Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   Turbotronik novokomponovani folk sa alternativnim muzičkim formama (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=48965)

komil 02-10-2017 11:08 PM

Turbotronik novokomponovani folk sa alternativnim muzičkim formama

Turbotronik predstavlja autore sa srpske scene koji kombinuju novokomponovani folk, turbo-folk i pop-folk sa alternativnim muzičkim formama. Potraga za autentičnim u sopstvenoj tradiciji vodila ih je do pojava prezrenih od strane kulturnog establiÅ¡menta i populacije okrenute Zapadu, ali obožavanih među „običnim" svetom.

Rezultat je umetnički pokret koji donosi potpuno odsustvo ironijske distance prema folk nasleđu. Muzički, on se koristi elektronskim bitovima i semplovima, ali nije žanrovski omeđen. Idejno, on predstavlja svojevrsni srpski pank dvadeset prvog veka. Ono Å¡to ga izdvaja u globalnom kontekstu je insistiranje na prokazanom balkanskom poreklu.

Kanal VICE
Emitovanje 49:19
Rating TV-14

https://video.vice.com/rs/video/turb...29d68b4e6bd1e5

Gillette 02-10-2017 11:37 PM

Re: Turbotronik novokomponovani folk sa alternativnim muzičkim formama

taman kad sam se ponadao da smo dotakli dno i da gore ne može..:shock:

jocasrb 03-10-2017 04:16 PM

sem toga sto nisam mogo 3min povezano da gledam klip nego sve motam, meni ovo zvuci mnogo....glupo? ako smem to da kazem...kao kad pravis 30 matri u jednom danu i mislis da su sve odlicne ali sutra kad ih poslusas mozda jedva valja od tih, a sve ostale su da se ne cuju opet (kao sve pesme iz klipa)...nzm ne bih da vredjam izvodjace, producente i ko je sve ukljucen u ovaj 'zanr' ali nadam se da ovo nece da zazivi kod nas (mada nekako sam i siguran da nece)...tresh je , bas kao sto i jedan izvodjac iz klipa kaze...po meni tresh ne moze da bude nesto dobro nego je tresh znaci treba da se ulepsava, zavrsava, doradjuje itd...
deluje mi da uz ovo uzivaju oni koji nisu culi kvalitetniju muziku, ali je veoma moguce da i nije to slucaj

Gillette 03-10-2017 04:52 PM

ako iza ovoga stoji neka zavera da se ta vrsta muzike totalno deformiše, unakazi i pretvori u neku svoju suprotnost (kao što su razni punk, rap, trish trash pravci unakazli r'n'r i bacili ga u zaborav ) onda možda i ima smisla..

jocasrb 03-10-2017 07:18 PM

ne znam, ali sam eto sad shvatio da ovaj vice stvarno Sve i Svasta snima

alavuk 03-10-2017 11:43 PM

da ali vice je zaboravio na neke od pionire shazalakazoo (ramba necemo da spominjemo nije on ta kategorija iako je saradjivao sa viklerom i sa shazalakazoo-om na plastik fantastik albumu) koji su pravi orijental elektronik , ovo je svi diy , pokusaj da se nadje svoj izraz naravno ovde ima dosta humora pa je zato sve trash ... mada je slicnih primera bilo i ranije

https://www.youtube.com/watch?v=IyDIKtXLBGA

shazalakazoo

https://www.youtube.com/watch?v=tkRqdGepjNU

fesram :)

https://www.facebook.com/fesram.myspace.1389/

naravno sve ironicno nemoj da je neko pomislio da je stvarno ... bez obzira sta se pise :)

DADDY Z 04-10-2017 09:31 AM

Videh ovo na TV-u i ostadoh fasciniran.Pre svega podatkom da većina autora ima visoke škole.Potom njihovim viđenjem svega i ubeđenjem da je ono što rade jako dobro.

Sa druge strane neke njihove izjave su me naterale da razmislim o svojim stavovima.Činjenica je da sam ceo život odrastao sa gađenjem i gorčinom prema turbo folku.Meni je isti asocijacija na najgore što je ova prostor iznedrio a ovi ga predstavljaju kao našim kulturnim nasleđem a samim tim pišaju po pravom kulturnom nasleđu.Isto tako je činjenica da se turbo folk može konzumirati od strane ljudi koji nemaju predstavu kakav je razvojni put ovog "muzičkog pravca".Što zbog toga što su nekako preskočili taj period, što zbog toga što nisu sa ovih prostora-pa im tamo hiljadama milja daleko to može zvučati zanimljivo-egzotično.
Ne znam šta da kažem.Realno je ovde najveći umetnik Lenhart Tapes, koji tome prilazi najozbiljnije sa umetničke strane.
Još nešto o čemu treba dobro razmisliti je istina koju je jedna od devojaka tu rekla.Scena nam je toliko slaba i neinvetivna da je ovo moralo da se desi u nekom obliku.Strašno je što je taj oblik, na žalost, samo još jedna stepenica na dole.

komil 04-10-2017 10:35 AM

Quote:

Originally Posted by DADDY Z (Post 374517)
Videh ovo na TV-u i ostadoh fasciniran.Pre svega podatkom da većina autora ima visoke Å¡kole.Potom njihovim viđenjem svega i ubeđenjem da je ono Å¡to rade jako dobro.

