Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Behringer miksete (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=7838)

dr.Ru 24-01-2003 03:34 PM

Behringer miksete

Radi li neko preko njih? Sta mislite generalno o ovom proizvodjacu?

milanbb 24-01-2003 05:24 PM

Imao sam prilike da radim sa 16kanalnom miksetom (kopija Mackie 1604) i onako za live-gig mi zvuci sasvim OK... inace je suvi mikser u rack dimenziji, ima mogucnost da podeli fadere u 2 grupe (Mackie 4), i ako se secam dobro 4 podrucja za EQ

Ne znam kakve su cene sada - ali znam da je Behringer ranije bio Mackie po 40% manjoj ceni....

Sammmmooooo - hmm :) "moji prsti i faderi na Mackie 8BUS" - uhhh svet posle toga nije isti :D

Eon 23-06-2003 10:53 AM

Imam ja jednu kod sebe(behringer mx 1604a) ali je slabo koristim jer sam skontao da su slabe kod EQ-a(dodaju sum).U principu samo mi je tu da sprovedem pulsar kroz nju i da nakacim monitore.
ima 8 kanala 4mono i 4 stereo 2 auxa i jednu cini me grupu.Blago receno s****e.

SandRob 01-07-2003 01:14 AM

imam eurodesk model mx 8000.
nekad sam sve mixao preko njega, a sad ga koristim samo za monitoring... a i kad netko dodje u studio da vidi da imam neki mixer ;)

Boskovic 01-07-2003 01:37 AM

Bash sam razmisljao kako bi chudno izgledalo ljudima kad bi jednog dana napravio studio za profi rad sa recimo Deltom1010 i nekim Mic PreAmpom i racunarom.
Vjerovatno bi mislili da ih zajebavam 8)

dr.Ru 01-07-2003 12:36 PM

Upravo tako.... ljudi suvise "analogno" razmisljaju a ne znaju da sto vise uredjaja postave u lanac/chain, to je veca verovatnoca da se se pojaviti degradacija zvuka.... najcesce kao shum.
Upravo na tom polju su se Behringer mixete pokazale kao los izbor.

Tiki the Boyler 27-08-2003 07:52 PM

Imam jednog malog Behringera (ne mogu se sad sjetiti tacno naziva modela, ali je suv sa 4 x XLR + 2 stereo)!
Koristim ga uglavnom za prosto sprovodjenje signala na ulaz u kartu, kao i za vezu sa monitoringom!
Znam da im zvuk nije neki, ali se kod tih mixera za malo para dobija mnogo unakrsnih veza, sto me postedi ustajanja sa stolice svakih 5 minuta :D
Btw. super mi dodje kada na live svirci moram ozvuciti bubanj, a na glavnom mixeru nemam kanala!

cobra 25-11-2003 07:49 PM

evo i mene , po prvi put , da pohvalim mog malog.......Behringera, sa osam kanala(4mono,i dva stereo,i jo?.....)koristim ga sa B-1 microfonom (radi fantom pawera) za vokale i u?ivo akusti?ne gitare,violine itd.?ak i elektri?nu gitaru i bass preko nje vozim..... ?ta da vam ka?em ? prezadovoljan sam....A uzeo sam od Berhingera i Truthove, koji su izvanredni tako?e....a sve to za stvarno male pare......Negdje sam na?uo da se Berhinger probija niskom cijenom i dobrim kvalitetom.....jeste mixetica pomalo neugledna, al ?ta fali...ja nemam ?uma..pogotovo kad snimam u Cubase SX na 32 bita.....Meni ne izgleda ?udno jedan takav studio jer je Bo?kovi? pobrojao ba? ono ?to ja imam (Deltu) i ovo gore od Berhingera....Mislim da je daleko va?nije UVO ?ovjeka koji sjedi za ra?unarom, naravno i njegovo znanje....
I jo?, ne mogu da odolim a da ne pohvalim Rumskog za sajt...

zmaj 25-11-2003 08:25 PM

Moram da budem iskren ali Behringer mi se ne svidja ni za Live ni za studio.Jednosatvno ima nesto sto mi smeta kod njih.Zvuk im je smesan,nekako sirov.E sad zavisi i sta hoces,ako sviras svadbe i tome slicno tu ti niko nece gledati kakv ti je EQ,vazno je da gruva,ali ako hoces stvarno dobar zvuk bolje ti je da se klonis Behringera.Sigurno da i oni u nekom visem cenovnom rangu imaju dobre modele ali ova sintetika ne valja provereno.Imao sam prilike da uporedim Gem-ovu live miksetu i Behringera,i to je bilo smesno.Gem-ov zvuk tesko da neko moze da nadmasi u toj klasi,ali Gem je mnogo fina meka mikseta tako da nije za neko maltretiranje jer nema neku snagu.

