

Originally Posted by dacko
... neko je ovde pricao da je slao snimke na mastering u Italiju, cini mi se, i da su mu posle toga stvari zvucale svetski. Ok. ali, sada mi stvarno nije jasno u cemu je fora..

Da li ti ljudi toliko vise znaju od "obicnih" ljudi?
Da li su ti kompresori, ekvilajzeri, harmonik eksajteri, reverbi, toliko bolji da sa ovima koje mi koristimo ne mozemo to da uradimo?
Sta... Imaju neke bolje zvucnike za koje mi ne znamo?!
Prostorija je bas toliko bitno drugacija?!
Kablovi su bolji od nasih?!
...sve u svemu... sta to toliko tamo moze biti bolje a da mi ne znamo? :)

Jel ima neko da je radio mastering za neki izdat materijal pa zna nesto o ovome?

Ja sam taj koji je slao. Odgovori su ti ve? ponu?eni prije mene.
?itaj malo Boba Katza ali ?isto informativno, jer nemoj mislit da ?e netko prodat svoj ?ivot, znanje iskustvo za 30-40 eura, kako bi mi to ?itali u ti?ini svoje sobe prije spavanja i sve nau?ili (mislim da sam ve? negdje ovo reako, al j****ga!, ponavljam se i starim- usput). To je samo u globalu generalizacija nekih ?injenica. Da se razumimo: ne podcjenjivam, sigurno je Bob ma?ak.
Kad sam vido kakvo ?kolovanje treba za to pro? (4-5 godina elektroakustike), i da mnogi iza toga nisu ba? ostali zdrave glave + iskustvo + tehnika........uh!

AVaX 22-05-2004 02:17 PM

Kako da i mi obicni smrtnici dodjemo do te knjige?!
:oops:

fipke 23-05-2004 04:44 PM

ahh...mastering.....to je vec umetnost za sebe! :wink:

dacko 24-05-2004 08:53 AM

Stvarno jel ima neka elektronska verzija knjige? PDF ili nesto?

SandRob 24-05-2004 11:11 AM

ima. samo ja neznan di. vrti se je link neko vrime po forumu.

btw: knjigu se isplati kupit :)

puRe 24-05-2004 11:29 AM

Quote:

Stvarno jel ima neka elektronska verzija knjige? PDF ili nesto?

pa bio je link na forumu sto godina...

dacko 24-05-2004 12:58 PM

Slazem se da se knjigu isplati kupiti, ali u YU, tesko da se ista isplati, a posebno kupiti...
OK. Ja sam noviji clan foruma, pa ne znam da je pre bilo.. Probacu sa search-om.

dr.Ru 25-05-2004 11:53 AM

rekao bih isto: mnogo iskustva, skupog hardware-a i rada sa poznatim umetnicima. Da ne zaboravimo: ponekad nije dovoljno uraditi soft tehnike masteringa nakon A/D konverzije. Bitan je i edit analognog signala pre A/D, a to nam pruza dobar i skup hardware (... i master studio u Italiji :D )
Master studiji gotovo uvek stavljaju klauzulu u ugovor gde se druga strana obavezuje da pokaze serijske brojeve softvera kojim je track uradjen.... inace nista od mastera :!:

SumAnuT 25-05-2004 09:19 PM

nevezano za mastering ... danas su nas vodili na rts ... i smorio sam se ko drvo ... lik nam pokazuje jednu mixetu za muzej ... i jednu digitalnu ... i kazhe da na ovoj staroj analognoj ... kada ocesh njenim ekvilajzerom da dignesh neki opseg za 2dB chujesh savrsheno dobro shta si uradio ....

a na ovoj digitalnoj novijoj ... koja nije ni toliko skupa kao ova naravno ... ni kada dignesh neki opseg za 6 db nisi siguran tj. ne chujesh da se ishta desilo ... kako li je tek sa softverom :cry:

puRe 25-05-2004 09:25 PM

Quote:

Originally Posted by bra
a na ovoj digitalnoj novijoj ... koja nije ni toliko skupa kao ova naravno ... ni kada dignesh neki opseg za 6 db nisi siguran tj. ne chujesh da se ishta desilo ... kako li je tek sa softverom :cry:

ko god da je to rekao je potpuno neinformisan...istina je da analogni eqovi zvuce bolje nego digitalni ali se to ne manifestuje bas tako kako je on objasnio...

Shot 26-05-2004 01:37 AM

...sad kad pomalo skrecemo s teme...

Znas da se na analogiji to stvarno cuje! Samo ovisi o kojim EQima se radi. Na NEVEovom EQu se fakat, al majke mi moje, cuje nevjerovatno mala promjena. S obzirom da sam 99% orjentiran na digitalno, naviknut sam da se neki puta treba navrnut EQ da se dobije rezultat. Tamo to nije tako! Stvarno se cuje! Neve ima stvarno radikalne EQe, a SSL pak malo mekse. Al interesantno je stvarno kako je drugacije raditi s njima u odnosu na digitalije.