Ja nisam stekao utisak da oni pričaju da rade neÅ¡to Å¡to je jako dobro. Vidi da je to Å¡to oni rade iskreno i da im dolazi dosta prirodno, Å¡to bi se reklo, negde iz malog mozga. Mislim, rade ono Å¡to im lično jako prija i odgovara, ali ne vidim da potenciraju da je to neÅ¡to strahovito značajno. Mislim i da su jako svesni da je to Å¡to rade samo jedno viđenje stvari. Mogu i da razumem da se osećaju, bar u neku ruku, ostvareno - jako veliki broj "urbanih" klinaca u svadbi će da otkida na narodnjake, a otićiće i na neku tehno žurku. Takvima ovo sve sigurno ne para uÅ¡i, a imaju prepoznatljive sastavne delove.

Quote:

druge strane neke njihove izjave su me naterale da razmislim o svojim stavovima.

Takođe. Film kao film je, po meni, urađen odlično, a Å¡to se teme tiče ja do ovog filma nisam ni znao da ovo kod nas postoji. Postojalo je, naravno, meÅ¡anje stilova, ali ovo kada se predstavi na takav način, je cela neka nova subkultura. Oni koriste prave metode borbe alternativnih umetnika, taj deo priče me je iznenadio i zabavio, mislio sam da čitam njuz.net.
Mislim da je godiÅ¡te tih ljudi jedan od ključnih faktora, ovo je neka njihova varijanta podsvesnog vraćanja u detinjstvo (kada su bili zaÅ¡tićeni od strane roditelja i nesvesni loÅ¡eg u druÅ¡tvu) i mirenja odrastanja u gradu sa navikama roditelja koji su doÅ¡li sa sela.

Nekima je ovo geto, ventil-muzika mahale.

Quote:

je da sam ceo život odrastao sa gađenjem i gorčinom prema turbo folku.Meni je isti asocijacija na najgore Å¡to je ova prostor iznedrio a ovi ga predstavljaju kao naÅ¡im kulturnim nasleđem a samim tim piÅ¡aju po pravom kulturnom nasleđu.Isto tako je činjenica da se turbo folk može konzumirati od strane ljudi koji nemaju predstavu kakav je razvojni put ovog "muzičkog pravca".

Potpuno te razumem, isti sam. Ali kad tad je morala doći generacija koja pronalazi turbo folk samo na nivou neke stare pronađene kasete i posmatra to samo tonski, a mlada je i buntovna, želi da preispituje sve oko sebe, pa želi da se revizionistički. Prosto iz nekih emotivnih razloga, asocijacija na turbo folk im je srećnije detinjstvo i uÅ¡uÅ¡kanost nedeljnog popodneva uz ručak i pevuÅ¡enje roditelja i okoline.

Ali vidi, kada pustiÅ¡ sebi recimo Pero Defformero :D, jako je bizaran utisak. Sa jedne strane se gadiÅ¡ nečemu a sa druge strane uživaÅ¡ i dobro ti je i prepoznajeÅ¡ neÅ¡to u tome. Ne mislim da sprdnju nego na to da taj spoj stilova u Peru funkcioniÅ¡e i na bizaran način - radi.
Jako je teÅ¡ko definisati to, to je malo i kao neka psihoterapija žrtava 90-ih :) Kapiram da postoji mogućnost da je možda neÅ¡to slično u pitanju i kod ovih ljudi iz filma.

Quote:

Å*to zbog toga Å¡to su nekako preskočili taj period, Å¡to zbog toga Å¡to nisu sa ovih prostora-pa im tamo hiljadama milja daleko to može zvučati zanimljivo-egzotično.

Ja prosto smatram da oni ne znaju Å¡ta je turbo folk, oni kada pričaju o tome, kao da pričaju o nečem drugom. :D

Gillette 04-10-2017 01:24 PM

Jedno vreme je postojala čitava generacija ljudi koji su pokuÅ¡avali da Srbiju iÅ¡čupaju iz evroazijskog kulturnog miljea i približe je Zapadnom kulturnom nasleđu, ali evo, sada vidimo da je taj pokuÅ¡aj propao.

DoÅ¡la je potpuno nova generacija ljudi koji punim plućima udiÅ¡u stvarnost "zemlje seljaka na brdovitom Balkanu".

Oni se ne stide svog porekla, naprotiv, oni ga neguju i ponosno zalivaju, po sistemu Å¡to seljačkije-to bolje.

Svi problemi Srbije leže u neobrazovanju i polupismenosti.
KulturoloÅ¡ki sukobi rokera, džezera, bluzera, pankera i sličnih s jedne strane i narodnjaka s druge, zapravo je sukob urbanog i ruralnog, sukob malobrojnih građana i mnogobrojnih seljaka. (neki statističari kažu da je u Srbiji oko 70% aktivno nepismenih ljudi)
Taj sukob se odvija na svim poljima. Muzika je samo vrh tog ledenog brega (da ne kažemo plasta sena ili čak nečeg drugog..)

Ovo Å¡to se sada javlja (koketiranje drugih muzičkih pravaca sa turbofolkom) samo je perverzna manifestacija pobede ruralnog.

Neko može da postavi pitanje, a zaÅ¡to Srbija mora da bude Zapad? Možda je nama mesto upravo u tom patetičnom zavijanju? U tim prizemnim emocijama? U tom tunižansko-sirijsko-tursko-kurdsko-rumunskom melosu?
Možda naÅ¡ jezik spržen brljama i ogrezao u jagnjetini i svinjetini i nije zgodan da se po engleski izvrće i uvrće i trpa među zube ?

