Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   kX drajveri <PODESAVANJA> (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=8156)

MUzzY 12-09-2003 09:10 PM

kX drajveri <PODESAVANJA>

Elem, posto sam totalno neupoznat sa njima i uopste rootovanju DSP efekata i sl. molim vas za pomoc.

Stavio sam kX najnoviju verziju iz nuzde jer mi treba minimalna latencija u Cubase SX-u u kombinaciji sa AmpliTube-om za "live" sviranje.
Nakon instalacije i najosnovnijih podesavanja, startova sam Cubase koji je automatski zaposlio kX gde god je stigao, osim u opcijama za AISO sto sam ja "popravio".
E prvi trip je se desio da uopste nema obrade signala iz bilo mikrofonskog bili LIne-in jack-a. Pri narednom pokretanju SX-a kad bih ukljucio monitoring nista se nebi desilo a pri pokusaju da ukljucim "Record" dobio bih poruku da nema nista na Input-u i da odem do imput window-a (koji uopste nemogu da nadjem) i namestim isti...
???? !!! ????
Pogledao sam malo po njegovom helpu i opet nista nekontam.
Ono sto sam razumeo je "princip" tj. ideja po kojoj je radjen drajver i to je super, al dzaba kad je UI toliko nejasan da je to strasno...
Ajd neko od vas ko je to probao nek mi pomogne!

POz!

MUzzY 13-09-2003 07:54 PM

Ok ono sto sam uspeo da uradim je da "povezem" mic i Line IN ulaze, i sad se gitara cuje. Ali opet postoji problem tog prokletog imputa koji nikako nemogu da namestim u Cubase SX-u. Nasao sam u Divace configuratin u SX-u tab sa DirecMusic gde treba da izaberem ASIO drajver i to sam uradio, ali nigde nema INPUT opcije!
Ajde mora da neko zna nesto ! :D

X-Dreamer 14-09-2003 03:46 PM

Ma i ja se pomalo patim sa istim, tako da nemam nesto posebno pametno da ti kazhem.
Uglavnom i ja dodem do tog inputa ali nikako nemogu da dobijem zvuk sa mog Keyboarda ama bas nikakav.
stvar je u tome sto kod mene nemogu nikako da dobijem midi kontrolu.Posto na ovoj zvuchnoj imam taj paralel port koji nedaje glasa od sebe.skoro sve sam probao u instilinzima ali se sve doima kao da je sve, ama bash sve u redu.

MUzzY 14-09-2003 07:01 PM

Ok, snasao sam se ... donekle :)

Da bi uopste mogli da snimate pod ASIO mod-om (da to tako nazovem) sample rate mora biti 48000hz, sto se namesta iz ASIO kontrol panela.
Tada se moze dodeliti imput u VST programu i sve funkcionise sjajno.

E sad ima druga zackoljica. Na koju foru iskljuciti zvuk inputa (konretno gitare) tako da se samo cuje obradjen signal (u prevodu: dok sviram cuju se i cist zvuk od gitare i zvuk koje obradjuje amplitube)???
Imao sam slican problem davno jos kad sam poceo da koristim GuitarFX, pa sam ga resio tako sto sam u okviru recording sekcuje mixera mutovao mikrofonski ulaz. Pokusao sam to isto da uradim i sada ali to rezultuje totalinm "ubistvom" signala tako da ga amplitube uopste ne konstatuje. Da li neko ima neko resenje ili cu opet da vesim monologe? :D

diviner 14-09-2003 08:06 PM

KRATKI UPUT:

Ukoliko zelite da snimite vokal, gitaru ili bilo koji "zivi" instrument, potrebno je da odradite sledecu modifikaciju kx DSP prozora :

Napomena:

Nacin koji je ovdje prikazan je nacin na koji sam ja licno konfigurisao i nacin na koji uopste koristim kx drajver (volim da imam sve pod kontrolom) , pa cete vec u prvoj slici primjetiti kako su gotovo svi suvisni moduli, unutar routinga drajvera, sklonjeni.

Izgled DSP prozora

http://www.rumski.com/razno/dsp.jpg

Podesavanje unutar drajvera:

In 'n' outs

http://www.rumski.com/razno/Ins_and_outs.jpg

Recording prozor (kao sto vidite sve je mute-ovano)

http://www.rumski.com/razno/recordings.jpg

I konacno setovanje unutar AC97

http://www.rumski.com/razno/ac97.jpg

Ostaje vam da aktivirate Cubase SX (setujete naravno kx ASIO drajver, koji uzgred budi receno, uvijek i samo radi na 48000 Hz sampling rate) , i konacno unutar jednog od audio trekova, aktivirate monitoring (zvuk koji se nalazi na kxasio ulazima 0 i 1, ce se tada moci kontrolisati "direktno")...potrebno je jos insertovati neke od zeljenih efekata, i konacno, po zelji, usnimiti i proizvoljno doraditi...

