![]() |
BACK VOKALI
Zna li neko koji program da koristim da bi virtualno napravio back
vokale, a da to ne zvuci robotski. Probao sam Melodin, Orange vokoder, RBC Voice Tweaker, Antares auto tune, ali bez uspeha. Verovatno neznam da radim. Postoji li neki harmonajzer koji to prirodnije odradi? Zato me i interesuje Melodin 2.0, mozda su uspeli da naprave nesto normalnije. |
Ne znam za program koji bi ti to mogao odraditi ali ti mogi produkcijski objasniti kako da to odradis.
Naime, Pogledaj na kojoj freq.ti se nalazi glavni vocal i u zavisnosti od njega skini niske(20HZ do 100HZ) ili srednje niske(od 100HZ do 350HZ),mozes i malo preko granice,freq. za back vokal.Ako hoces to precizno da odradis postavi notcheve na oko 50HZ i 200 HZ i 350HZ i nemoj Q da postavljas na visoki broj.E sada ide glavni deo....... Postavi neki CHORUS effecat recimo Hexa Chorus i unutar njega odredi razlicite frekvencijske parametre tako da ti se poklapaju izmedju nocheva i na frekvenciji back vocala.Odradi SPREAD(prosiri ih stereo) samo nemoj preterati i odradi VOLUME. To ti je ukratko ako ti bude trebalo jos informacija javi... :wink: |
Bravo Eon...... to je to :!:
Mogli, uradi tako i verujem da ces biti zadovoljan |
Nema problema 8) ...za ovakve stvari se i osecam zaduzenim :lol:
|
Svaka ti cast Eone, imam osecaj kao da sam upoznao Ajnstajna!
Moje zanimanje je kompozitorsko i tu utrosim moju energiju, posebno na tekstove, tako da mi je ovo velika pomoc. Odusevljen sam ovim sajtom zato sto tu vlada neka interesantna atmosfera u odnosu na druge forume. Voleo bi da vas upoznam sve. Sto se tice back vokala, to je za mene jedna velika tajna. Uvek sam se pitao kako to stranci uspeju da naprave, da im ostala muzika osim bubnja i basa i ne treba. Znas li Cakija iz Banjaluke, mislim da je sad u Italiji? |
Nema problema Mogli samo pitaj.Ja obozavam produkciju i volim da istrazujem razne mogucnosti sterea kao i da prozvodim nove zvukove kombinacijama efekata.Veruj ne bi verovao koliko kombinacija i boja zvukova mozes dobiti samo kombinacijom recimo Chorusa i Phasera...isprobaj :wink:
I nemoj da laskas za ajnstajna 8) |
Reci mi koji program, koji ekvilajzer mi preporucujes u kome bi to sve odradio. Ja koristim TC Works 3.0 ekvilajzere, ali sve uglavnom radim po sluhu, a manje gledm brojke i naravno da mi je to greska.
To se zove preskakanje osnovne skole. Kazes mi da vidim na kojoj se freq. nalazi glavni vokal, ali na grafickom ekvilajzeru vidim samo level. Napominjem da radim sve u WaveLab-u. Moje znanje nije toliko malo koliko to u ovom momentu izgleda, ali pred tobom sam smesan. |
Pa koliko ja znam Waves-ovi Q8 eq.nisu losi.Ja ih ponekad iskoristim.
Samo radi po sluhu jer ces tako i najbolje skontati stvari.Gledanjem gubis osecaj dubine tonova u stereu.Naravno za neke stvari su potrebne brojke kao npr.za eq ali kazu stari Kinezi ko nije cuo nije video :) .Salim se naravno to nisu rekli Kinezi ali tako je :lol: ,jer u principu ti je vrlo bitan slusni osecaj koji se stice samo iskustvom i nikako drugacije.Upravo u Wavelabu imas opciju da vidis wave graficki i to pod Analysis-Spectru meter,tu ces sve videti kako i sta trebas da postavis.Verujem da posedujes znanje koje moze itekako meni pomoci jer dva mozga znaju vise nego jedan zar ne? :wink: |
Jesi li koristio Celemony Melodin? Deluje mi kao sofisticirani softwer i ne zna svako za njega.
|
Kad vec pominjete spektralnu analizu, nije loshm Pinguin AudioMete 2.
|
nisam koristio Celemony Melodin.cemu sluzi??
|
Celemony Melodyn je plug in koji analizira pitch i vreme/tempo jednoglasnog audio fajla, kao na primer vokala ili jedne violine, te ima mogucnost editovanja tih parametara. Dakle, kao stari dobri MIDI, samo u ovom slucaju *.wav.
