Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Stereo traka za mastering (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=8352)

idekius 15-11-2003 07:09 AM

Stereo traka za mastering

Nakon remixa, kada snimate stereo traku na kojoj treba da se radi mastering, na koliko db je snimate?

P.S. Znam za opciju export audio, ali je ja ne koristim zbog efekata iz SFP platforme.

kVu 15-11-2003 09:22 AM

Pa otprilik da maximalni peak bude do nekuh -3db...

Eon 15-11-2003 10:52 AM

ja isto masterizujem na -3 pa nekad i -2db zavisi od snage pesme ako je tisa onda malo glasnije ako je obrnuto onda obrnuto(ala sam objasnio) ali skontao si garant

idekius 15-11-2003 11:03 AM

Hmmm... po tome sam ja pretih... ja idem na otprilike -6. Izgleda da je to malo. Do duse posle u masteringu dovedem na -0,02 db

Eon 15-11-2003 11:08 AM

pazi moze i tako...samo sto imas vecu kontrolu slusnosti svega ovako i narnavo veci spektar glasnoce zvukova

idekius 15-11-2003 11:14 AM

Quote:

Originally Posted by Eon
pazi moze i tako...

To me podseti na vic kada rom prodaje sprej protiv muva. Nezadovoljni kupac mu se zali kako sprej ne deluje i onda mu rom objasnjava kako on to nezna da koristi i kaze:
"Prvo u'vatis muvu, drzis je u ruci, maaaalo otvoris shaku i unutra prsnes sprej. Onda ona crkne."
Kupac nezadovoljno kaze: "Pa koj ce mi k. spray kada sam je vec uhvatio. Mogu da je zgnjecim rukom"
A rom ce: " Aaaa, pa moze i tako" :D :D :D

Eon 15-11-2003 06:24 PM

Quote:

Originally Posted by idekius
Quote:

Originally Posted by Eon
pazi moze i tako...

To me podseti na vic kada rom prodaje sprej protiv muva. Nezadovoljni kupac mu se zali kako sprej ne deluje i onda mu rom objasnjava kako on to nezna da koristi i kaze:
"Prvo u'vatis muvu, drzis je u ruci, maaaalo otvoris shaku i unutra prsnes sprej. Onda ona crkne."
Kupac nezadovoljno kaze: "Pa koj ce mi k. spray kada sam je vec uhvatio. Mogu da je zgnjecim rukom"
A rom ce: " Aaaa, pa moze i tako" :D :D :D

:D :D :D :D :D :D :D :D

SandRob 11-12-2003 01:14 PM

Quote:

Originally Posted by Eon
ja isto masterizujem na -3 pa nekad i -2db zavisi od snage pesme ako je tisa onda malo glasnije ako je obrnuto onda obrnuto(ala sam objasnio) ali skontao si garant

:shock: masteriras na -2db ili -3db!?
mislin da si se zabuni? :?

SandRob 11-12-2003 01:20 PM

Quote:

Originally Posted by idekius
Hmmm... po tome sam ja pretih... ja idem na otprilike -6. Izgleda da je to malo. Do duse posle u masteringu dovedem na -0,02 db

-6db je ok. bitno je di postavis tresholde. -3db je cesto premalo, narocito ako stavis eq prvi u nizu.

Eon 11-12-2003 02:56 PM

ooopsss zaista se zbuni...u pravu si Sandro...ali sam zamenio sa ostavljanjem normalizea tj. kada zavrsim sve ostavim -2db

SandRob 11-12-2003 03:29 PM

he, he :roll:
nije ni -0.02db kako sto je reka idekius, ni -2db, nego -0.2db 8)

vidin ja da vi vec naveliko slavite predstojece svece i svetice :drunk: hik ;)

Eon 11-12-2003 03:42 PM

hehe u pravu si OPET :uhoh: samo sto sam bio ubedjen da je -2 pa sam ukljucio stvar i pogledao kad ono zaista -0.2 a moze i -0.3