Napomenuo bih samo jos jednu stvar, a to je, da prilikom usnimavanja procesiranog zvuka (recimo gitare na koju ste stavili Amplitube) usnimavate samo sirov signal, znaci onaj koji se nalazi na ulazima kxasio 0 i 1, dok cete, ukoliko zelite imati gotov procesiran trek, zajedno sa efektom , takodje usnimljenim, morati obaviti exportovanje, a zatim importovanje procesiranog audio treka (freeze funkcija, za koju je vec dato upustvo pravljenja odgovarajuceg makro-a, zahvaljujuvi Puratoru, moderatora ovog foruma )...

:wink:

MUzzY 14-09-2003 08:42 PM

Ok sad sve radi. Bila je fora da se sa Line in prebaci ipak na Mic ulaz.

Thnks!

Eon 14-09-2003 08:56 PM

Svaka cast Diviner :!: :!: :!:

Ad Fines 14-11-2003 12:09 AM

Ovo je za DIVINER. Kako podesiti KX-a da radi Cubase i Giga Studio zajedno s ozirom da uz Kx dolaze i GSIF opcije?

Ad Fines 14-11-2003 09:05 PM

Mislim "GSIF" al radi i Giga sa tim driverima.

diviner 19-11-2003 03:57 AM

Nazalost, vjerovao ili ne, jos nisam probao Gigastudio na novijim platformama (nekada davno sam ga koristio na staroj P233 MMX masini, zasto ne i danas, razlog je jednostavan, ne postojanje VST varijante, i gomila novih itekako konkurentnih VST semplera) :( ! Uskoro cemo i to apsolvirati, ako dozvoli vrijeme !

Ad Fines 19-11-2003 11:17 PM

Ma nemozes vjerovat!!! Ja ti koristim od zene racunalo za surfanje internetom. Do nedavno nisam znao da ona ima LIVE-a u konfiguraciji. Kod nje sam stavio Giga Studio i KX-a pa me samo zanimalo dal bi i kako bi to radilo. Nesto sam dobio. On radi.
Samo sam htio da ti to malo preslozis pa da mi das upute.
Nije ovo obavezno jer ne planiram to racunalo nositi u studio jer ako jos njega upalim bit ce kao na aerodromu. Jos nisam cuo glasniji cooler za procesor. Kad budes mogao javi !

Lenjin 07-11-2004 11:37 AM

Napomenuo bih samo jos jednu stvar, a to je, da prilikom usnimavanja procesiranog zvuka (recimo gitare na koju ste stavili Amplitube) usnimavate samo sirov signal, znaci onaj koji se nalazi na ulazima kxasio 0 i 1, dok cete, ukoliko zelite imati gotov procesiran trek, zajedno sa efektom , takodje usnimljenim, morati obaviti exportovanje, a zatim importovanje procesiranog audio treka (freeze funkcija, za koju je vec dato upustvo pravljenja odgovarajuceg makro-a, zahvaljujuvi Puratoru, moderatora ovog foruma )...

Gde da nadjem to objasnjenje za FREEZE funkciju

puRe 07-11-2004 12:20 PM

Quote:

Originally Posted by Lenjin
Gde da nadjem to objasnjenje za FREEZE funkciju

http://www.rumski.com/forum/viewtopi...ghlight=freeze

ali ovo je za VST instrumente

Pedja 07-11-2004 01:24 PM

he, he :) ....ova tema ide od novembra do novembra :wink:

splatch 06-01-2005 03:31 PM

Svaka cast DIVINER za DSP semu,sve radi nema sta.Brilijantno....

Max 28-01-2005 09:57 AM

Ako sam dobro shavtio pitanje...hoces da povezes da ti giga studio svira u Nuendu.....gigateleport...totalno resenje....pozdrav

diviner 02-02-2005 12:04 AM

Quote:

Originally Posted by Max
Ako sam dobro shavtio pitanje...hoces da povezes da ti giga studio svira u Nuendu.....gigateleport...totalno resenje....pozdrav

Tada nije postojao gigateleport...u svakom slucaju hvala na prijedlogu :wink: !

Quote:

Originally Posted by splatch
Svaka cast DIVINER za DSP semu,sve radi nema sta.Brilijantno....