idekius 25-11-2003 08:45 PM

Dok sam svirao klubske svirke svirao sam na Yamaha EMX 2000 i Soundcraft Powerstation. Soundcraft je bio nesto starijeg datuma, ali znatno bolji od Yamahe, mada ni ona nije losa...

Eon 25-11-2003 10:14 PM

Quote:

Originally Posted by zmaj
Moram da budem iskren ali Behringer mi se ne svidja ni za Live ni za studio.Jednosatvno ima nesto sto mi smeta kod njih.Zvuk im je smesan,nekako sirov.E sad zavisi i sta hoces,ako sviras svadbe i tome slicno tu ti niko nece gledati kakv ti je EQ,vazno je da gruva,ali ako hoces stvarno dobar zvuk bolje ti je da se klonis Behringera.Sigurno da i oni u nekom visem cenovnom rangu imaju dobre modele ali ova sintetika ne valja provereno.Imao sam prilike da uporedim Gem-ovu live miksetu i Behringera,i to je bilo smesno.Gem-ov zvuk tesko da neko moze da nadmasi u toj klasi,ali Gem je mnogo fina meka mikseta tako da nije za neko maltretiranje jer nema neku snagu.

Slazem se sa tobom ali samo vezano za Behringer mixete...zaista stvaraju sum i eq-ovi su im jako losi tacnije sve preko 400hz je na sumu...
Dok se za truthse ne bi slozio ustvari ti rece da je sve behringerovo lose...pa i nije bas...naime...ja imam truthse i veoma sam zadovoljan sa njima kao i njihovim zvukom...da ne bude zabune....nisu vrhunski niti se mogu porediti sa vrhunskim monitorima ali rade svoj posao bar za mene 8)

Ad Fines 26-11-2003 12:15 AM

Nije vezano za mixer al ima veze sa Behringerom. Mi u bandu imamo aktivni monitoring sa Behringerom(4 kom.). To su kutije koje sviraju. Vise o njima ne mogu reci jer danas ih drugacije gledam zbog jedne svirke na Samoborskom Fasniku gdje je bilo nekoliko Mackie aktivnih monitora od kojih je Behringer uzeo sve osim onog sta treba(ako me razumijete). Cijena im sve diktira. Mackie-a proda ime 35% a ostalo je kvaliteta dok po mom sudu Behringera 75% proda cijena a ostalo je kvaliteta. Mozda pretjerujem al se nadam da nisam puno pretjerao.

Shot 26-11-2003 01:54 AM

ja sad kombiniram lovu da za koji mjesec uzmem Behringer DDX3216
To je super stvarcica. Dobiva izvrsne ocjene po svim casopisima i net-recenzijama. Kazu da je to mixer koji spasava (ne)ugled Behringera.
A i jeftin je u kategoriji digitalnih mixera.

Eon 26-11-2003 08:59 AM

E da ddx3216 je odlican digitalni mixer koji je mnogo mesta uzeo yamahi 01
Probao sam ga i mogu reci da je veoma dobar i izgledom i zvukom..
Shot ako zelis imas u Artistu u Banja Luci jedan po ceni od cini mi se 1500 eura...pogledacu ako zelis

Poznato je ne znam koliko nekima da je mackie sa monitorima pukao ustvari njihova proizvodnja se preselila na daleki istok(ostalo je sve jasno)
Tako da sve sto je mackie imao uzeo je behringer...mnogo delova pa i sam izgled je slican mackiju

SandRob 26-11-2003 09:51 AM

Quote:

Originally Posted by Eon
Shot ako zelis imas u Artistu u Banja Luci jedan po ceni od cini mi se 1500 eura...pogledacu ako zelis

Poznato je ne znam koliko nekima da je mackie sa monitorima pukao ustvari njihova proizvodnja se preselila na daleki istok(ostalo je sve jasno)
Tako da sve sto je mackie imao uzeo je behringer...mnogo delova pa i sam izgled je slican mackiju

za te digitalne neznan, ali behringerovi analogni mixeri su bezobrazna kopija mekija.