I Å¡ta 'oće ti Englezi? Ko su oni i ko kaže da to Å¡to su oni smislili mora da bude lepo, kulturno i važno? A plus su nas i nekoliko puta na pravdi Boga bombardovali ! Pa baÅ¡ da im i ne pevamo ! I ne samo to..koga god čujemo da po kafićima neÅ¡to uz gitaru mrndža na tom enegleskom - odma isterati napolje i zameniti ga nekim naÅ¡im, domaćim momčinom koji voli da zapeva i zagalami, pa zar ne?

Englezi..šta su oni bolji od nas..

https://en.wikipedia.org/wiki/List_o...nd_discoveries

:banghead:

silicon science 04-10-2017 01:35 PM

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/uqBuNe59I10" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Meni je ovo fantasticno...

silicon science 04-10-2017 02:38 PM

Od istog artiste... :)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ZfOJS2_5M0E" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

komil 04-10-2017 04:44 PM

Quote:

Originally Posted by Gillette (Post 374521)
Ovo Å¡to se sada javlja (koketiranje drugih muzičkih pravaca sa turbofolkom) samo je perverzna manifestacija pobede ruralnog.

Mislim da to nije tako jednostavno, to je neki spoj. Slušaš ih tamo i oni imaju Beogradski (npr) naglasak i razne navike, ne ruralne. Sa druge strane oni od turbo folka nisu preuzeli bar pola stvari koje idu uz to.

Gillette 04-10-2017 05:21 PM

Quote:

Originally Posted by komil (Post 374524)
Mislim da to nije tako jednostavno, to je neki spoj. Slušaš ih tamo i oni imaju Beogradski (npr) naglasak i razne navike, ne ruralne. Sa druge strane oni od turbo folka nisu preuzeli bar pola stvari koje idu uz to.

Možda sam iz želje da sebi stvari učinim Å¡to jasnijim previÅ¡e pojednostavio ali..obrni okreni, sve je ovo cena za nekakvu naÅ¡u neautentičnost. Za nemanje svoga Ja, tj..da se politički (ne)korektno izrazim - za neutralnost.

Zvanično, mi nismo ni Istok ni Zapad, ali nezvanično ( u skladu sa onim procentom a propos nepismenosti i polupismenosti) duÅ¡a balkanska naginje ka Istoku.

Postoji ona teorija da žrtva voli svoga dželata, pa tako i mi zavolesmo "puusto tursko" i sve što ide uz to.

Da smo ostali svoji (ako smo ikada uopšte bili) ko zna šta bi i kako bi bilo.
ovako..ni vamo ni tamo, pa čas vamo čas tamo.

Sada smo eto tamo.

No da ne filosofiram previÅ¡e, ovaj poslednji snimak kako sam čuo uvodne taktove, tako sam prsnuo u smeh..pa razmiÅ¡ljam, možda u celom tom "projektu" i ima neÅ¡to :D

Igor 05-10-2017 10:12 AM

Od zarđalog kuglagera sa vinčanske deponije po kojem su nuždu vrÅ¡ili čopori letećih virusonoÅ¡a možeÅ¡ praviti umetničko delo samo za zalutale, zabludele i promaÅ¡ene zombi-humanoide.

Biser je brate/sestro biser.
On je sjajan, inspiriše...

alavuk 05-10-2017 02:07 PM

marko je sasvim neka druga kategorija

awacs 05-10-2017 07:25 PM

Quote:

Činjenica je da sam ceo život odrastao sa gađenjem i gorčinom prema turbo folku.Meni je isti asocijacija na najgore što je ova prostor iznedrio a ovi ga predstavljaju kao našim kulturnim nasleđem a samim tim pišaju po pravom kulturnom nasleđu.Isto tako je činjenica da se turbo folk može konzumirati od strane ljudi koji nemaju predstavu kakav je razvojni put ovog "muzičkog pravca".Što zbog toga što su nekako preskočili taj period, što zbog toga što nisu sa ovih prostora-pa im tamo hiljadama milja daleko to može zvučati zanimljivo-egzotično.

Pa da. Pa šta? Odnos prema tretiranju turbo-folka kao tabua, kao nečega o čemu se ili ne govori ili se govori sa negativnim predznakom (kao što ti činiš), to je smisao cele te akcije koju ovi ljudi sprovode. Ako ćemo o „pravom kulturnom nasleđu“, sve što neka kultura stvori je njeno pravo kulturno nasleđe. To su stvari koje se niti stvaraju niti brišu odlukama kustosa muzeja ili istoričara umetnosti, a ponajmanje stavovima učesnika u događajima.

Autori ovog dokumentarca su propustili da pomenu da je Matrijaršija udomljavala i bend Bitlisi, sastavljen od mentally challenged (ili kako se to sad već zove u današnjem novogovoru) osoba. Koliko se sećam svog razgovora sa Rašom Popovićem (jednim od osnivača Matrijarišije), Aleksandar Denić je iz te priče. Ovi drugi to rade prilično svesno i prilično umetnički (dakle: intrigantno).

Predznaci koji stoje ispred nekog muzičkog izraza ne moraju nužno da se odnose na ljude koji se tim muzičkim izrazom bave ili ga vole. Lično sam upoznao gomilu osoba koje vole EKV, a nikad s njima ne bih voleo da se vozim istim vozom, a znam i one koji se kunu u Šemsu i Miroslava sa kojima bih mogao i na pusto ostrvo.