Ima 2 verzije: cre8 i Studio Edition a razlike su sto je cre8 ogranicen na 8 traka, 48 kHz, 16 bit, zatim samo playback stereo fajla..... Program je zabavan, kvalitetan sa dobrim algoritmima. Igranje pitch-om bez promene duzine/tempa je odradjeno, po meni, bolje nego u Acid-u, na primer..... |
Mogli, jesi li probao AKAI kolekciju?
Njihov DecaBuddy sluzi kao harmonizer. Ako ti zvuci robotski, pomakni malo back vokale za par milisekunda, i smanji ih u presence rangu (zbog lead vokala). |
Jel moze neko pojashnjenje/definicija harmonajzera i shta on zapravo radi?
|
Harmonizer ti je effecat koji sluzi kako bi od jednog zvuka dobio dva ili vise istih zvukova na razlicitim notama ili frekvencijama.
Rec sama kaze stvaras harmoniju tj. neku vrstu akorda. Za back vocale je definitivno bolje uraditi Chorus fazon jer harmonajzer nedaje dovoljnu slobodu i previse pravi krutost effekta vise osoba. Harmonizer upravo sluzi kako bi se odradila neka harmonizacija zvuka da bi se dobio sto cistiji i puniji zvuk koji mozes postvaiti i zauzeti neke slobodne frekvencije. |
Zahvaljujem!
|
Jednom rjecju BRAVO !
Pogledacu za back vokale jedan zgodan plug! Zaboravih mu ime, ali potrudicu se "da vratim film unazad"! Pozdrav svima! |
Quote:
Nisam ni cuo za Akai kolekciju. Znam samo za sample cd. O cemu se radi? |
Quote:
Ja imam verziju 1.0, a blagonaklonoscu Divinera dobio sam mogucnost skinem od njega 1.5. Inace je vec izasla verzija 2.0 koja je najavljena kao nesto izuzetno. Mozes otici na njihov sajt http://www.celemony.com/ da vidis malo o cemu se radi, ali sasvim ti je lepo sve objasnio tata Rumski, pa malo analiziraj njegovo objasnjenje. Ako ti treba softwer mogu ti ga dati. |
Quote:
h**p://www.streamload.com/mihajlov/AKAI_Professional_VST_Plugz.rar Pa probaj! Ko ti brani :wink: ! |
Mislim da sama tema back vokala nije dvoljno iscrpljena ovom prilikom. Ne mogu da razmisljam kako grupa TOTO to radi jer mi je
to jako daleko, ali kako to MAGAZIN radi, to bi voleo znati, a ne znam. Da li neko zna kako se skolski producira prateci vokal i kako da on zvuci siroko? |
Pravo pitanje :wink: . I mene to zanima :?:
|
U principu ti je to to sto sam rekao skolski samo ubaci recimo i blagog reverba jer se upravo sa njim postavlja zeljeni instrument ili bilo sta drugo (citaj vocal) iza...ako zelis da nesto postavis iza nekog zvuka pravi izbor ti je neki kvalitetan reverb...
Za sirenje vocala u stereu moras takodje da iskoristis dobar Chorus effecat koji ima opciju SPREAD tako da mozes da odredjujes parameta sirenja zvuka u stereu... Ako bas zelis to da odradis "analogno" onda uvedi dva kanala na mixeru i rasiri ih do kraja....razlicitom kombinacijom panovanja ces dobiti i stereo sliku samog vocala ili ti vise njih.. :D Pravo pitanje koje ti se postavlja je sirenje vocala a ne slabo objasnjenje ove teme :wink: Naravno mnogi bendovi to koriste recimo .....ovo je samo jedna od hiljadu mogucnosti.....recimo ubacivanjem midi kontrole na chorus effectu da ti se recimo prvih 10 sekundi u back vocalu odradi manji Spread a postepenim dodavanjem effecta i prolaskom sledecih 10 sekundi ga naravno povecavas i dobijas neverovatan filling ulaska back vocala u samu pesmu ili obrnuto... :D Pa sada skontaj koliko samo imas operativnih mogucnosti ovog fazona :D |
Reci mi koji Chorus koristis najcesce?