Heh...briljantno...mislim ako je to tesko doznati, onda ne znam :) ...trivijalno ! btw. bez obzira kad si se uclanio, dobrodosao!

masa 03-03-2005 09:36 AM

Da li KX drajveri rade i sa karticama koje nisu bazirane na EMU10K1 , EMU10K2 chipovima?

zvincic 03-03-2005 04:43 PM

Quote:

Originally Posted by masa
Da li KX drajveri rade i sa karticama koje nisu bazirane na EMU10K1 , EMU10K2 chipovima?

ne rade

Danny Lou 31-03-2005 04:41 PM

zamolio bih kolegu diviner-a da posalje postavke za kx3537...

rspct :wink:

Danny Lou 10-04-2005 11:02 AM

pa divajnere pa hajde bre pa posalji te postavke za kx3537...bre :P

diviner 10-04-2005 02:54 PM

Postavke ? Pretpostavljam da mislis na konfigurisanje DSP prozora...a ono je vec ostavljeno (i univerzalno je za sve verzije, osim ako iste nisu drasticno izmjenjene). Jedino ako zelis nesto drugo raditi sa kX-om...u tom slucaju mozes ostaviti opis onoga sto zelis raditi, pa cemo vidjeti kako mozemo da ti pomognemo.

Danny Lou 11-04-2005 01:03 PM

posto vidim da si ih provalio skroz zamolio bih te za dsp postavke. bez efekata i bez surrounda, pliz. suvo kao sahara...

thnx in advance! :D

shrink-fm 05-08-2005 10:49 AM

Re: kX drajveri <PODESAVANJA>

jbn kx sam instalirao prvi put i sad kad pustim muziku iz winamp-a ok ali kad ukljucim Cubase cujem samo jedan zvucnik.E sad kad projekat izbacim u wav
i pustim ponovo u winamp cuju se oba zvucnika :banghead:

Pa ako neko moze da pomogne :cool:

arsenique 17-08-2005 03:45 AM

OK prezadovoljan sam KX driverima i sve radi savršeno ali... (zašto uvek mora da bude to "ali"???) ... NEMAM PROKLETI MIDI zvuk!!! U čemu je caka? Naime dok sam imao redovne drivere za SB Live! sve je bilo OK a sada nemam nikakav zvuk kada pustim MIDI fajl u bilo kom playeru. Ne bih mnogo kukao zbog ovoga ali mi treba zbog Guitar Pro programa koji je nemoguće koristiti bez MIDI podrške... Ako neko zna kako da mi pomogne bio bih mu vrlo&veoma zahvalan...

Unapred zahvaljujem na svim odgovorima.

lesha 17-08-2005 03:51 AM

koliko se secam, na creative cd-u se nalazi gm soundfont..
ucitaj ga u kx i to je to..

Proton 16-10-2005 04:48 AM

Pozdrav
Nisam siguran gde ovo ide, al pretpostavljam da ima veze sa KX drajverima

Kako se kontrolisu izlazi na live kartici. Konkretno, hocu da spojim dvokanalnu mixetu i Traktor DJ studio 2, pa mi trebaju dva nezavisna izlaza. Prebacio sam zvucnike na 5.1 i dobio sam dva izlaza, ali jedan ne zvuci kako treba (mislim da mu fali bas)
Siguran sam da je izvodljivo, samo ne znam kako
please help

alen 17-10-2005 01:45 AM

Quote:

Originally Posted by Proton
Pozdrav
Nisam siguran gde ovo ide, al pretpostavljam da ima veze sa KX drajverima

Kako se kontrolisu izlazi na live kartici. Konkretno, hocu da spojim dvokanalnu mixetu i Traktor DJ studio 2, pa mi trebaju dva nezavisna izlaza. Prebacio sam zvucnike na 5.1 i dobio sam dva izlaza, ali jedan ne zvuci kako treba (mislim da mu fali bas)
Siguran sam da je izvodljivo, samo ne znam kako
please help

Koje drajvere koristis ? KX ili Fabricke?

Proton 17-10-2005 11:34 AM

Koristim KX

gx-x 08-11-2005 09:14 PM

@Ljudi :)

Imam veliki problem sa kx-om, nije toliko velik ali mi kida zivce. Naime, imam live 5.1, instalirana poslednja verzija kx-a, sve radi ok, tj sve je radilo ok do danas. Evo o cemu se radi:

do sada sam koristio i koristim altec atp3, vezani su za front out, danas sam dodao eksterno pojacalo i na njega vezao sub-woofer, vezao sam kablovima od Live-a do pojacala sve, izlaz koji koristim je spdif/central/sub , tj. onaj izlaz koji u 5.1 sistemu svira bas i centralni zvucik - PROBLEM je sto to nece da radi, tj nece da svira taj izlaz sa kx drajverima. KAd stavim creative drajvere, namestim 5.1, ukljucim bass redirection sve sljaka - stavim kx - ne mogu da ga nateram nikako da svira (bas) sve ostalo radi.