Pozdrav,

Vasa

Gillette 05-10-2017 07:40 PM

Nedavno sam bio u Dubaiu sa nekim ljudima iz Australije. Sedimo družimo se..i sad kao, ajde da pogledamo na YT "neÅ¡to o Srbiji" (jer su ovi ljudi znali o Srbiji taman kolko i prosečan Srbin o Miramaru ili Brunejima)

Upalimo YT onako random..slike Beograda, železnika stanica, trubači.
I sad, ja reko da se malo zadržimo na trubačima (Å¡ta drugo?) kad će jedan "hmm...I saw these in Mexico too.." :shock:

Kasnije, kad su bili u Bg, pa dođu negde gde se svira živa muzika, a ovi pevaju neke "kavere" na engleskom, tražili su da čuju neÅ¡to autentično srpsko.

I Å¡ta onda tu čovek da i ponudi?
Frulu?
Ili ove neke arhaične "mori momo ubavo devojče" pesme koje ni ovde niko ne sluÅ¡a?

Muzika, hrana, obrni oreni - kultura. Sve nam je toliko izmeÅ¡ano i neuhvatljivo, da nije ni čudo da ljudi traže izlaz (i izraz), "brend", "neÅ¡to naÅ¡e"...i zanimljivi su ti pokuÅ¡aji. Meni lično uglavnom smeÅ¡ni, kao ovi o kojima se priča.

awacs 05-10-2017 08:41 PM

Quote:

Originally Posted by Gillette (Post 374529)
I sad, ja reko da se malo zadržimo na trubačima (šta drugo?) kad će jedan "hmm...I saw these in Mexico too.." :shock:

Onaj ko je to izjavio ili nema sluha ili nema osećaj za ritam. Truba je fakat i u Meksiko i u Srbiju stigla preko Austrije. Za razliku od Meksika, u Srbiji se trodelni takt nikad nije primio kao dominantan, a i meksički i južnobalkanski odnos prema harmonijama nije baš isti. Jebo tu priču, ili makar jebo tog sagovornika. Isto tako bi svaka budala mogla da kaže da je čula gudačku sekciju u Rumuniji, pa da joj je gudački orkestar iz Libana zvučao kao rumunski.

Sve je na svom mestu: niko te ne tera da sviraš ono što ne voliš, niti te iko sprečava da sviraš ono što voliš.

Pozdrav,

Vasa

awacs 05-10-2017 09:08 PM

P.S. Ta ekipa se neće natrpati novaca u džepove ni zlata u sefove, bar ne od muzike koju stvara. To im uostalom i nije primarni cilj, te bar zbog toga niko ne mora da se sekira.

Pozdrav,

Vasa

Gillette 05-10-2017 09:40 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 374530)
Onaj ko je to izjavio ili nema sluha ili nema osećaj za ritam. Truba je fakat i u Meksiko i u Srbiju stigla preko Austrije. Za razliku od Meksika, u Srbiji se trodelni takt nikad nije primio kao dominantan, a i meksički i južnobalkanski odnos prema harmonijama nije baÅ¡ isti. Jebo tu priču, ili makar jebo tog sagovornika. Isto tako bi svaka budala mogla da kaže da je čula gudačku sekciju u Rumuniji, pa da joj je gudački orkestar iz Libana zvučao kao rumunski.

Sve je na svom mestu: niko te ne tera da sviraÅ¡ ono Å¡to ne voliÅ¡, niti te iko sprečava da sviraÅ¡ ono Å¡to voliÅ¡.

Pozdrav,

Vasa

E moj Vaso, objasni ti to turistima..
Btw, meni kad spomeneÅ¡ rumunsku muziku, prvo na pamet padne panova frula, to je neÅ¡to autentično (iako je sviraju i u Andima npr)

A kada ljudima kažeÅ¡ srpska muzika, Å¡ta će prvo da im padne na pamet: harmonika ? (Pomoravlje) Truba? (Užice i okolina), Tambura? (Vojvodina) Turbotronik? (splavovi sa priobaljem ;)

awacs 06-10-2017 12:28 AM

Quote:

Originally Posted by Gillette (Post 374532)
A kada ljudima kažeš srpska muzika, šta će prvo da im padne na pamet: harmonika ? (Pomoravlje) Truba? (Užice i okolina), Tambura? (Vojvodina) Turbotronik? (splavovi sa priobaljem ;)

Nemam pojma šta će prvo da im padne na pamet, a i zabole me tuki šta će im prvo pasti na pamet. Ono što pak znam: kad mi neko pomene nemačku muziku prvo mi padnu na pamet likovi u lederhoznama koji piju pivo i jedu kobaje u kupusu uz zvuke harmonike. Nema šanse da mi prva asocijacija budu Bah, Kraftverk, DAF, Štokhauzen ili Ramštajn. Jer sam seljanin koji lederhozne i sve u vezi s njima posmatra kao nemačku nacionalnu vrednost.

Pozdrav,

Vasa

Gillette 06-10-2017 08:46 AM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 374533)
Nemam pojma Å¡ta će prvo da im padne na pamet, a i zabole me tuki Å¡ta će im prvo pasti na pamet. Ono Å¡to pak znam: kad mi neko pomene nemačku muziku prvo mi padnu na pamet likovi u lederhoznama koji piju pivo i jedu kobaje u kupusu uz zvuke harmonike. Nema Å¡anse da mi prva asocijacija budu Bah, Kraftverk, DAF, Å*tokhauzen ili RamÅ¡tajn. Jer sam seljanin koji lederhozne i sve u vezi s njima posmatra kao nemačku nacionalnu vrednost.

Pozdrav,

Vasa

Upravo si naveo sve ono Å¡to je njihovo autentično.
I oni nemaju problem sa tim.