SandRob 11-12-2003 03:52 PM

moze i 0 :wink:

Eon 11-12-2003 05:19 PM

moze ali zbog radijskih compresora bolje ga je stisati jer se dobija bolje dejstvo compresora na stvar

SandRob 11-12-2003 06:27 PM

jesi siguran da je tako? ja ustvari neznan zasto je tako, ali svejedno masteriziran na -0.2. :roll:
cak san cita negdje po forumima da danas to nema nikakve veze i vidi san da je puno svjetske moderne produkcije masterizirano na 0.

btw: mislin da radijeske kompresore puno vise sjebe rms snaga, koju danas nemilo dizu priko -8db.

Eon 11-12-2003 07:50 PM

pa ovde bar kod nas je tako mislim :roll: jer sam nosio dve svoje stvari koje su "slucajno" bile masterizovane jedna na -0.2 a druga na 0 i bitna je razlika bila u zvuku na radiju...jer kada je na 0 dolazi do prekompresije kicka i bassa i do predodavanja srednjih i visokih i nema odlicnog odnosa zbog koga sam se i trudio pri pravljenju pesme
a mislim da si u pravu naime citao sam u Computer musicu da je pri masterizaciji gain na 0 idealan jer logicno citava pesma dobija na snazi

Kako si mislio za RMS da utice na compresore ja je budzim do -10 pa i manje???

SandRob 11-12-2003 08:09 PM

ma tih 0.2db se uopce ne cuje, rms je bitan. i ja se uglavnon vrtin kolo -10.

Eon 11-12-2003 08:32 PM

culo se na radiju i to vrlo

Inace je zaista zanemarivo 0.2 +/- ali ne znam ja ga ostavim tako pa neka bude

Shot 12-12-2003 12:54 AM

Jaooo! Totalno ste u krivu!!!

Tih -0.2db nema apsolutno nikakve veze sa radijskim kompresorima nego je to zbog zadrzavanja kvalitete na jeftinim kucnim cd-playerima. Naime, nisu svi tajvanci-koreanci i slicni 50$ cd-playeri bas toliko kvalitetni da reproduciraju tocno ono sto je i snimljeno. Problemi su u konverterima koji neke peakove mogu malo pogresno konvertirati iz digitalne u analognu domenu. Sa tih -0.2db do -0.3db osigurava se da losi cd-playeri ne krenu puckati kod najglasnijih pasaza, a ljudsko uho tih 0.2 razlike ne percipira uopce.

eto... sad znate...

SandRob 12-12-2003 08:44 AM

a ja san i reka da se 0.2db ne cuju i da to nema veze s radijon, samo nisan zna zasto se uopce stavljaju -0.2db.
cita san vise razlicitih objasnjenja, a medju njima i ono da to uopce nema smisla, pa vise oko tega nisan ni razbija glavu.
osin tega, moje pisme ce se slusat samo na vrhunskoj opremi, a kamijondzijama i vozacima autobusa ce prodaja bit zabranjena ;)
tzv. "pozitivna diskriminacija" :roll:

Eon 12-12-2003 10:37 AM

hehe sandro bas si digao nos :lol:
ako je tako onda da kazem da se moja muzika pravi za zurke uglavnom tako da koreanci i drugi kosooki mogu samo da osete peakove nista drugo :wink:

ma stavljamo 0 od sada da ne bude zabune :roll:

Eon 12-12-2003 12:44 PM

da definitvno je Shot u pravu evo sve moderne produkcije mislim na techno i trance se upravo rade na 0 tako da moja greska sa priznanjem :oops:

idekius 17-12-2003 09:39 AM

Na koji nacin malo nabudziti RMS?

Eon 17-12-2003 10:54 AM

kompresijom...skidanjem peakova i upravo pojacavanjem RMS-a tj.gaina na kompresoru a mozes i u masteringu da odradis L2 koji ti vrlo lako moze pojacati RMS na -5 sto je previse...gledaj da bude oko -10

All times are GMT +1. The time now is 06:54 PM.