Eon 26-11-2003 09:56 AM

Quote:

Originally Posted by sandrob
Quote:

Originally Posted by Eon

za te digitalne neznan, ali behringerovi analogni mixeri su bezobrazna kopija mekija.

i monitori

Ad Fines 26-11-2003 11:51 PM

Ma dobar je Behringer. Ja obicno pretjeram. A to ko kuda izvozi i cije trziste napaja robom nisam ni znao. Zanimljivo za firmu koju drugi pokradaju.

SandRob 27-11-2003 12:01 AM

ma ja san cuo pricu da behringer prodaje patente (pamet) i da za njih dobija besplatne djelove za svoje "kopije". zato su, kazu, njihove stvari tako jeftine?!

idekius 27-11-2003 02:14 AM

Quote:

Originally Posted by sandrob
ma ja san cuo pricu da behringer prodaje patente (pamet) i da za njih dobija besplatne djelove za svoje "kopije". zato su, kazu, njihove stvari tako jeftine?!

Sta je, da je...za sitnu kintu se od njih mogu uzeti vrlo pristojne stvari. Ono sto ja znam je da su to Schwabe sa proizvodnjom u Kini.

ANTISHA 30-11-2003 02:41 PM

po?to puno putujem po Njea?koj imao sam prilike biti u nekoliko music shopova gdje sam dobijao razna mi?ljenja o Behringeru, no jedan mi je ostao u pam?enju jer mi se ?ini istinitim.Ka?e tip ovako:
To je firma koja je u po?etku radila skupe specijalizirane stvari i propali su zbog skupo?e naravno. Onda su svoje patente prodali, ali ne za novac nego im firme isporu?uju besplatno odre?en broj istih ?ipova, elektronike i sl, a oni samo sastavljaju i testiraju. Kona?no njihov DANALOG mixer je potukao sve u svojoj kategoriji. Mora se priznat da su im artikli u po?etku bili malo "?lamavi", ali vidim da su u zadnje vrijeme napredovali. Ja koristim predpoja?alo:ULTRAGAIN PRO MIC 2200, koje nema neke mogu?nosti,eq mu je osrednji, ali dobro radi - ?um je nemjerljiv golim uhom.Sprava radi ko neka od 500-ak Eura, a ja sam je platija 95.
Imao sam prilike raditi i na B2 PRO mikrofonu. Stvarno mi se u?inija vrlo solidan. Ne?e nikad biti Neuman, ali ko?ta kao skuplje tenisice.