NaÅ¡ problem je međutim, Å¡to mi sami ne znamo Å¡ta je naÅ¡e autentično, pa krpimo i vučemo odakle stignemo, meÅ¡amo neke bućkuriÅ¡e i onda se pravimo da je to super. Na opÅ¡te čuđenje i Nemaca i ostalih koji nas posmtaraju sa strane (ako nas uopÅ¡te i posmatraju.. )

Znak 06-10-2017 12:50 PM

Quote:

Originally Posted by Gillette (Post 374534)
Upravo si naveo sve ono Å¡to je njihovo autentično.

A Å¡ta ćemo ako je i to nastalo pod nekim uticajem sa strane?

Gillette 06-10-2017 07:58 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 374536)
A Å¡ta ćemo ako je i to nastalo pod nekim uticajem sa strane?

Pretpostavljamo da je sve nastajalo sa viÅ¡e ili manje uticaja sa strane. Ali nije isto ako si 500 godina gradio sopstveni identitet i jačao ga i ako ti je 500 godina identitet razgrađivan i slabljen.

Opet, ima potpuno autohtonih zajednica koje se malo ili nimalo meÅ¡ale sa drugim zajednicama, međutim...njihovo kulturno nasleđe obično ne nađe na neki Å¡iri odjek. ZaÅ¡to je to tako? Ko nameće estetske standarde pa je npr jedna sveopÅ¡ta kulturna meÅ¡avina uticaja u Americi, naiÅ¡la na planetarno dopadanje, tema je o kojoj možemo da pričamo

Znak 06-10-2017 08:18 PM

Quote:

Originally Posted by Gillette (Post 374537)
Ko nameće estetske standarde pa je npr jedna sveopÅ¡ta kulturna meÅ¡avina uticaja u Americi, naiÅ¡la na planetarno dopadanje, tema je o kojoj možemo da pričamo

Kulture se uvek i svuda meÅ¡aju i prožimaju, nema nijedne koja je "autentična". Ja recimo volim rokenrol, baÅ¡ me briga Å¡to nije nastao na ovim prostorima, a joÅ¡ manje mi smeta Å¡to nije urban nego je spoj stilova berača pamuka i stočara. Isto tako mogu da prihvatim da neko viÅ¡e voli muziku koju su stvorili stočari i ratari sa istoka. Neko to ne podnosi, i to je u redu.

Uzgred, kad već pomenuh sastavne delove rokenrola, meni onaj belački deo samo smeta, kao Å¡to je smetao i Džimu Morisonu, pa zato kod Dorsa nema kaubojskih elemenata. Kod njih je osnova bluz, a umesto kantrija tu su uticaji romantičarske poezije i književnosti bitnika. SavrÅ¡eno!

Gillette 06-10-2017 10:28 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 374538)
Kulture se uvek i svuda meÅ¡aju i prožimaju, nema nijedne koja je "autentična". Ja recimo volim rokenrol, baÅ¡ me briga Å¡to nije nastao na ovim prostorima, a joÅ¡ manje mi smeta Å¡to nije urban nego je spoj stilova berača pamuka i stočara. Isto tako mogu da prihvatim da neko viÅ¡e voli muziku koju su stvorili stočari i ratari sa istoka. Neko to ne podnosi, i to je u redu.

Uzgred, kad već pomenuh sastavne delove rokenrola, meni onaj belački deo samo smeta, kao Å¡to je smetao i Džimu Morisonu, pa zato kod Dorsa nema kaubojskih elemenata. Kod njih je osnova bluz, a umesto kantrija tu su uticaji romantičarske poezije i književnosti bitnika. SavrÅ¡eno!

Tsko nekako. Svako radi sa onim resursima koje ima i onda od toga napravi nešto (manje ili više) svoje.

Razlika je samo u tome Å¡to se nečije daleko čuje, a nečije samo lokalno.
Nečije ostavlja dubokog traga u civilizaciji, nečije se brzo zaboravlja.

Kako to da je npr rock and roll toliko duboko prodrmao ceo svet, a neki drugi muzički pravci nisu?
Kako to da nečije pesme nađu vrlo lako put do svih ljudi na svetu, bez obzira odakle su i ko su, a nečije su ostale za lokalnu upotrebu i verovatno nikad niko neće čuti za njih.

Pada mi na pamet (nadam se da ćemo se složiti) jedna lepa melodija potekla sa ovih prostora. Svi se (nadam se) sećamo onog instrumentala "Jednoj ženi" Z.Manojlović.

Kako to da ta stvar nije doživela svetski, antologisjki uspeh kao Å¡to je npr "Samba Pa Ti" od Santane ili neke slične iz tog žanra.

Tu i tamo volim da čujem "Kukuriku kolo" (violina) i stvarno se pitam Å¡ta tu sve učestvuje u estetskom doživljaju tog maestralnog dela. Da li bih na to kolo ostao ravnoduÅ¡an da sam rođen i odrastao u npr Å*kotskoj? Ili neki arhetipovi (i koji?) tu igraju neku ulogu, protiv naÅ¡e biće ne može niÅ¡ta..

alavuk 06-10-2017 11:28 PM

http://www.tegla.rs/nesto-kao-recenz...-jos-po-nesto/

ja mislim da je ovo i dalje jedno dobro zezanje :)

Gillette 06-10-2017 11:48 PM

Quote:

Originally Posted by alavuk (Post 374541)

Ja nisam siguran da je dobro zezanje u Srbiji uoÅ¡te viÅ¡e moguće.
Zezanje u Srbiji mi liči na zezanje zatovrenika u ćeliji. Neko "aj da se zezamo, bolje nego da se poubijamo" zezanje.

Zezanje iz očaja.
Neko će reći (sa pravom) pa bolje i to nego da se stvarno poubijamo. Ali je to mač sa dve oÅ¡trice.