SumAnuT 26-05-2004 12:47 PM

ma pazite ovo je neka mixeta pravljena u zlatno doba jugoslavije za rts ... ima na sebi ne jedan vec chetiri ekvalizera po kanalu ... i reche nam chova da je iz retko koje mixete izashao bolji zvuk nego iz ove shto oni imaju ...

nije to poenta ... samo sam rekao izmedju redova ... da ako je nasha televizija imala takvu mixetu pre koliko godina ... shta onda italijani imaju za muzichku produkciju danas?

SandRob 26-05-2004 01:11 PM

sad mi pada na pamet kad je riblja corba trebala snimit mrtvu prirodu. zelili su da im ploca zvuci 'svejtski', pa se delgacija na celu sa boron corbon uputila u london malo obac studija.
kad su vidili da je potpuno ista oprema u londonskim i begradskom studiju, skuzili su da ne trebaju ic u london nego da je bolje i jeftinije dovest londonskog producenta u beograd.
tad su angazirali onega celavega bassistu johna mc coya iz ian gillan banda i on in je producira plocu.

eto, nemojte izvlacit neka velika naravoucenja iz ove price. to san isprica samo tako, usput. :wink:

SumAnuT 26-05-2004 11:49 PM

Quote:

Originally Posted by purator
Quote:

Originally Posted by bra

ko god da je to rekao je potpuno neinformisan...istina je da analogni eqovi zvuce bolje nego digitalni ali se to ne manifestuje bas tako kako je on objasnio...

a nama opet rekli da su digitalni bolji od analognih ... pochinjem da se gubim polako u ovome?

''Digitalni filtri se koriste za bla bla bla. Istu svrhu imaju i analogni filtri, medjutim digitalkni filtri mogu postici daleko bolje rezultate.''

:?:

Ra 27-05-2004 02:35 AM

I hate to be the drunk Scottish guy, but I REALLY wish I knew what you guys were talking about. Anyaway - sorry, I'll try not to bother you again!

Lotsalove 'fi Glasgy,

Raagh x

SandRob 27-05-2004 06:48 AM

Quote:

Originally Posted by bra
a nama opet rekli da su digitalni bolji od analognih ... pochinjem da se gubim polako u ovome? :?:

najbolji su oni koje imas i sa kojima znas radit :roll:

ANTISHA 27-05-2004 10:10 AM

Quote:

Quote:

Originally Posted by bra
a nama opet rekli da su digitalni bolji od analognih ... pochinjem da se gubim polako u ovome? :?:

Najbolji su oni za koje misli? da su bolji od onih koji nisu bolji!!!

SumAnuT 27-05-2004 10:27 AM

Quote:

Quote:

Originally Posted by bra

da, izglda sa sve na kraju svodi na to ...

gorjan 27-05-2004 06:58 PM

kao prvo pozdrav domacinu sajta!

Quote:

Master studiji gotovo uvek stavljaju klauzulu u ugovor gde se druga strana obavezuje da pokaze serijske brojeve softvera kojim je track uradjen.... inace nista od mastera
Jel ovo bas ovako?

TOLJAGA 27-05-2004 11:28 PM

:shock: Frrrrka...!

Nadajmo se da nije :?:

gorjan 27-05-2004 11:57 PM

Quote:

Frrrrka...!

Nadajmo se da nije
TOLJO brate, nista se ti ne uznemiravaj.Pa ljudi ovde muljave pasose ,ukrajinke, oruzje, secer, a nas da zaboli broj nesrecnog softwarea?Ma nema sanse :wink:
I onako sam radio u logic lite-u koji je besplatan, a imali smo takvog bubnjara, ko da je sam sempl uzivo...
A imam i dva svedoka 8)
pa ko bi odolio da ne uradi mastering!

TOLJAGA 28-05-2004 11:41 PM

Quote:

Originally Posted by gorjan
Quote:

Frrrrka...!

Nadajmo se da nije
TOLJO brate, nista se ti ne uznemiravaj.Pa ljudi ovde muljave pasose ,ukrajinke, oruzje, secer, a nas da zaboli broj nesrecnog softwarea?Ma nema sanse :wink:
I onako sam radio u logic lite-u koji je besplatan, a imali smo takvog bubnjara, ko da je sam sempl uzivo...
A imam i dva svedoka 8)
pa ko bi odolio da ne uradi mastering!

:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Pravo zbori?! - Mudro zbori?! :guitar:

:vitez: SAMO ?ERAJ!!!

Eon 29-05-2004 09:19 AM

Za mastering je bitan i oblik i kvalitet prostorije u kojoj se radi, tako da je i to jedan od elemenata kakav ce ti konacan rezultat biti

Shady 13-10-2004 03:35 AM

Malo sam tra?io na Google ime "Bob Ketz", ali od pdf-a njegove knjige "Mastering Audio" (koju je spomenuo Sandrob) ni traga ni glasa. Medjutim, na kompu imam neku knjigu od njega koja se zove "THE SECRET OF MASTERING", pa ako nekom treba postavi?u je na net i da?u vam link za skidanje.