mehunovic 13-05-2008 11:29 PM

Re: Behringer miksete

Imam pun studio Behringer, a kao i mnogo drukčijih, skupljih sprava. Imao sam Mackie SR24.4 VLZ i osim sasvim solidnog preampa za moje tadašnje potrebe, nije me ničim oduševio i prodao sam ga. Ok, kupljen je iz druge ruke, navodno iz studija Zlatka Pejakovića ili Branimira Mihaljevića, ne sjećam se više, ali po meni je bio u groznom stanju i drago mi je da sam ga se riješio, pogotovo kad se uzme u obzir šta sam sve dobio za njega.
Što se tiče Behringera, ljudi?! Ajmo ovako: uzmite Phonic Tube Compressor i uzmite Behringer Tube Compressor ili još gore, Magician. Cijena je niža, a Phonic je ne smeće nego mi dođe da ih idem prebit, zapalit i ubit nakon svega toga kad vidim šta su napravili. Kad sam ga otvorio, imao sam šta vidjeti: unutra nema NIČEG osim dve lampe kroz koje ne ide ni 12V i dvije sijalice iza njih, da ipak nešto svjetluca, i, naravno, chipovi koji, brijem, emuliraju tube i rade sve ostalo. Magician kad odvrnem tube warmth radi soft limiting, i STVARNO se osjeti, a osjeti i VU-metar da se nešto dogadja. Na Magicianu nema nikakvih kontrola ni za što, a kad otvorim Protector limiter, u Magicianu nema ni elektronike koja je u Protectoru. Zaključak? U Magicianu lampe STVARNO rade svoj posao. Nije li to velika stvar? Platio sam ga 150 eura! Imam dva mixera 2642 i stvarno me zanima o kom šumu pričate. Jer ja, a ni nitko iz mog benda ga ne čujemo. Imam i DX1000 DJ mixer, također nema šuma. Možda ih koristite za live pa tamo imaju šuma kad se odvrne na 500? Tada i meni uši šume. :) Uostalom, ima neki mixer koji nema apsolutno nikakav šum? Probao sam Sountracs 64 kanala stol, Allen & Heath, Mackie, Studiomaster, i još neke i razina šuma je (osim na DR-u koji je osjetno šumniji od drugih) gotovo uvijek ista, primijeti se na VU-metru kad sve pojačaš do kraja i to je stvar kablova, grounda, vlage i prašine koja se hvata u potovima, svega. Ne postoji mixer koji ne treba održavati, to su potenciometri koji su mehanički, podmazani, u njih UVIJEK nađe put prljavština, a nitko od nas to ne ide napravit sve dok maltene nije prekasno. Za taj šum imam (Behringer ) 8-kanalni Denoiser, a razmišljam i ART 8-knalanom gate-u. To dvoje je investicija koja ti olakša ili čak riješi tog problema zauvijek, koju god da mixetu kasnije kupiš. Jedino što se slažem je da su preampovi na Behringer mixeru dosadni, jer jesu i čak i sintetski zvuče, kako je već rečeno. Ali, meni to nije važno, jer imam vanjske preampove i EQ-e koji to rješavaju, dobro zvuče, a opet su od Behringera, za sada. B-2 mikrofon je stvarno predivna stvar, i u tom cjenovnom rangu ne postoji bolja opcija. Također i drugi mikrofoni za gitaru itd. poput C-3 kojih imam 2, staviš ga pred box i radi točno onako kako bi trebao radit. Probao sam skuplje i bolje i ne vidim zašto ih koristit ako nisi neki purist ili radiš na sat, samo dodaju svoju boju, ništa što kasnije ne mogu sredit equalizacijom ili Aphex Type C exciterom, ma koliko to možda nekima bilo čudno, volim se igrati i imam vremena. Ne treba mi jedan fenomenalan preskup mikrofon da radi MOJ posao. nego nešto što će mi snimit signal koji čuje onako kako ga čuje, da ga ja kasnije mogu gnjavit kako god poželim. Kad smo već kod Aphexa, priča o Behringerovim patentima prema svim dostupnim informacijama ne stoji, UPRAVO suprotno, koliko sam ja našao na net-u. Aphex je navodno tužio Behringer jer je na prvim Ultrafexima ugrađivana ploča na kojoj je čak i pisalo Aphex, priča glasi da je zbog toga Ultrafex brzo povučen iz prodaje, jer je bio krađa Aphex Excitera. Ako je netko dovoljno pametan i zna kako stvari sa tvornicama i patentima funkcioniraju, nek nam objasni kako je to moguće. Da nije i to neka patka da se Behringer još malo ocrni? Koliko ja vidim mnogi su ljuti na njega jer je tržište preplavio jeftinom robom koja radi to što treba da radi i koja je jedini realan entry-level, jer bi drugi prodavali ime i dodavali nepotrebne gluposti koje spravama podižu cijenu (tipa S/PDIF out na Lexicon MPX 100, šta će ti, bre?!) čisto da studio elektronika i dalje ostaje skupa egzotika i da oni mogu sve što naprave prodavati skupo. Behringer ih je tu sve zajebo. Koliko ja vidim, neke sprave koje su jako brzo povučene iz prodaje, su povučene jer su bile predobre i prejeftine i preneisplative za daljnju prozivodnju. Većinu ih imam i i koristim i prezadovoljan sam. Ako netko na samom početku ode u dućan i kupi SVE od Behringera i time napravi studio, neće pogriješiti. Kasnije, prodaje dio po dio i kupuje bolje i skuplje. Ako jedan TL Audio Ivory košta 650 eura, a jedan Behringer 150-200, oba iz druge ruke, sve je rečeno. NARAVNO da neće jednako zvučat, NARAVNO da će se kvarit, i NARAVNO da ne može toliko trajat. Ali, ko je od vas odmah sjeo u BMW i išao se voziti? Ja sam učio vozit na yugu, danas vozim svog Rovera a mogu vozit šta god mi daš. Da sam učio na BMW-u, kad bi sjeo u fiću slupao bi se na prvom zavoju, a možda nikad ne bi znao cijenit dobra kola.... :))

All times are GMT +1. The time now is 01:30 PM.