|
Uglavnom koristim pulsarove veoma dobre Choruse... :!: :!: :!:
|
Eone evo jednog pitanja za tebe. Vidim da odlicno poznajes proces sklapanja pesme pa me zanima da li bi mogao da mi objasnis na koji je nacin uradjena pesma od Jean Michel Jarre-a - Oxygene 2. Naravno ako si cuo ovu pesmu, a pretpostavljam da jesi. Vec duze vreme se odusevljavam kako je ono odradjeno, pa me eto zanima kad vidim da ima ljudi koji poznaju ovu oblast.
|
iman srice da radin sa najboljima backovima u hrvatskoj. oni pjevaju magazinu i svima u hrvatskoj - oliver ih je vodi u milano da mu pjevaju na novoj ploci. problem je jedino sto zive u splitu, pa moram skupit najmanje 7-8 stvari da bi se njima isplatilo doc u korculu.
ne virujen u nikakve harmonisere, choruse, vocodere... osim ako se ne zeli dobit neki poseban efekt. dobro snimljeni backovi sa malo panorame, eq-a, compressora i reverba i to je to. ima jedan plugin koji umnozava glavni glas ali unisono, samo se sad nemogu sitit kako se zove :oops: nesto sa "d".. uf, uf,... mozda cak ima ric "clone". ma, ne mogu se sitit da me ubijes :( sad cu malo obac po svojin instalacijama, pa cu javit... ja san proba taj plug odavno, ali mi se nije svidi najvise zbog toga sto je mono. neznan, mozda je nova verzija poboljsana. :?: Quote:
|
Nixylive.....niko ne zna na koji je nacin uradjena to mogu samo da nagadjam i to je sve ako si mislio u tom smislu :D
Sandrob.....apsolutno se slazem sa tobom...naime panovanje i neki dobar compressor kao i reverb ce uciniti nemoguce mogucim Uglavnom treba isprobavati 8) |
evo, ode (mp3/244kb)mozete poslusat komadic backova koje san izvadi iz jedne pisme sto san frisko radi.
ima jos puno boljih stvari i slozenijih back dionica, ali je ovo jedino sto san u konpjuteru nasa, a da je vec smiksano i bez muzike :oops: sve glasove pjeva jedna cura. 8) naravno, konverzija u mp3 je razjebala sibilare, pa zvuce ko da su prosli kroz neki phazer ili chorus, ali nisu. koristen je samo kompresor, eq i reverb. |
Svaka ti cast Sandro, ne mogu se naslusati ove lepote!! To je to! Impresioniran sam tehnikom i samom idejom. Slusao sam Oliverov album cim je izasao i video da su to mocni back vokali koji su znacajno ulepsali pesme, pa ti sa pravom zavidim na drustvu sa kojim saradjujes, odosno na perfekciji kojom oni raspolazu. Ja sam se puno puta trudio da napravim nesto takvo, ali uzalud.
p.s. ako ti ta pesma ne bude hit onda ce biti kriv samo glavni vokal |
Mislim da Sandro sjajno vlada tehnikom back vokala :!:
|
kad imas dobro snimjene backove, jedino sto moras pazit je da ih ne sjebes - nije to nikakva posebna tehnika :roll:
ko sto moogly kaze, uglavnon su glavni vokali ti koji su problematicni i cesto ih treba sakrivat i producirat tako da sto manje kvare. u 80% domacih produkcija backovi sluze da spasavaju pjevaca - u svitu je to drukcije :( naravno, druga je stvar kad radis sa vrhunskim pjevacima, ali sa njima neman bas prilike cesto radit. puno je vise onih koji neznaju ni govorit, a kamoli pivat :lol: |
Mudro zboris.
|
ih da je sve lako u zivotu gde bi bio kraj...ali Sandro da znas da si vikale odradio pravo dobro....svaka cast...znam...znam...znam....da ces reci ma nije to nista mogu ja i bolje ali razumi i nas stav prema tome :D
|
Sandro jel moze detaljno objasnjenje kako si uradio ove "backove"?