Zezanje je u Srbiji postalo modus vivendi.
Sve je "kao" (kakao)
Sve je zezanje, od pristupa, preko manifestacije.
retko gde se vide profesionalni muzičari.
Možda u folku?

Imaju i ti ljudi svoja "zezanja", ali moje je miÅ¡ljenje, da kada rade muziku, tome pristupaju mnogo ozbiljnije nego muzičari drugih žanrova (naročito rokeri ili ko je već ostao )

Kada zezanje legne preko ozbiljnog i plodonosnog rada, onda je to pravo zezanje.

Kada zezanje legne preko besa i očaja, onda je to neÅ¡to drugo.

Zezanje je poseban i veoma značajan fenomen.
Mnogi tabui se tako preko zezanja "provuku" i zažive kao kulturni obrazac.

alavuk 07-10-2017 09:32 AM

pazi ljubana (shrink fm) licno poznajem i mogu da kazem da smo bas pravi drugari i prijatelji , jeste da smo 10-ak godina udaljeni (relativan pojam sto se mene tice ) , covek radi nesto drugo i nesto drugo za ga zanima (spomenuo je cime se zapravo bavi u dokumentarcu ... evo nesto sto nije turbotronik

https://www.discogs.com/Various-Greb...elease/6130090

ali nadji na youtube njegove radove kao shrink fm :)

awacs 07-10-2017 02:45 PM

Quote:

Originally Posted by alavuk (Post 374541)

Ja mislim da je to jedno sasvim ozbiljno zezanje, i da to zezanje kaže: „Radim ono Å¡to me radi i mogu da ga duvaju samozvani čuvari urbane kulture iz Popboksa i okoline.“

I dobro je Å¡to je u tekstu pomenut kultur-faÅ¡izam, poÅ¡to je on prisutan na svim nama bliskim prostorima. U stvari, postoje dva sloja kultur-faÅ¡izma: onaj državni i onaj Å¡atro nezavisni. I ne zna čovek koji je gadniji.

Pozdrav,

Vasa

alavuk 07-10-2017 02:51 PM

vaso nemoj da se uvredis tako sam ja babe i familiju kao klinac dozivljavljavao kroz zezanciju neku zdravorazumsku poruku tj da ti kaze sta je "zlo" (zena nikako ! aludiram na ko me ter'o) dok je vecina sve to povrsno kontala ...

awacs 07-10-2017 03:50 PM

ZaÅ¡to bih se uvredio, pobogu? Nama je u startu bilo jasno da osam od deset ljudi neće ukapirati tu ozbiljnu stranu benda. Mi smo vrlo svesno bili alternativa i u odnosu na RTS i na B92 i na Akademiju i na sve one koji su svoje političko-estetske kriterijume zapisali u kamenu. Ove likove doživljavam isto tako, samo je vreme danas joÅ¡ gore nego devedesetih, pa im je i sudbina da ostanu deep underground.

Pozdrav,

Vasa

komil 07-10-2017 04:29 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 374544)
Ja mislim da je to jedno sasvim ozbiljno zezanje, i da to zezanje kaže: „Radim ono što me radi i mogu da ga duvaju samozvani čuvari urbane kulture iz Popboksa i okoline.“

Ovaj deo razumem, shvatanje da je smisao toga neka provokacija. Privlačenje pažnje, spajanje nekih (uslovno rečeno) nespojivih stvari radi drmanja ljudi, tj. provokacija.

Ovo je sve pod uslovom da ne pričamo uopšte o spoju sa ciljem sprdnje, a vidi se da i neki ljudi iz filma ida malo na "tongue in cheek".

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 374544)
I dobro je što je u tekstu pomenut kultur-fašizam, pošto je on prisutan na svim nama bliskim prostorima. U stvari, postoje dva sloja kultur-fašizma: onaj državni i onaj šatro nezavisni. I ne zna čovek koji je gadniji.

... ali ovaj deo već ne mogu da razumem. Ja lično nemam problem sa tim da dozvolim da svako treba da ima neko svoje parče khm, bilo čega. Ali, u praksi prosto često ne možeš neko smeće nazvati kulturom, a da time indirektno ne uniziš i nešto što je daleko vrednije po kojim god hoćeš kriterijumima. Koliko god se ja trudio, uvek na kraju primetim da su razlike tu i velike.

Ja recimo nisam nikada nisam sreo slučaj da neko istinski poštuje jazz, rok ili bilo šta slično, a da isto toliko poštuje/izvodi turbo folk. Takav primer naprosto ne postoji. Svi koji istinski krenu da rade te kompromise se ili žestko ograđuju od suštine neke pojave, ili moraju da se zalivaju nekim alkoholom da mogu nešto da svare. Ne pričam o primerima gde se poštuje izvorna narodna muzika (i ono što se oslanja na nju), npr. Leb i sol, i ne pričam o primerima gde nekome iz turbo folka iz bilo kog ličnog razloga legnu 2-3 pesme.

alavuk 07-10-2017 05:25 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 374546)
Zašto bih se uvredio, pobogu? Nama je u startu bilo jasno da osam od deset ljudi neće ukapirati tu ozbiljnu stranu benda. Mi smo vrlo svesno bili alternativa i u odnosu na RTS i na B92 i na Akademiju i na sve one koji su svoje političko-estetske kriterijume zapisali u kamenu. Ove likove doživljavam isto tako, samo je vreme danas još gore nego devedesetih, pa im je i sudbina da ostanu deep underground.