Probao sam sledece:

saltao sam po opcijama u kx-u sve sto se menjati dalo, probao sam 2.1,4.1,5.1 , menjao opcije u surrounderu, pojacavqao sve moguce kanale, one glavne opcije ukljucivao iskljucivao, tj spdif , swapovanje itd, u tom redu gde je swap front/rear sve je pogaseno. Napominjem jos jednom da sa creative drajverima radi sve kako treba, lepo namestam skretnicu itd. u kx-u sam naravno ukljucivao "use subwoofer output" i redirect bass i sve to ali jednostavno se nista ne desava (tj. desava se, kad ukljucim redirect bass izgubim naravno bas na ATP3 front speakerima)

jel zna neko resenje ovom problemu ? Ne bih da se vracam na creative drajvere posto koristim cubase, a ne bih ni da koristim altec-ov sub kad vec imam ovaj (JBL GT4W-u fabrickoj kutiji (gto1200b) 12" 250W vezan za quad 405 - ovo sam izvadio iz auta kad sam prodao pa stavio u sobu)

Hvala unapred !

PS. nisam nista cackao po DSP routeru, previse creva i nista mi nije jasno, ko da nisu mogli da nazovu normalno one prozore, kao npr. u reaktor mixeru...

bassystem 09-11-2005 12:08 PM

hm, ja sam ti lijepo govorio...

MHz 02-02-2006 12:16 PM

@All

Imam problem. Ne znam sta sam uradio ali sada kada pokusam da izaberem ''ASIO DirectX Full Duplex Driver'' , Cubase mi prikaze poruku koja glasi: '' ASIO DirectX Full Duplex Driver could not be loaded'' ali kada stavim ''kX ASIO'' onda sve funkcionise ali preko njega ne mogu da snimam mikrofon.... ili mogu? Ako mogu, molio bih nekoga da mi objasni kako da podesim kX i ako neko zna zasto ne mogu da otvorim ''Full Duplex''. Probao sam da reinstaliram drivere ali nista se nije promenilo... plz help

lesha 02-02-2006 01:39 PM

reinstaliraj cubase

MHz 02-02-2006 01:53 PM

Mislim da nije problem u Cubase-u jer u Reasonu takodje ne mogu da otvorim taj driver :(

Imam jos jedno pitanje...
Povezao sam DSP po onim slikama sa prve strane i sve funkcionise sem jedne stvari. Snimim vokal i onda kada hocu da ga preslusam, cuje mi se samo na levom zvucniku...wtf?! :)

lesha 02-02-2006 01:58 PM

Quote:

Originally Posted by mhz021
Mislim da nije problem u Cubase-u jer u Reasonu takodje ne mogu da otvorim taj driver :(

cubase kod svoje instalacije instalira taj drajver..

MHz 02-02-2006 02:05 PM

aha...ok...sad cu da pokusam..thnx!

A jel znas zasto cujem vokal samo levo kada ga preslusavam?

MHz 02-02-2006 02:13 PM

:D to je to! Radi Full Duplex! Hvala Leshonikus! ;)

ovo je prvi put da mi se nesto zabugovalo, nisam znao sta treba, pa sam se malo uspanicio.. :)

diviner 02-02-2006 02:19 PM

Quote:

@All

Imam problem. Ne znam sta sam uradio ali sada kada pokusam da izaberem ''ASIO DirectX Full Duplex Driver'' , Cubase mi prikaze poruku koja glasi: '' ASIO DirectX Full Duplex Driver could not be loaded'' ali kada stavim ''kX ASIO'' onda sve funkcionise ali preko njega ne mogu da snimam mikrofon.... ili mogu? Ako mogu, molio bih nekoga da mi objasni kako da podesim kX i ako neko zna zasto ne mogu da otvorim ''Full Duplex''. Probao sam da reinstaliram drivere ali nista se nije promenilo... plz help

Pokusaj reinstalirati Cubase. ASIO DirectX je Cubase-ova instanca koja se oslanja na directsound drajver tvoje muzicke karte, i trebalo bi da ga dobijes reinstalacijom i pravilnom instalacijom Cubase-a. Ako ne, onda ti nesto ne stima sa zvucnom ili generalno je neste zeznuto u OS-u. Postavke za snimanje mikrofonom sam ja vec dao i to prije godinu i po (trebalo bi da vazi i sada).

MHz 02-02-2006 02:39 PM

Ne mogu da nadjem tu temu gde si to objasnjavao...jel mozes da okacis link pa da pogledam?

diviner 02-02-2006 02:41 PM

Quote:

Ne mogu da nadjem tu temu gde si to objasnjavao...jel mozes da okacis link pa da pogledam?

Pa idi na prvu stranicu ove...

PS. To sto ti je nestala directx instanca moze biti da je zbog logicke greske na disku. Pokreni chkdsk c: /f preko Run (start-->Run). Umjesto c stavi odgovarajucu slovnu oznaku particije koju zelis skenirati...

All times are GMT +1. The time now is 10:11 AM.