|
ovo nije moja stvar. napisao ju je jedan moj prijatelj za ovogodisnji korculanski festival, a ja sam radio aranzman i produkciju. pjesma govori o ovisnosti o drogi. ovo je drugi dio refrena i gre vako: "...ljubio bih, 'al nemogu to, jer u snovima vidim samo zlo..." backovi, dakle, pjevaju samo podebljano.
ovo je pjevala brankica brodaric. inace, njen muz zlatko je bivsi gitarist iz splitske grupe metak (imali su hit "da mi je biti morski pas") i on je studijski muzicar i uglavnom mi on svira gitare. glas je sniman sa rode ntv i tl audio vp 5051 balansirano spojenim u pulsar 2+ i cubase vst32. kod snimanja nisan koristi eq, nego samo kompresor sa ratiom 1:2, relativno brzim attackom i releaseom i lo cut 90hz. vokali su snimjeni na 4 trake koje san u mixu panira 2 livo i 2 desno (ne skroz) i posla u grupu. na insert od grupe san prvo stavi pultec s kojin san malo podignu podrucje kolo 16khz i 1176ln sa kojin san jos malo dodatno sve skupa iskomprimira. dobra je caka ne koristit isti kompresor na backovima i glavnom vokalu, tako da sam na glavnega stavi LA-2A. takodjer treba vodit racuna da se na backovima i glavnom glasu ne potenciraju iste frekvencije i najvaznije od svega je znat "razjebat" backove, a da jos uvik zvuce prirodno. dakle, da bi ljudskom uhu glas zvuca prirodno dovoljno je da su mu visoke frevencije uredne i sve na mistu, dok se nize frekvenicije mogu rezat na vise mista a da se uho ne buni. rezenje karakteristicnih frekvencija (postoji posebna tehnika kako se nalaze i rezu, a ja to (uglavnom) radim sa cubaseovim chanel eq) je po meni najvazniji dio posla, jer se tako"stanjeni" backovi utope u matricu, i ne smetaju glavnom vokalu. ja sam na ove backove dodao malo reverba spinaudio roomverb m2 (crackirana verzija 1.1 jos uvik radi najbolje). kolicina i vrsta reverba ovisi o pjesmi, ali je takodjer dobro ne koristit isti reverb na glavnom vokalu i backovima. zanimjivo je da brankica pjeva sa zvakacom u ustima. |
Sandro puno hvala na iscrpnom odgovoru!!!
Posebno me raduje shto mi izgleda uvo napreduje i pored loshe opreme(u ovom sluchaju mislim na "monitoring"). Posle dosta preslushavanja uspio sam da primijetim 4 trake vokala (1 pjeva tercu, 2 koje su panovane lijevo i desno i 1 za koju sam mislio da je mushki vokal pod high cut-om). Takodje sam primijetio rezanje ispod 90hZ (na Pingvinu). Nisam dobro razabrao paning ali sam primijetio da je taj dublji vokal pomalo chudan i sad shvatam ovo shto si rekao oko kasapljenja nizih frekfrencija. Meni djeluje dosta neprirodno i mutno i kao da je tu samo da doda neshto "dubine" glavnom dijelu backova. Takodje mi je interesantno kako tremola na zadnjim vokalima stihova zvuce sinhronizovano. Opet napomena da mi je oprema na kojoj slusham neadekvatna i na njoj se teshko mogu primijetiti finese (tipa blage promjene parametara kompresora, reverba EQ-a i sl.). Pride tome, ni moje uvo nije bash najiskusnije za ovakve analize. Josh neshto. Pretrazujem forum ali ne mogu da nadjem. Koje monitore koristish? |
Svaka cast Sandro jos samo zlica vegete i...... :wink:
|
Prvo, Sandro je majstorski uradio vokale, drugo, nije iscrpno objasnio taj postupak pa se ne bi slozio sa Boskovicevom konstatacijom, trece, on i nije duzan da to nama predstavi kao sto je Eon diskretno primetio, a cetvrto, moja pevacica je resila da takodje koristi
zvakace gume kako bi audio zapis bio kvalitetniji sto me je ucinilo presrecnim. :P |
Quote:
HIHIHIHIHIHI 8) |
All times are GMT +1. The time now is 03:55 AM. |