Pozdrav,

Vasa

pa tako sam ja ovo i skontao to kao vrstu bunta anti kulture tj da je vec sve odavno posle/pre onog oktobra odavno sabanizovao samo se svi mi (vecina) prepravlja da je "cool" . tako sam skontao Vas , babe , atheist rap , direktore i bad copy na primer. be ge fank uticaj ako pratis djape-ov blog na fejsu tj fan stranu sve je funk i tresh u nasem balkanskom prostoru i vremenu. i kao sto rece komil mora malo i da gurnu prst u oku ... kao sto juice namerno to radi sa svojim '93 kru .

evo dacu neposredni primer moja 14-godisnja cerka slusa uglavnom balkanton retko ali retko onaj najgori turbo folk ima jebeni prezir prema tome , ume da odvali doorse iz nekog razloga , ume da pusti neki odlican nu soul/rnb i pop . pa je nekad priupitam kako moze da slusa sve to jedno po drugo bez imalo blama mi odgovara mi da ona ne pravi razliku , mada mi je velika nepravda sto se ne bavi dj-ingom ume iz tog tresha da izvuce lepe pesme ,jednostavno je ne zanima kao ni crtanje ili bilo kakva likovna obrada (genetika od oba roditelja) !

mogu isto da navedem turbo primer kad neko rip-ne svi kao rip ovaj onaj a nisu ga slusali tokom celog zivot a eventualno culi jednu mozda pesmu od njega , najvise pucam na momenat kad je ripnuo dejvid bouvi , ja zigija nisam toliko slusao niti sekao vene kao moja zena , ali ima toliko stvari da su jednostavno muzicka istorija kao sto je ashes to ashes (mislim na funk dzitru i bas liniju najvise nenadjebivo)

ja se raspisao ...

elem tragikomican primer

https://www.facebook.com/photo.php?f...type=3&theater

awacs 07-10-2017 05:56 PM

Quote:

Originally Posted by komil (Post 374547)
Ovaj deo razumem

(...)

... ali ovaj deo već ne mogu da razumem.

Pa kontroverzan sam, mene i inače nije lako svariti u komadu :)

Ne mogu da se stavim u mozgove ove ekipe, pa da tvrdim da zaista razumem šta hoće i zašto to rade, ali na osnovu onoga što pričaju u filmu kapiram sledeće:

Oni u turbo-folku, pop-folku i novokomponovanim narodnjacima prepoznaju ono čega jednostavno nema u drugim žanrovima popularne muzike – totalno zanemarivanje „građanskih“ i „urbanih“ vrednosti. I ne samo zanemarivanje nego i pišanje na glavu tim vrednostima. Ono – sve karte na sto, bezobrazluk, razvrat, sva energija na 110% i udri. Mislim, pazi, to su činjenice koje čak ni oni koji vole sve one vrste muzike koje si pomenuo ne mogu da ospore. Pitanje je samo kakav predznak staviš ispred tih činjenica.

Koliko vidim, jedini greh koji se u ovoj diskusiji stavlja na dušu ovoj ekipi je što uzima te činjenice zdravo za gotovo, i što ih nije u startu obeležila minusom. Ali zašto bi? Njima TF ne označava samo džipove sa tamnim staklima i ulične obračune kao meni. Oni ga u ovom kontekstu uzimaju kao čist zvučno-energetski događaj. U krajnjoj liniji, ni džipovi sa tamnim staklima ne obeležavaju samo krimose i polupismene ljude. Kako mi rekoše, u Novom Sadu postoji kvart ograđen rampama u kom pored krimosa živi i jedan od prvaka postpetooktobarske Srbije, multiinstrumentalista, a flautista po srednjem obrazovanju. Ima i u Beogradu jedan isto građanski i urban lik koji je sklon tamnim staklima i obezbeđenju dostojnom Arkanovog, taj je diplomirao FDU. A mislim da ni jedan ni drugi ne slušaju TF, osim kad su u biranom društvu.

Svet je komplikovan, kultura je komplikovana, pa ni tumačenje ne može da bude jednostavno i jednoznačno. Ovi ljudi iz filma to sasvim dobro pokazuju. Njihov najveći neprijatelj su predrasude, ali vidim da se ne sekiraju zbog toga. I ne treba da se sekiraju.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Dok sam završio pisanje (uz sva ometanja koja su mi se u međuvremenu desila) preteče me @alavuk.

komil 07-10-2017 06:57 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 374549)
Oni u turbo-folku, pop-folku i novokomponovanim narodnjacima prepoznaju ono čega jednostavno nema u drugim žanrovima popularne muzike – totalno zanemarivanje „građanskih“ i „urbanih“ vrednosti. I ne samo zanemarivanje nego i piÅ¡anje na glavu tim vrednostima. Ono – sve karte na sto, bezobrazluk, razvrat, sva energija na 110% i udri. Mislim, pazi, to su činjenice koje čak ni oni koji vole sve one vrste muzike koje si pomenuo ne mogu da ospore. Pitanje je samo kakav predznak staviÅ¡ ispred tih činjenica.

Kako bre nema razvrata i bezobrazluka u rokenrolu npr? Pa kako bi turbofolkerima palo na pamet da se drogiraju nego da su to direktno preuzeli od RNR, neće valda videti to u izvornom folku. Gde bi videli te spotove sa džipovima i sl. nego u nekom hiphopu. Nije rokenrol samo Pink Floyd, u smislu, muzika koju prave intelektualci.