SandRob 13-10-2004 08:30 AM

ma najbolje ti je kupit knjigu, original pa si miran. i ja san je kupi priko neta. :roll:

btw: ja bi ti jos prije priporuci david gibson - the art of mixing 8)

milosjeftic 10-05-2005 01:31 PM

Quote:

?itaj malo Boba Katza ali ?isto informativno, jer nemoj mislit da ?e netko prodat svoj ?ivot, znanje iskustvo za 30-40 eura, kako bi mi to ?itali u ti?ini svoje sobe prije spavanja i sve nau?ili (mislim da sam ve? negdje ovo reako,

?itaj pa?ljivo ?ta pi?e " izmedju redova " . Mo?e? nau?iti jedan dobar deo . Najva?niji .

milosjeftic 10-05-2005 01:39 PM

Quote:

Pre svega ( iskju?ivo ) u znanju . Dobre opreme ima svuda . Dobrih majstora/zanatlija nema svuda . Ima ih malo i nadaleko su ?uveni po svom majstorstvu .

idvi 11-05-2005 07:46 PM

Mislim da je ipak caka u INDIVIDUALNOSTI i ZNANJU jer ipak nismo ?to se ti?e tehnike u zape?ku ali..na?a Balkansko polu Evropejsko UHO ipak ima druk?ije standarde.Jer ne treba se i?i u italiju nego mo?e? u Belgiju,Njema?ku Nizozemsku itd itd i svagdje bi master zvu?ao "svijetski"
Napr. ja kad idem ne?to masterirati(poku?ati) mjesec dana slu?am SAMO svijetsku produkciju i to tako da izbjegavam bilo kakvu doma?u radio stanicu koja vrti na?e prizvode.I ...neki moji kriti?ari najednom primjetiv?e da imam
nekako "svijetski" sound.Ako se sije?ate Slovenskog pjeva?a autora prije ho ho vremena (mislim da je Me?ek ili Ma?ek) njegova "Ljubav preko ?ice" navodno masterirana je u Londonu (valjda i snimana) i bila je primjer vrhunca produkcije.Poslje csam saznao da je to ra?eno u Tivoliju...1??

zvincic 11-05-2005 08:49 PM

svIJEtski zvuk i balkanska gramatika :lol:

nije da se mene puno ti?e ali kad vec spominjemo svIJEtski...

idvi 12-05-2005 07:39 PM

Quote:

Originally Posted by zvincic
svIJEtski zvuk i balkanska gramatika :lol:

nije da se mene puno ti?e ali kad vec spominjemo svIJEtski...

Ispri?avam se na "gramatici" ali ponjelo me po?to smo svi dosta liberalni na ovom izvanredno CIVILIZIRANOM forumu gdje ne gledamo nitko nikome u zube.Jer da se to radi pa ?to bi onda na primjer tvom susjedu po?tovanom
(iskreno)Sandrobu trebalo raditi..!''
Ali to nije tema I JA SEBE u to ubrajam..! :oops: :oops: :oops: :oops:
pozdrav !(mali P)

PS.ispravio sam ono "raditi" usput pogle? kako Sandro pise svoju lokaciju..
kak to nisi primjetil :twisted: :twisted:

zvincic 12-05-2005 07:50 PM

Quote:

Originally Posted by idvi
Ispri?avam se na "gramatici" ali ponjelo me po?to smo svi dosta liberalni na ovom izvanredno CIVILIZIRANOM forumu gdje ne gledamo nitko nikome u zube.Jer da se to radi pa ?to bi onda na primjer tvom susjedu po?tovanom
(iskreno)Sandrobu trebalo raditi..!''
Ali to nije tema I JA SEBE u to ubrajam..! :oops: :oops: :oops: :oops:
pozdrav !(mali P)

PS.ispravio sam ono "raditi" usput pogle? kako Sandro pise svoju lokaciju..
kak to nisi primjetil :twisted: :twisted:

Ne treba Sandra spominjati posto on nema gramaticki neispravne postove. na stranu to sto koristi tradicionalno narjecje ;)

nije mi namjera vrijedjati (daleko od toga), ali malo bode u oci kad vidim ovako srocen post poput tvog i kad se sjetim koliko nepismenih imamo u drzavi, cak i na visokim pozicijama. to nije za smijati se vec za plakati.

ovim ti samo malo skrecem paznju ;)

poradi malo na koristenju kvacica i je/ije kombinacijama i ne dozvoli da te poNJese ponovo ;)

idvi 12-05-2005 07:55 PM

Da nastavim temu.. mislim da ipak je stvar u uvu, normalno da je iskustvo nemjerjlivo u tome ali uvo je presudno.
Sjetio sam se starih Bitlsa mislim da je to bila "Get bek" da su upotrijebili
poklopac od lonca za jedan effekat, sa basom su se igrali itd i cuo sam
puno kolega da smatraju i u dana?nje vreme vrhunskom produkcijom..!
Poslu?ajte ako ju imate.To je ono ?ta sam htio kazati uvo...!

All times are GMT +1. The time now is 03:07 PM.