Quote:

vidim, jedini greh koji se u ovoj diskusiji stavlja na duÅ¡u ovoj ekipi je Å¡to uzima te činjenice zdravo za gotovo, i Å¡to ih nije u startu obeležila minusom. Ali zaÅ¡to bi? Njima TF ne označava samo džipove sa tamnim staklima i ulične obračune kao meni. Oni ga u ovom kontekstu uzimaju kao čist zvučno-energetski događaj.

Å*to se mene lično tiče, "greh" im je samo Å¡to se po kvalitetu ne odlepljuju od Å¡unda i đubreta. Onaj slikar u filmu npr, razborito priča, ali način na koji stvara te slike ne sugeriÅ¡e da se on u tome trudi, a sam rezultat je baÅ¡ jadan. Da je bar joÅ¡ viÅ¡e treÅ¡, pa da time bude neÅ¡to zanimljivo, ali nije ni to. Pa onda ovi "pevači" prosto nemaju baÅ¡ sluha. Jedino sam u ovim južnjacima pronaÅ¡ao poneÅ¡to zanimljivo, neki iskreni puls geta.

Quote:

je komplikovan, kultura je komplikovana, pa ni tumačenje ne može da bude jednostavno i jednoznačno. Ovi ljudi iz filma to sasvim dobro pokazuju. Njihov najveći neprijatelj su predrasude, ali vidim da se ne sekiraju zbog toga. I ne treba da se sekiraju.

Na nivou priče je meni ovo ok, i bogami mnogi ovo pričaju (nije da si jedini u tome) ali ja lično nisam naÅ¡ao nijedan primer. Navedi mi jedan primer ovoga, da je neko iz te priče, a da po tebi zaista ima kvalitet.

alavuk 07-10-2017 07:14 PM

pa vidis ti dizelasi su uzeli obrazac oblacenja iz hiphop-a siroke dizel lone , cvike i sl. tako da je sve turbo :) samo je ostalo na tebi da odredis ako mozes sta je ok sta ne ... odavno nema te zlatne sredine o kojoj govorimo vec nekoliko stranica na vom forumu :)

awacs 07-10-2017 07:47 PM

Quote:

Originally Posted by komil (Post 374552)
Kako bre nema razvrata i bezobrazluka u rokenrolu npr? Pa kako bi turbofolkerima palo na pamet da se drogiraju nego da su to direktno preuzeli od RNR, neće valda videti to u izvornom folku.

Preuzeli, nego Å¡ta. Bez blama. I postali luđi i bezobrazniji od cele RnR scene. Čak i pametniji utoliko Å¡to su skapirali da je koks skuplji od horsa, ali učinkovitiji.

Mislim, meni je cela ova priča smeÅ¡na jer se vrti oko prezira prema TF-u, a u stvari se svodi na „mnogo dobro smo igrali, ali zajebo nas sudija“. Ove turbotroničare svečano zabole uvo za tu priču, a možda iz prikrajka čitaju sve ovo Å¡to piÅ¡emo i upiÅ¡avaju se od smeha. I ja bih se upiÅ¡avao da sam na njihovom mestu i da imam upola manje godina nego sad.

Pozdrav,

Vasa

komil 07-10-2017 08:34 PM

Ako se priča i vrti oko prezira prema TF, nije taj prezir neke neodređene i iracionalne prirode, postoje razlozi.

Elem, priča može do beskonačnosti, ja sam mislio da samo kažeÅ¡ neki primer nekoga (ili samo pesme) ko sa istom straÅ¡ću može da svira/producira/snima TF kao i neku vrstu umetničke muzike. Čisto da shvatim Å¡ta je tu neka vrednost na koju bih mogao da obratim pažnju i malo se prosvetlim. Koristilo bi mi, evo recimo, putujem negde autobusom i majstor odvrne TF, Å¡to bih ja (od malena) to shvatao kao mučenje, ako mogu sebe da nateram nekom poÅ¡tovanju i toleranciji.

Ja sam privatno prepun primera ljudi koji su pokušali da naprave životne kompromise sa TF branšom, niko nije izdržao do kraja.

Ja recimo ne vidim da su TF postali luđi i bezobrazniji od RnR scene, već tuplji i pogubljeniji. Ok, možda koriste kvalitetniju drogu, jer su danas po tom pitanju svi informisaniji, a oni prosto imaju i viÅ¡e para. Samo ne vidim da su to opet zasluge koje bih pripisao njima.

awacs 07-10-2017 09:17 PM

Quote:

Originally Posted by komil (Post 374555)
ja sam mislio da samo kažeÅ¡ neki primer nekoga (ili samo pesme) ko sa istom straÅ¡ću može da svira/producira/snima TF kao i neku vrstu umetničke muzike.

Otkud ja znam ko sa koliko strasti iskreno sluÅ¡a ili svira/producira bilo Å¡ta? Ali o čemu mi uopÅ¡te razgovaramo? Ovi ljudi su sami o sebi rekli ko su i Å¡ta su. Njima TF radi posao za ono Å¡to hoće da iskažu. I otkud možemo da znamo ko je tu iskren, a ko ironičan, i u kojoj meri? Sigurno ne doživljavaju svi to na isti način. Pomenuo sam već – pored ovih koji su zavrÅ¡ili visoke Å¡kole ima tu i makar jedan lik koji je malo ometen u razvoju (onaj slikar kog si ranije pomenuo). Fora je u tome Å¡to su na neku foru uspeli da nađu zajednički jezik. I to je to. Ko hoće da sazna viÅ¡e može da ode u MatrijarÅ¡iju pa da na licu mesta proverava ko Å¡ta kako i zaÅ¡to.

Pozdrav,

Vasa

All times are GMT +1. The time now is 04:28 AM.